Snap
  • Bevallingsverhalen
  • bevallen
  • Bevalling
  • pijn
  • ziekenhuis
  • thuis
  • positief

Meeste moeders kijken positief terug op bevalling

"Het duurde twee dagen, maar toen ik haar eenmaal in mijn armen hield, was ik alle pijn vergeten."

Inknippen, uitscheuren en bloedverlies. Wie naar deze horrorverhalen luistert moet er niet aan denken om ooit nog een kind te moeten baren. Ondanks de pijn vindt een groot deel van de moeders de bevalling achteraf meevallen. 

De bevalling van Nicole duurde twee dagen, maar ze zit nu op een roze wolk. "Het gaat eigenlijk hartstikke goed", zegt ze. "Als je me gisteravond in het ziekenhuis had gevraagd hoe ik het allemaal heb beleefd, was het antwoord misschien anders." Maar vandaag zegt Nicole: "Ja, het viel eigenlijk wel mee."

Ziekenhuis vs. thuis

Nicole is niet de enige die met een goed gevoel terugkijkt op haar bevalling. Uit onderzoek van het Reinier de Graafziekenhuis blijkt dat ruim acht op de tien vrouwen die thuis bevielen, positief terugkijken op de bevalling. De moeders die in het ziekenhuis bevielen kijken minder positief terug op de bevalling. Slechts 57% was het eens met een positieve kijk op de bevalling. 

Het verschil tussen de percentages van een ziekenhuisbevalling en een thuisbevalling ligt volgens verloskundige Lansbergen aan de verwachtingen die de vrouwen hebben van een bevalling. "Als je eigenlijk thuis wilde bevallen, maar alsnog naar het ziekenhuis moet, kan dat een tegenvaller zijn. En als iemand thuis bevallen is, is dat meestal een teken dat de bevalling ook daadwerkelijk goed verlopen is."

Veel pijn

Ondanks het feit dat moeders goed terugkijken op de bevalling, ervoeren ze wel veel pijn. Een kwart van de vrouwen die in het ziekenhuis bevielen gaven de pijn een 8. Ruim twintig procent gaf de pijn zelf een 10. 

Hoe kan de bevalling toch als positief worden ervaren?  "Vaak worden de herinneringen aan een bevalling en de pijn die gevoeld werd, naarmate de tijd verstrijkt vager", zegt Lansbergen. "Het is niet bekend of dat door slaaptekort, hormonen of de roes komt, maar we horen het vaker. Ik denk dat de natuur dat zo geregeld heeft, zodat de eventuele herinnering aan pijn je er niet van weerhoudt om voor een tweede kind te gaan."

Traumatisch

Ongeveer 10 tot 20 procent van de vrouwen ervaart een bevalling als traumatisch. Een deel van hen ontwikkelt zelfs post traumatisch stressstoornis (PTSS), zoals Maaike. De hoofdjes van haar kinderen waren groter dan de artsen van te voren dachten. "Mijn zoontje was 10 pond en zat vast in het geboortekanaal. Ik heb na de bevallingen nog een jaar pijn gehad" - Maaike. 

Hoe kijk jij terug op je bevalling? We zijn benieuwd! 

Bron: RTL Nieuws

5 jaar geleden

Ik vond het ook goed te doen. Wist in eerste instantie niet eens dat het echt begonnen was, terwijl ik blijkbaar midden in een weeënstorm zat en de verloskundige vervolgens zei dat ik al drie centimeter ontsluiting had. Ik ging er van uit dat het pijn zou doen en dat het er gewoon bij hoorde. Ben binnen een uur van drie naar negen centimeter gegaan en was vooral heel blij dat het zo snel ging ? De bevalling duurde in feite krap zes uurtjes, waarvan ik me er maar de helft van de tijd bewust was dat ik echte weeën had. Het enige wat ik naar vond was dat ik de persweeeën weg moest puffen. Naderhand nog twee liter bloed verloren, maar dat ook niet echt als erg ervaren. Ik denk dat degenen die mij bijstonden het moeilijker hebben gehad dan ik, vooral toen de knip werd gezet. Een bevalling zou mij er niet van weerhouden om voor een tweede te gaan. Vind naar de tandarts gaan veel vervelender ?

5 jaar geleden

Net bevallen van onze tweede. De hele bevalling duurde niet eens twee uur, maar ik zou nooit meer willen doen. Ik riep tijdens de bevalling niet eenkeer, dat mijn man gaat knopje op zijn p...zetten. Gebroken sleutelbeen bij de kleine en moeilijke start door die snelheid. Bij ons komt zeker geen deerde of mijn man moet bevallen :)

5 jaar geleden

Ik kijk niet positief terug op de bevalling maar ik zou het zo weer doen?. Ik heb daarintegen een heerlijke zwangerschap mogen hebben.

5 jaar geleden

Ik zou de bevalling zo weer doen. Bijna 12 uur bezig geweest. Met de ambulance naar het ziekenhuis toe gegaan en toen vroegen ze wilt u ook pijnstillers? Waarop mijn antwoord was: nee hoor, het doet helemaal geen pijn ? en toen na uiteindelijk drie uur persen was ons meisje er dan. En toen ze vroegen hoe ik mij voelde zei ik: ik zou het zo weer doen. Volgens de verloskundigen, verpleegkundige en gynaecoloog een zware heftige bevalling maar ik kijk er heerlijk op terug. Ik beval liever dan dat ik zwanger ben☺️