{{ message.message }}
{{ button.text }}

Meeste moeders kijken positief terug op bevalling

"Het duurde twee dagen, maar toen ik haar eenmaal in mijn armen hield, was ik alle pijn vergeten."

Afbeelding blog 'Meeste moeders kijken positief terug op bevalling'

Inknippen, uitscheuren en bloedverlies. Wie naar deze horrorverhalen luistert moet er niet aan denken om ooit nog een kind te moeten baren. Ondanks de pijn vindt een groot deel van de moeders de bevalling achteraf meevallen. 

De bevalling van Nicole duurde twee dagen, maar ze zit nu op een roze wolk. "Het gaat eigenlijk hartstikke goed", zegt ze. "Als je me gisteravond in het ziekenhuis had gevraagd hoe ik het allemaal heb beleefd, was het antwoord misschien anders." Maar vandaag zegt Nicole: "Ja, het viel eigenlijk wel mee."

Ziekenhuis vs. thuis

Nicole is niet de enige die met een goed gevoel terugkijkt op haar bevalling. Uit onderzoek van het Reinier de Graafziekenhuis blijkt dat ruim acht op de tien vrouwen die thuis bevielen, positief terugkijken op de bevalling. De moeders die in het ziekenhuis bevielen kijken minder positief terug op de bevalling. Slechts 57% was het eens met een positieve kijk op de bevalling. 

Het verschil tussen de percentages van een ziekenhuisbevalling en een thuisbevalling ligt volgens verloskundige Lansbergen aan de verwachtingen die de vrouwen hebben van een bevalling. "Als je eigenlijk thuis wilde bevallen, maar alsnog naar het ziekenhuis moet, kan dat een tegenvaller zijn. En als iemand thuis bevallen is, is dat meestal een teken dat de bevalling ook daadwerkelijk goed verlopen is."

Veel pijn

Ondanks het feit dat moeders goed terugkijken op de bevalling, ervoeren ze wel veel pijn. Een kwart van de vrouwen die in het ziekenhuis bevielen gaven de pijn een 8. Ruim twintig procent gaf de pijn zelf een 10. 

Hoe kan de bevalling toch als positief worden ervaren?  "Vaak worden de herinneringen aan een bevalling en de pijn die gevoeld werd, naarmate de tijd verstrijkt vager", zegt Lansbergen. "Het is niet bekend of dat door slaaptekort, hormonen of de roes komt, maar we horen het vaker. Ik denk dat de natuur dat zo geregeld heeft, zodat de eventuele herinnering aan pijn je er niet van weerhoudt om voor een tweede kind te gaan."

Traumatisch

Ongeveer 10 tot 20 procent van de vrouwen ervaart een bevalling als traumatisch. Een deel van hen ontwikkelt zelfs post traumatisch stressstoornis (PTSS), zoals Maaike. De hoofdjes van haar kinderen waren groter dan de artsen van te voren dachten. "Mijn zoontje was 10 pond en zat vast in het geboortekanaal. Ik heb na de bevallingen nog een jaar pijn gehad" - Maaike. 

Hoe kijk jij terug op je bevalling? We zijn benieuwd! 

Bron: RTL Nieuws

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je