Snap
  • Bevallingsverhalen
  • bevallen
  • geboren
  • vakantie
  • prematuur
  • vroeg

Kersverse ouders met te vroeg geboren baby vast in Griekenland

"Het enige wat we willen, is met een gezonde Melle naar huis..."

Jesse Blom (32) en zijn vrouw Fleur de Graef (27) uit Rotterdam zijn ruim drie weken geleden trotse ouders geworden van zoon Melle, maar hadden het zich heel anders voorgesteld...

Melle is geboren met 28 weken en ligt nu in een Grieks ziekenhuis aan de beademing in een couveuse. Zijn ouders logeren in een hotel op twee kilometer afstand en mogen hem vijf minuten per dag zien. Melle aanraken en vasthouden mogen ze niet. 

Fleur was 28 weken zwanger toen ze met Jesse naar Griekenland vloog voor een korte vakantie. De verloskundige had een fit-to-fly verklaring afgegeven, dus alles leek goed te zijn. Maar één dag na aankomst verloor Fleur een klein beetje bloed. Het jonge echtpaar ging voor de zekerheid naar het ziekenhuis voor een controle. Daar bleek dat de weeën al waren begonnen en ze werden per ambulance naar een ander ziekenhuis, zo'n 2 uur verderop, gebracht. 

Paniek

"Het was zo hectisch", vertelt Jesse. "Je bent in een afstandsziekenhuis, alle artsen spreken Grieks, een enkeling een beetje Engels. Je weet niet wat er gebeurt en ik moest steeds de kamer uit, terwijl Fleur aan allerlei apparatuur lag in een kamertje." Fleur vult aan: "Wat er toen gebeurde, was zó stressvol en echt een nachtmerrie. Tot vijf minuten voor dit moment hadden ze ons namelijk verteld dat ze met weeënremmers de bevalling wilden uitstellen. Van bevallen was totaal geen sprake."

Maar er ontstond paniek: "Het ging niet goed met de baby en daarom moesten we opeens beslissen of we een keizersnede of een gewone bevalling wilden. Bevallen? Wat!? Een keizersnede zou beter zijn voor de baby, een gewone bevalling beter voor de moeder. In dit gebrekkige Engels klonk het voor mij als: of de baby gaat dood, of jij gaat dood. Toen er werd verteld dat het toch een keizersnede moest worden, omdat het kindje verkeerd om lag, was het enige wat ik nog in paniek kon vragen: Am I going to die?" Toen ze Fleur verzekerden dat dit niet het geval was, werd zoon Melle met een keizersnede ter wereld gebracht. Fleur kreeg haar zoon pas aan het eind van de volgende dag heel kort te zien. 

Het enige wat ik nog in paniek kon vragen, was: Am I going to die?

Transport naar Nederland

Omdat Melle veel te vroeg is geboren, wilde het echtpaar zo snel mogelijk naar een Nederlands ziekenhuis met couveusezorg. Om ervoor te zorgen dat Melle naar Nederland kan worden overgebracht, moest er worden voldaan aan twee voorwaarden; een geldig reisdocument en dat de conditie van Melle stabiel zou zijn. De Griekse arts raadde aan om in de eerste zeven dagen van Melle’s leven te gaan reizen, omdat prematuren dan vaak het meest stabiel zijn.

Vanwege de bureaucratie heeft het ontzettend veel tijd gekost om het papierwerk te regelen. Pas na tien dagen kregen ze een 'laissez passer', het benodigde document om naar Nederland vervoerd te kunnen worden. "We moesten zoveel regelen. Onze trouwakte, geboorteaktes en nog veel meer documenten moesten uit Nederland komen en alles moest worden vertaald in het Grieks door een beëdigde Griekse tolk.”

Helaas trad op dag 9 een infectie op, waardoor Melle niet meer vervoerd mocht worden.

Garantie

"Het ziekenhuis dat reageerde en een dossier wilde opbouwen, was het Erasmus MC. Daar waren we erg blij mee. Ik ben geboren in Rotterdam en woon nu in Breda. Maar Rotterdam is natuurlijk prima te doen met de auto. De vraag is alleen of er tegen de tijd dat we naar huis mogen,  nog steeds een plekje is. Die garantie hebben we namelijk niet", aldus Jesse. Er blijkt in Nederland namelijk een tekort aan bedjes op de zogenoemde NICU's (Neonatale Intensieve Care Units).

Inmiddels zijn de jonge ouders drie weken verder. Melle heeft helaas een tweede infectie opgelopen, heeft een intense antibioticakuur gekregen en ligt aan de beademing. Jesse: "De infectie is op dit moment onder controle. Ze gaan nu kijken of ze de beademing kunnen afbouwen. Zo hopen we dat het stapje voor stapje steeds beter met hem gaat." 

Steun

De ouders krijgen veel steun van familie en vrienden en de hele hotelkamer hangt vol met kaarten. "We houden ons sterk, we moeten wel". Fleur: "Het enige wat we willen, is met een gezonde Melle naar huis en alle schade, thuis in een warm nest, inhalen..."

Bron: RTV Rijnmond

4 jaar geleden

jammer dat ze daar zitten want 5minuten bij je baby zijn en niet vasthouden, is best heftig voor het kindje