{{ message.message }}
{{ button.text }}

Keizersnee is niet per se vervelend

Een keizersnee is niet per se vervelend, falend of wat dan ook. Je kan het ook als prettig ervaren.

Afbeelding blog 'Keizersnee is niet per se vervelend'

Graag wil ik met jullie delen hoe ik tegen mijn keizersnee aankijk. In de meeste tijdschriften, forums en gesprekken met anderen hoor ik alleen maar negatieve verhalen omtrent bevallen dmv een keizersnee. Jammer, maar ik wil ook graag laten weten dat het een zege kan zijn. 

Na 41 weken zwangerschap ben ik uiteindelijk bevallen dmv een geplande keizersnee. Ik heb het geprobeerd om 'normaal' te bevallen. We hebben 60 uur ingeleid en dit leidde tot niets. Een hoop frustraties ontwikkeld en omdat het vrijdag was, uit het ziekenhuis ontslagen en verplicht een 'rustweekend' gehad. Prima.

Gelukkig wist ik nu wel dat maandag mijn kindje geboren zou worden, hoe dan ook. Op maandag werden we om 07.00 uur in het ziekenhuis verwacht. Ik nuchter. We werden ontvangen in een onderzoekskamer en mijn bloeddruk en hartslag werden gemeten, eveneens als de hartslag van de baby plus een echo. Met mij en de baby was alles goed. Ik kreeg een infuus (wat niet lukte helaas) en we kregen onze kamer toegewezen. Het ziekenhuis waar wij waren heeft kraamsuites en het was inderdaad een hele mooie grote kamer. Na een paar uur kwam dan het verlossende nieuws dat ik naar de operatiekamer mocht en kreeg ik een 'mooi' blauw nachthemd aan. 

Gierend van de zenuwen werd ik gereden naar de OK. Mijn vriend kleedde zich om en opnieuw werd het infuus geprobeerd. Dit ging niet zo makkelijk en achteraf was dit de naarste ervaring van de keizersnee. Ik werd de OK opgereden, kreeg een ruggenprik - niet eens gevoeld - en werd over getild naar de operatietafel.

Mijn vriend kwam er op een gegeven moment bij en niet veel later mocht hij over het scherm kijken naar onze baby, een dochter. Meteen werd de baby helemaal gecheckt door de kinderarts, mijn vriend mocht de navelstreng nog knippen en mijn dochter werd daarna op mijn borst gelegd. Daar lag ze dan, dicht bij mijn gezicht, onder het smeer, heerlijk ruikend. Mijn vriend vlak naast ons. 

Gedurende het hechten lag onze dochter bij mij. We hebben nog kort op de verkoeverkamer gelegen en meteen door naar onze kraamsuite. Onze dochter heeft zo ruim een uur bij mij gelegen en werd toen daarna door mijn vriend en verpleegkundige aangekleed in haar eerste pakje. Daarna werd ze aangelegd en zijn we begonnen met borstvoeding. Ook dit sloeg goed aan en ik heb mijn dochter ruim 10 weken borstvoeding kunnen geven.

Ja het herstel van een keizersnee is pittig. Zeker wanneer ze vragen of je wil staan en lopen op dag 2. Dan ga je echt even helemaal kapot van de pijn. Maar de manier van bevallen is echt geen falen. Ik heb het intens en bewust meegemaakt. Daarnaast vond ik het erg prettig dat we nog een paar dagen in het ziekenhuis verbleven. We zaten in een cocon. Het fijne was ook dat doordat het een ziekenhuis bevalling was dmv een keizersnee dat ik en mijn dochter allebei goed gecontroleerd zijn. Er was ook 24 uur hulp of advies aanwezig waardoor ik me heel veilig en geborgen voelde. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je