Snap
  • Bevallingsverhalen

Keizersnee is niet per se vervelend

Een keizersnee is niet per se vervelend, falend of wat dan ook. Je kan het ook als prettig ervaren.

Graag wil ik met jullie delen hoe ik tegen mijn keizersnee aankijk. In de meeste tijdschriften, forums en gesprekken met anderen hoor ik alleen maar negatieve verhalen omtrent bevallen dmv een keizersnee. Jammer, maar ik wil ook graag laten weten dat het een zege kan zijn. 

Na 41 weken zwangerschap ben ik uiteindelijk bevallen dmv een geplande keizersnee. Ik heb het geprobeerd om 'normaal' te bevallen. We hebben 60 uur ingeleid en dit leidde tot niets. Een hoop frustraties ontwikkeld en omdat het vrijdag was, uit het ziekenhuis ontslagen en verplicht een 'rustweekend' gehad. Prima.

Gelukkig wist ik nu wel dat maandag mijn kindje geboren zou worden, hoe dan ook. Op maandag werden we om 07.00 uur in het ziekenhuis verwacht. Ik nuchter. We werden ontvangen in een onderzoekskamer en mijn bloeddruk en hartslag werden gemeten, eveneens als de hartslag van de baby plus een echo. Met mij en de baby was alles goed. Ik kreeg een infuus (wat niet lukte helaas) en we kregen onze kamer toegewezen. Het ziekenhuis waar wij waren heeft kraamsuites en het was inderdaad een hele mooie grote kamer. Na een paar uur kwam dan het verlossende nieuws dat ik naar de operatiekamer mocht en kreeg ik een 'mooi' blauw nachthemd aan. 

Gierend van de zenuwen werd ik gereden naar de OK. Mijn vriend kleedde zich om en opnieuw werd het infuus geprobeerd. Dit ging niet zo makkelijk en achteraf was dit de naarste ervaring van de keizersnee. Ik werd de OK opgereden, kreeg een ruggenprik - niet eens gevoeld - en werd over getild naar de operatietafel.

Mijn vriend kwam er op een gegeven moment bij en niet veel later mocht hij over het scherm kijken naar onze baby, een dochter. Meteen werd de baby helemaal gecheckt door de kinderarts, mijn vriend mocht de navelstreng nog knippen en mijn dochter werd daarna op mijn borst gelegd. Daar lag ze dan, dicht bij mijn gezicht, onder het smeer, heerlijk ruikend. Mijn vriend vlak naast ons. 

Gedurende het hechten lag onze dochter bij mij. We hebben nog kort op de verkoeverkamer gelegen en meteen door naar onze kraamsuite. Onze dochter heeft zo ruim een uur bij mij gelegen en werd toen daarna door mijn vriend en verpleegkundige aangekleed in haar eerste pakje. Daarna werd ze aangelegd en zijn we begonnen met borstvoeding. Ook dit sloeg goed aan en ik heb mijn dochter ruim 10 weken borstvoeding kunnen geven.

Ja het herstel van een keizersnee is pittig. Zeker wanneer ze vragen of je wil staan en lopen op dag 2. Dan ga je echt even helemaal kapot van de pijn. Maar de manier van bevallen is echt geen falen. Ik heb het intens en bewust meegemaakt. Daarnaast vond ik het erg prettig dat we nog een paar dagen in het ziekenhuis verbleven. We zaten in een cocon. Het fijne was ook dat doordat het een ziekenhuis bevalling was dmv een keizersnee dat ik en mijn dochter allebei goed gecontroleerd zijn. Er was ook 24 uur hulp of advies aanwezig waardoor ik me heel veilig en geborgen voelde. 

10 jaar geleden

Hallo ook een keizersnee moeder en zelfs 2 in een jaar gehad! Ik ben helemaal met je eens, ik heb de keizersnede ook niet als vervelend of falend ervaren! Mijn eerste (zoon) is met 40,6 gehaald, na proberen op een natuurlijke manier kwamen ze uiteindelijk erachter dat ik te smalle bekken had om onze zoon gewoon te baren dus hop na de OK keizersnede! Mijn partner heeft alles gezien en vond t super mooi en geweldig! En ik was blij dat hij dit deel intens heeft meegemaakt en ik 9maanden in de buik en samen de rest van zijn leven! De eerste ging snel, goed, geweldige herstel dus nix te klagen! Na 6weken was ik weer zwanger oeps was niet de bedoeling vooral omdat ze adviseren 1jaar zeker te wachten want t is een zware operatie om niet te vergeten! Net zo intensief als een gewone bevalling maar anders! En borstvoeding sorry geen goeie anticonceptie! De 2de keizersnede was een must omdat mijn keizersnede nog maar net 10,5maand oud was zat de kans erin dat t scheuren van de litteken erin zat als ik weeën zou krijgen! Geplande keizersnede op donderdag maar maandag kreeg ik weeën en toen kwam onze dochter met de keizersnede maar deze keer viel hij me tegen! Ik was onrustig en voelde me niet top en het ergste vind/vond ik de eerste kennismaking met mijn dochter dat dat niet ging zoals bij mijn eerste dat ik genood van t moment! Ik heb er nog moeite mee als ik eraan trg denk, als ik me top voelde was de 2de keizersnede op geweldig geweest! Herstel was dit keer zwaar en begrijpelijk 2 keizersnedes in geen jaar! En herstel was wel duidelijk zwaarder, dacht dat t goed ging zoals bij de eerste maar douche ging niet zoals ik dacht, ben toen voor t eerst flauwgevallen! Was ff weg zoeken na t noodtouwtje kwamen ze me helpen en toen kwam de bloedwaarde haha ja dat maakte veel duidelijk, hoppa 2zakken bloed erbij! En erna ging alles bergopwaarts! We hebben nu 2 prachtige kinderen die 10,5 maand verschillen en alle 2 keizersnede kindjes en doen t perfect en onze band is op en top! Ons alles incl onze hond! Nee keizersnee is toppie! Voordeel: je bent niet inscheurt of geknipt dus sex is gauw aan de orde als de man voorzichtig met je doet en boven op ligt hihi! En dit al over de keizersnede mag gezegd worden!

10 jaar geleden

Fijn om te lezen dat de keizersnede echt meeviel. Ik moet misschien ook een keizersnede maar een kraamsuite ken ik helemaal niet. Volgens mij hebben ze dat ook niet in mijn ziekenhuis? Is dat een soort woonkamer waar je nadat je de keizersnede hebt gehad een aantal dagen mag verblijven? Na een keizersnede moet je toch 3 dagen in het ziekenhuis blijven? En is die kamer helemaal voor jezelf zonder dat er ook andere moeders liggen? Dat lijkt me wel fijn, dan kun je in alle rust borstvoeding geven!