Snap
  • Bevallingsverhalen
  • zwangerschap
  • Bevalling
  • baarmoeder
  • keizersnede

Ik bleek een 2-hoornige baarmoeder te hebben.

Het was voorjaar 2017. We hadden een grote kinderwens maar ik bleek geen 'eigen' cyclus te hebben. We kwamen terecht in het ziekenhuis. Daar kreeg ik al snel een aantal inwendige echo's. Op een dag vroeg de gynaecoloog of ik over 3 dagen terug wilde komen. Ik begreep niet waarom. Na 3 dagen vertelde ze dat haar was opgevallen dat ik een 2 hoornige baarmoeder zou hebben. Een Bicornis Uterus. Op die 3e dag bevestigde ze dat.

En nu??? Ik wist niet zo goed wat ik moest zeggen. Wat houdt het in? Wat betekent dit voor ons toekomstige kindje? Kunnen we überhaupt wel zwanger worden? Gelukkig kwam ze direct met goed nieuws. Zwanger raken is geen probleem. Alleen de zwangerschap zelf brengt wel risico's met zich mee. Zo is er een grote kans op vroeggeboorte en stuitligging. Er werd een MRI gemaakt en die bevestigde alles. Ik had inderdaad een Bicornis Uterus.

Oke, helder! Dat weten we nu. En nu verder dan? Ik had jaren aan de prikpil gezeten (vanwege klachten nav de pil) waardoor ik geen eigen cyclus kreeg. Sterker nog, na 10 maanden was er nog helemaal niks. Geen eisprong, niks. Zwanger worden was geen optie dus. Ik kwam terecht bij de Fertiliteitsafdeling waar we al snel begonnen met een chlomid behandeling. We begonnen met een lage dosering. Ik weet nog dat Jacco (mijn man) vroeg aan de arts: 'Kunnen we niet beginnen met een hogere dosering?' Haar reactie was: 'Nou laten we dat maar niet doen. Je hebt dan een verhoogde kans op meerlingen'. Nouuuu, laat maar zitten dus! 1 is genoeg hoor ;) dacht ik.

De chlomid sloeg aan. De maanden gingen voorbij. Ik werd netjes ongesteld. Maar tja, dit was niet de bedoeling natuurlijk. Ik deed iedere maand vervroegde testen. Mensen om me heen gaven me advies. 'Eef doe dat nou niet!' Wacht rustig af. Maar nee hoor. Elke maand deed ik het weer (typisch ik).

8 maanden na de start van onze behandeling was daar het moment! Op 9 februari deed ik 4 dagen voor mijn NOD een zwangerschapstest. Ik weet nog dat ik hem neerlegde op de trap, terug in bed stapte en 100% zeker wist dat het toch weer negatief zou zijn. Een half uur later ging de deurbel, een bezorger met een pakketje. Ik pakte hem aan, draaide me om en keek nogmaals op mijn test.

O M G! Zie ik dat serieus goed? Zie ik een tweede streep? Ik draaide me om naar het licht om nogmaals goed te kijken of daar echt een wazige streep stond. Hij stond er echt! Ik stuurde een vriendin een foto met de tekst: STAAT HIER ECHT EEN 2E STREEP? Ook zij bevestigde het. 'Je bent zwanger Eef!' Ik was letterlijk verdoofd. Ik begreep er niks van!

Maar tja.. het was donderdag. Maandag leek nog wel een jaar te duren! Op 10 februari, een dag later deed ik nogmaals een test. Toen die nog overduidelijker was vertelde ik het mijn man pas. Wat waren we blij! We konden het niet geloven. Maandag ben ik wel 15x naar de wc geweest, maar YES, geen menstruatie. Die bleef uit! Op 5 maart was daar eindelijk het moment. De echo! Met 2 kleine rijstkorrels... daar later meer over ;)

8 maanden mocht ik onze meisjes dragen. 37 weken! Met een 2 hoornige baarmoeder. Wauw! Er was ons duidelijk verteld dat de kans op vroeggeboorte groot was. Maar 8 maanden lang bleek alles perfect te zijn. Ze groeide goed en mijn baarmoeder trok het nog. Mijn vluchtkoffer stond klaar vanaf week 28. Ik was zo bang dat het ineens zou beginnen. Maar nee. Het werd een geplande keizersnede. Want dat andere risico, de stuitligging, die gold wel voor mij.

Op 1 oktober beviel ik van 2 geweldige, lieve, mooie dochters. Charlie & Jackie. Onze kanjers! 100% 2-eiig, want ze zaten allebei in een aparte hoorn :) Hoe bijzonder. Op de 1e echo was dat overduidelijk te zien. Ik heb het altijd 2 tieten genoemd. Als je de echo hierboven ziet, snap je waarschijnlijk waarom, haha.

Tijdens de keizersnede was er even paniek. De gynaecoloog was Jackie kwijt. Hoe dan? Precies, dat was mijn reactie ook achteraf. Gelukkig duurde het maar 3 seconden toen ze door had dat mijn scheidingswand enorm lang bleek te zijn. Het was geen hartjes-vorm, nee het leken wel 2 aparte baarmoeders. Ze moest even het hoekje om, om daar vervolgens Jackie te vinden. 2 minuutjes later kwam ook zij ter wereld. Onze kleine lieverd. Klein bijzonder detail.. wij hadden een bevallingsfotograaf tijdens onze bevalling. Eigenlijk de gehele dag van de bevalling. Hier zal ik binnenkort een blog over schrijven. Er is nog zoveel meer om over te schrijven :)

Thanks for reading! 

4 jaar geleden

Mij oudste is met 30,1w geboren kwam door mij zelf had te veel stress en zette te veel druk op mijn lijf. Middelste is met 35.1w geboren maar hij was er zelf aan toe om eruit te komen. Jongste zoon 39.1w geboren en dochter met 38 weken gehaald had zo'n pijn steeds de gynaecoloog vond het wel genoeg zo. De kans op vroeggeboorte is wel te veel bij mij als angstmiddel ingezet bij me eerste voelde me zo onzeker. Bij me tweede zoon ben ik bij een andere ziekenhuis geweest met een arts die me echt een andere kijk erop heeft gegeven. Toen pas Kon ik genieten van een zwangerschap.

4 jaar geleden

Dat moet enorm spannenr zijn geweest! Mijn baarmoeder is inderdaad volledig gescheiden en loopt helemaal door tot beneden. Tijdend mijn eerste bevalling is het septum gescheurd. Nu bij de 2e een geplande keizersnede die mis ging. Ik heb beide kindjes tot 38 weken kunnen dragen; echt een wereld wonder en ontzettend dankbaar. Nu compleet, na alle ellrnde voor mij geen derde keer ?

Hoihoi! Jaa precies wat je zegt. Wij denken ook dat het juist heel goed is geweest dat ze beide in een hoorn zaten. Alhoewel, we dachten dat ze de scheiding zouden wegduwen door de groei, maar dat gebeurde niet (zagen we op de echo's). Maar dat kon dus ook niet, want bij de bevalling kwamen we erachter dat het een volledige scheiding was, haha. Hoe was jouw baarmoeder? Ook volledig? Of meer een hartje? Hoeveel weken ben jij zwanger geweest? Dankjewel voor je reactie :)

Hi Fabienne, Ah zeker leuk!! Zo vaak kom je die vrouwen niet tegen! Ben je erg vroeg bevallen? Of heb je het lang kunnen volhouden, net als ik? :)