Snap
  • Bevallingsverhalen
  • verloskundige
  • vroeggeboorte
  • preventie

Honderden levens van baby's kunnen gered worden door betere begeleiding zwangerschap

De dood van honderden te vroeg geboren baby's kan worden voorkomen. Dit zeggen verloskundigen en onderzoekers. Zwangeren moeten intensiever worden begeleid door verloskundigen en gynaecologen die ze kennen. 

Vorig jaar stierven ruim duizend baby's in Nederland omdat ze te vroeg werden geboren. Dit gebeurde na de 22ste en voor de 37ste week van de zwangerschap, blijkt uit de nieuwe cijfers van Perined.

De daling van het aantal vroeggeboortes stagneert. In 2018 zijn 1011 baby’s overleden die te vroeg ter wereld kwamen. Het jaar ervoor waren dat er 997. Het aantal vroeggeboren baby's bleef met iets meer dan 7% ongeveer gelijk. 

"Als je van het begin tot het eind van de zwangerschap een klein groepje vertrouwde verloskundigen of gynaecologen om je heen hebt, kun je daar een kwart van de vroeggeboortes mee tegengaan." - Ank de Jonge, onderzoekster van het Amsterdam UMC.

Vertrouwen

Wanneer een vrouw wordt begeleid door een hecht team van zorgverleners, zal ze eerder problemen ter sprake brengen en zal ze ook eerder stoppen met roken en drinken tijdens de zwangerschap. Ook komen vertrouwde zorgverleners er sneller achter of er sprake is van huiselijk geweld is of schulden.

"Eigenlijk zien we in álle literatuur dat vrouwen het fijn vinden om hun zorgverlener te kennen. Het feit dat je vertrouwen hebt in je zorgverlener kan je stressniveau omlaag brengen en stress is gewoon niet goed voor de zwangerschap."

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) vertelt dat er ‘enorm veel winst te boeken valt' als er meer wordt ingezet op de preventie van vroeggeboortes. "We kunnen honderden baby’s redden door meer in te zetten op preventie" zegt KNOV-voorzitter Carola Groenen. "Het gaat erom dat vrouwen gezonder zwanger zijn."

Bron: AD

4 jaar geleden

Alsof alles komt door alcohol, roken, huiselijk geweld of schulden.. heel veel vroeggeboortes komen of zomaar of omdat de mama ziek word of is... Ze vergeten trouwens drugs te vermelden... Ook word er voor het gemak vergeten dat als je kinderen wil en die iets mankeren de artsen nog steeds hard roepen dat die kindjes beter af zijn om er niet te komen... Vind dit een super dom stuk.. sorry.. vertrouwen groeit niet in een korte tijd en enkele keer dat je elkaar ziet