Snap
  • Bevallingsverhalen
  • Bevalling
  • geboorte
  • mogelijkheden
  • plan

Hoe wil jij bevallen?

Zoveel van wat in de bijeenkomst is genoemd is terug te leiden naar de Samen Bevallen cursus.

Hoe wil jij bevallen?

Op 1 november werd in 30 ziekenhuizen in heel Nederland tegelijkertijd een bijeenkomst georganiseerd met dit als onderwerp. Een collega cursusleidster Samen Bevallen is bij de bijeenkomst in het UMCG geweest. Het onderstaande is een verslag met punten om eens over na te denken!

Er kwamen tijdens de bijeenkomst een aantal kernwoorden telkens terug: *verschillende baringshoudingen mogen en kunnen aannemen maar deze ook aangeboden krijgen. *Het geboorte/of ook wel beval plan; daar werd als voornaamste doel bij genoemd: de communicatie /dialoog tussen patiënt en zorgverlener. Een aantal aanwezigen heeft zich bij eerdere bevallingen niet gehoord gevoeld en was niet goed geïnformeerd over de gang van zaken. Ze voelden zich overgeleverd aan de professional.

De aanwezigen noemden een aantal keren de aanwezigheid van één vast persoon als belangrijk te ervaren en zij noemden dan de doula als voorbeeld. Maar waarom de partner niet? Ook de partner kan hier een zeer grote rol in vervullen. Dit zien we elke keer bij elke evaluatie van de cursus Samen Bevallen weer benoemd! Dat het zo fijn was dat de partner goed was voorbereid en een enorme steun was tijdens de bevalling. En bij wie voel je je meer op je gemak dan je eigen partner?

Verder werd nog benoemd dat de vrouwen in het ziekenhuis (UMCG) een bad mistten waarop de verloskundige aangaf dat toen er een bad in het ziekenhuis was niemand erin wilde! Zo kwam de discussie op; hoe bied je iets aan. Voorbeeld: in het ziekenhuis in Delfzijl gingen bijna alle vrouwen in bad in elk geval gedurende de ontsluitingsfase. De verpleging geloofde erin en bracht dat ook op deze wijze: Dat is goed voor je en de pijn….Men geloofde erin. Zo noemde ook een moeder dat je ook ipv een ruggenprik aan te bieden een vrouw kan aanbieden in bad te gaan.

Geïnformeerd zijn was ook een item; dit werd teveel bij de professional neergelegd. Eén van de verloskundigen had de werkwijze om te vragen: wat wil je van me/ wat is je verwachting. In dit voorbeeld kon de vrouw aangeven dat ze zekerheid zocht en informatie wilde. Nadat verloskundige dit had gegeven was vrouw rustiger en kon toen zelf haar besluit nemen. Maar vrouwen kunnen hiertoe zelf ook initiatief nemen door een cursus (= informatie) op te zoeken die bij hun past. Zo krijgen ze toch hun informatie en nemen ze zelf initiatief.

In Groningen is een initiatief gestart met het aanbieden van info aan een doelgroep zwangeren die niet zo snel naar een cursus oid gaan, heel laagdrempelig (in wijk gebouw, geen kosten, veel professionals die onderwerpen bespreken) en het loopt vooralsnog niet….Soms weten de professionals het ook even niet meer hoe de vrouwen wel te bereiken…

Het 2e thema was zekerheid; de 20 weken echo. Kan je als vrouw, en als stel, pas genieten van je zwangerschap als je de 20 weken echo hebt gehad|(dus als je over de helft bent)??? Dat is toch jammer….

De gynaecoloog merkte nog op dat hij een verandering constateerde. Men wenst een soort van maakbaarheid: eerst huisje, boompje , beestje, carrière en dan kind….vervolgens baren met een bevalplan…,maar Help “het gaat niet volgens Plan”. Stellen moeten niet denken dat ze met een bevalplan controle hebben over de situatie. Ze moeten echt loslaten.

Tot slot werd nog de Naturel Cesarean genoemd; dus dat een keizersnede zoveel mogelijk het verloop van een natuurlijke bevalling heeft; baby na geboorte bij moeder op de borst. Dit word ook nader bekeken in hoeverre dat meer kan in het UMCG (in Martini ziekenhuis doen ze dat tegenwoordig al standaard).

Kan je spreken van een geslaagde bijeenkomst? Niet als je alle vrouwen die zwanger wil zijn wil horen. Want er waren er nu maar een handjevol…Alhoewel alle zwangeren persoonlijk zijn uitgenodigd door de verloskundige praktijken!!!!! Misschien moeten vrouwen nog wennen aan het feit dat er überhaupt zo’n vraag aan ze word gesteld….Wel goed is om het hier met elkaar over te hebben. Hoe kijkt ieder ernaar vanuit zijn beroep maar ook als gewone vrouw die een kindje moet gaan krijgen.

In de cursus Samen Bevallen is het eigenlijk al een centrale vraag: “Hoe willen stellen bevallen”….

Zoveel van wat in de bijeenkomst is genoemd is terug te leiden naar de Samen Bevallen cursus.

Alle aspecten komen daar aan bod; van heel praktisch de baringshoutingen maar ook pijnstilling en alternatieven, weten dat er keuzes zijn, weten dat er communicatie mogelijk is met professionals en ook dat deze samen voor maar 1 doel staan…een gezonde zwangerschap, moeder en baby.

11 jaar geleden

Een bevalplan of geboorteplan is natuurlijk geen garantie dat dingen precies verlopen zoals jij wilt. Daar is het een bevalling voor, het verloop daarvan kun je niet plannen. Maar....je kunt wel heel goed aangeven wat je absoluut niet of juist wel wilt. Zo had ik bij mijn eerste bevalling bv een subtotaalruptuur opgelopen en deze is op een afschuwelijke manier gehecht door een kwal van een gynaecoloog. De man wilde aanvankelijk niet eens verdoven, deed dat pas na lang aandringen, zette 2 prikken en begon daarna meteen te naaien. Het overgrote deel heb ik dus gevoeld en dat kan ik je niet aanraden. Achteraf kreeg ik te horen dat een dergelijke hechting meestal in de OK plaatsvindt onder narcose...... Boos dat ik was!!! Dus bij de tweede zwangerschap heb ik bijvoorbeeld laten opnemen dat mocht zoiets weer gebeuren, ik deze keer gehecht zou worden in de OK onder narcose, zonder discussie. En die wens heb ik overal geventileerd, bij de verloskundige, bij de gynaecoloog, bij aankomst in het ziekenhuis, overal. Het was gelukkig niet nodig deze keer, maar het bracht mij wel een hoop rust. Of dat ik bv geen co assistenten aan mijn bed wilden die even lekker mee konden kijken. Ophoepelen, mijn lijf, mijn bevalling, wegwezen. En ook daar is prima rekening mee gehouden. Dus misschien kun je niet alles van te voren vastleggen, wat je zou willen, maar je kunt zeker wel dingen aangeven die je absoluut NIET zou willen, of in je geboorteplan verschillende opties aangeven. En bespreek je wensen ook heel erg goed met je partner, zodat hij eventueel voor je kan beslissen op een moment dat jij daar zelf niet toe in staat bent.