Snap
  • Bevallingsverhalen

Hoe het ook kan #genoeggezwegen

Internet staat op het moment vol met horrorverhalen over bevallen in het ziekenhuis, ik vertel je op welke manier ik goed ben opgevangen.

Dit is niet als tegenbericht voor de actie #genoeggezwegen maar ik wil je graag vertellen hoe het ook kan, dat er ook ziekenhuispersoneel en verloskundigen bestaan die hun werk goed doen en die het belang van de patiënten handelen.


#genoeggezwegen

Ik schreef laatst al de blog "heb ik een bevallingstrauma?" omdat dit de laatste tijd nogal in het nieuws is. Daarin kon je lezen dat ik mijn bevalling niet als prettig heb ervaren maar dit lag niet aan het personeel van het ziekenhuis. Dit kwam gewoon omdat het ontzettend lang duurde. De facebookpagina van geboortebeweging volg ik al weken en ik schrik ontzettend van de berichten. Ik ben blij dat dit soort zaken nu naar boven komen maar ik wil jullie ook vertellen dat het ook anders kan.

Mijn verhaal

Zoals ik al eens eerder heb verteld had ik geen leuke bevalling maar dankzij de verloskundigen van praktijk Volle Maan in Klazienaveen en het kraampersoneel (heet dat zo?) van het Scheperziekenhuis in Emmen heb ik mij constant veilig gevoeld. Ik vertel je waarom:

1. Toen we voor een afspraak in het ziekenhuis kwamen was ik nogal van slag. Ik had pijn en had 2 nachten slecht geslapen. Het personeel heeft mij gekalmeerd en ik mocht blijven in het ziekenhuis ondanks dat ik nog maar 2 cm ontsluiting had. Ze hadden mij rustig naar huis kunnen sturen maar hebben ze niet gedaan.

2. Iedereen stelde zich netjes voor. De verloskundigen hielpen mij met mijn ademhalingsoefeningen, zorgden voor lekkere warme kruiken en schone kleren.

3. Ondanks dat het superdruk was op de kraamafdeling was werd ik goed behandeld. Er waren op dat moment 4 vrouwens aan het bevallen en ik hoorde dat het in maanden niet zo druk is geweest.

4. De verloskundige hielp mij met alles, zorgde voor eten en drinken (wat ik niet wilde eten trouwens) maar ze was ontzettend behulpzaam.

5. Alle handelingen werden rustig uitgelegd en er werd om goedkeuring gevraagd.

6. Ook toen ik midden in de nacht een ruggenprik kreeg en de anesthesist wakker gebeld moest worden heb ik daar geen kwaad woord over gehoord. Sterker nog, hij was ontzettend aardig.

Ik hoop dat zulke zorg alle vrouwen in de toekomst gegund is. En ik hoop dat mijn verhaal zwangere vrouwen een beetje meer hoop geeft. Er zijn namelijk heel veel positieve bevallingsverhalen :) Heb jij ook een positief bevallngsverhaal?

Volg jij mij al op Facebook en Instagram?

7 jaar geleden

Dit ziekenhuis is voor mij ook bekend bevallen met de eerste. Ze waren vriendelijk. Vorig jaar bij de tweede zwangerschap had ik een bacterie en werd ik opgenomen in Hardenberg. Wat een warm bad, manlief mocht 24 uur per dag bij me zijn. Elk kwartier als ik weer op de knop drukte ivm toiletgang het maakte de dames niets uit altijd vrolijk. Zelfs geintjes of ik de volgende dienst er nog zou liggen (11 dagen gelegen) .

7 jaar geleden

Verschilt heel erg, mijn eerste was een bevalling waar we veel moeite mee hadden hoe het ging, en hoe stom we waren hebben we gesprek afgeslagen. Bij de tweede wisten we dat een complex bevalling zou worden, stuitbevalling. En hier ben ik goed egholpen en door mijn twijfels. Heb alleen met persweeen wel geroepen, dat er wel stomme vragen bestaan. Arts zei tegen 'één in opleiding, stomme vragen bestaan niet, met mijn antwoord echt wel! je moet mijn naam niet vragen met persen als jij mij al een half uur helpt!

7 jaar geleden

Bedankt voor je reactie. Ik hoop inderdaad ook dat vrouwen de juiste zorg krijgen.

7 jaar geleden

Wauw, dat hoor je echt niet vaak. Al moet ik zeggen dat mijn eerste bevalling tussen de horror verhalen past maar bij mijn tweede waren alle mensen juist weer geweldig! Zelfde ziekenhuis.. Ik hoop ook dat alle bevallende vrouwen dezelfde zorg krijgen als jij, al weet ik bijna zeker dat dat niet zo is :(