{{ message.message }}
{{ button.text }}

Foetale nood

Mijn angst om jou te verliezen

Afbeelding blog 'Foetale nood' Achtergrond blur afbeelding

Een tijd terug heb ik mijn bevallingsverhaal geschreven. Althans, zover ik nog wist en kon schrijven. Het verhaal is, zowel op mijn eigen website als op Mamaplaats, niet compleet. Dit gedeelte heb ik bewust weggelaten, omdat het voor mij niet goed voelde om het te delen.

Inmiddels is Chloë bijna 2 maanden oud, en werd het tijd om van mij af te schrijven. Het steekt, het vreet, ik heb nachtmerries en vreselijke gedachtes. En dat allemaal, door de bevalling. Door haar geboorte, om precies te zijn. 

Stortbevalling

De foetale nood tijdens de bevalling had ik, volgens mij, wel benoemd in mijn bevallingsverhaal. Ik heb 22 uur een weeënstorm gehad, Chloë was een sterrenkijker dus mijn ontsluiting had zoiets van uh, nope. Toen ik eindelijk mocht gaan persen, zou dit volgens de verloskundige nog wel 1,5 a 2 uur duren. Chloë was weer helemaal “uitgedaald” en lag heel hoog in m’n baarmoeder. Ze moest dus zakken, en indalen, en door het geboorte kanaal.

Ik was er helemaal klaar mee. De hele bevalling heb ik persdrang gehad, nu ging ik persen ook. De katheter zat ineens niet meer lekker, ik voelde Chloë haar hoofd er tegen aan drukken. Heb toen geschreeuwd dat ze dat ding er nu uit moest halen! Toen ben ik op handen en knieën gaan zitten en met 3 keer persen, en wat grof geweld om haar schouder los te krijgen, is Chloë geboren. Waar het dus eerst heel traag ging, ging het hier ineens erg snel. Te snel.

Ze viel met een smak op het bed en het eerste wat ik dacht was: ze leeft niet meer

Chloë kwam levenloos uit mij en viel met een smak op het bed. Ze deed niks, gaf geen kik, ademde niet. Was zo slap als een pop. Haar huid was helemaal grauw/grijs. Ik ging van opgelucht, naar geschrokken, naar doodsbang. Het eerste wat door me heen ging was: ze leeft niet meer.

Angsthaas

De verloskundige zei dat ik haar nú terug moest leggen op bed. Ze begon te sjorren aan Chloë haar slappe lijfje, samen met twee verpleegkundiges. Ik was eindelijk bevallen, maar voelde enkel pure angst en verdriet. Doe iets, dacht ik. Schreeuw, huil, krijs, adem, beweeg! Maar er kwam niks. Wat het mooiste moment van mijn leven zou moeten zijn, bestond nu enkel uit paniek.

De angst om haar te verliezen is zo sterk en de enige manier om die te beheersen is om onze grenzen streng te bewaken

We zijn nu 8 weken verder en ik heb al die tijd tegen mezelf gezegd dat ik er niet zo over moet nadenken. Ze is toch immers gezond, en bij ons? Ze kwam toch bij uiteindelijk? Maar het blijft vreten aan me en het heeft mij echt getekend.

Ik krijg vaak de vraag waarom ik zo beschermend ben, en allicht een beetje paniekerig. Autorijden durfde ik niet meer en ik ben erg voorzichtig met het weggeven van Chloë. De angst om haar te verliezen is zo sterk, ben elke dag bang dat er iets met haar gebeurd, dat het ons weer ontnomen wordt. De enige manier om die angst een beetje te beheersen is door onze grenzen streng te bewaken.

Verwerkingsproces 

Ze is er en het gaat goed met ons. Maar het was een pittige start. Ook mentaal. Nu ik dit zo opschrijf, snap ik ook niet zo goed waarom ik weigerde om hierover te praten. Het blijft je persoonlijke ervaring en gevoel. Die mag iedereen uiten, ongeacht wat het onderwerp is!

Ik heb een paar hele lieve vriendinnetjes die een kindje(s) moeten missen en ik zal nooit begrijpen hoe zij zich voelen en welke pijn zij elke dag met zich mee moeten dragen, denk dat dat het ook lastig maakte om hier over te praten. Ik wil niemand kwetsen, al helemaal mijn vriendinnen en vooral m’n beste vriendin niet.

Maar ik begrijp nu dat ik hier over mag praten. Het mag verwerken. Het was traumatisch en het heeft tijd nodig om te helen, om een plekje te krijgen. Dat komt wel, daar vertrouw ik op!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je