Snap
  • Bevallingsverhalen
  • geboorte

Evy werd geboren met een enorm scheve neus

Geen zorgen, dit trekt wel bij. Maar dat gebeurde niet. De artsen wisten niet wat ze ermee moesten, dit hadden ze nog nooit gezien

Evy lag vanaf 30 weken in stuit en is nooit meer gedraaid. We hebben bewust niet gekozen voor een draaipoging en we zijn voor een geplande keizersnede gegaan. Waarom? Dat schreef ik in mijn bevallingsverhaal.

Toen Evy met 38 weken gehaald werd, schrokken we een beetje. Haar neus was helemaal plat gedrukt naar één kant. Zo plat dat ze moeite had met ademen en dus met drinken, want dan moet je wel door je neus ademen. Niet alleen haar neus was plat, ook haar hele gezicht was afgevlakt.

Volgens de gynaecoloog was dit normaal, dit zou wel bijtrekken in de komende uren.

Maar dit gebeurde niet.

Waarschijnlijk heeft ze klem gelegen in de baarmoeder, of dit kan weet ik niet, maar dat was mijn eigen conclusie. Ze lag namelijk altijd hetzelfde; met haar rug naar voor en haar hoofd naar rechts. Ik zat regelmatig aan de CTG omdat ze niet bewoog, dus helemaal verbaasd hierover was ik niet.

In de dagen dat ik in het ziekenhuis lag kwamen er, naast dat ik uren op google doorbracht in mijn ziekenhuisbed om te zoeken naar allerlei mogelijke syndromen en ziektes, een kinderarts en een KNO arts langs. De laatste heeft Evy haar neus recht proberen te zetten, arme meid. Maar geen succes helaas. We zijn in de eerste weken van haar leven nog een aantal keer bij de KNO arts geweest, maar ze wisten eigenlijk niet zo goed wat ze hiermee moesten. Ze zagen dit namelijk niet vaak.

Opereren? Afwachten? Neus afplakken naar de goede kant? In de literatuur hebben ze 1 vergelijkbare casus gevonden. Naar aanleiding daarvan is besloten om af te wachten met opereren tot volgens mij 8 jaar. Omdat een kindje dan nog veel ontwikkelt en je wilt liever niet opereren aan een gezicht dat nog veel veranderd. Ik zat alweer helemaal met mogelijke scenario’s in mijn hoofd dat ze dan gepest zou gaan worden. Als het neusje niet recht kwam te staan vonden we dat ze geopereerd moest worden voordat ze naar school zou gaan. Maar zo ver was het gelukkig nog lang niet.

Zoals jullie waarschijnlijk hebben gezien op de foto is er helemaal niks meer aan de hand en heeft ze een mooi symmetrisch gezichtje gekregen. Het heeft een paar maanden geduurd voordat haar neus helemaal recht stond. Een rare situatie en niemand weet echt wat er aan de hand was, maar het belangrijkste is dat het goed gekomen is.

Ik ben nu wel heel benieuwd of er iemand is die iets soortgelijks heeft meegemaakt!? Laat je het weten in de comments? 

3 jaar geleden

Dochter is thuis geboren en heeft ook klem gelegen met haar been opgeklapt en daardoor een geluxeerde knie. De orthopeed had dit nog niet vaker gezien. Ze heeft 2 maanden een gipsspalk gehad en daarna een spreidbroek ivm een heupdysplasie maar uiteindelijk is het helemaal goed gekomen.

3 jaar geleden

Ons zoontje (nu 6 maanden) werd geboren met een enorm scheve neus, hij had ook weken verkeerd gelegen in de baarmoeder, vanaf het moment dat hij was ingedaald. Een zelfde verhaal als jij; lag altijd al dezelfde kant op. Hij lag met zijn nekje ook verkeerd, Zijn hele gezicht was aan één kant afgeplat en heeft nog heel lang last gehad van een voorkeurshouding, De bevalling was hierdoor een drama. Toen hij eruit kwam zijn we ons rot geschrokken. Ook bij ons wist niemand hoe het er uit zou komen te zien... de artsen “verwachtte” wel dat het terug zou trekken. Dit gebeurde gelukkig ook. Het even een paar weken geduurd voordat hij helemaal recht stond maar inmiddels is er niks tot vrij weinig van te zien.. ik vind dat je het alleen kan zien als je het weet en van onderen kijkt, omdat z’n neusgaten licht asymmetrisch zijn.

3 jaar geleden

Onze zoon lag ook in stuit en is met een keizersnede geboren. Hij had een punt op zijn achterhoofd die niet bij trok. Daarbij was zijn hoofd niet helemaal symetrisch. Hij werd verdacht van een te vroeg gesloten pijlnaad (bovenste fontanel). Na twee weken leek het op het oog toch iets bij te trekken. Toch pas na drie maanden, een CT scan en bezoeken aan een academisch centrum kwam de uitslag dat de naad gewoon open was en niets aan de hand. Niemand heeft ons ooit gezegd dat hij ook 'gewoon' klem had kunnen liggen. Nu zie je niks meer aan zijn hoofd.

3 jaar geleden

Mijn evy is ook met scheve neus geboren