{{ message.message }}
{{ button.text }}

Echo tijdens de zwangerschap

Vind jij twee echo's genoeg of te weinig?

Afbeelding blog 'Echo tijdens de zwangerschap'

Uit onderzoek is gebleken dat 3 op de 4 vrouwen vaker een echo willen tijdens de zwangerschap. Hoogleraar verloskunde Eva van Pajkrt pleit al langer voor een uitbreiding van het standaardpakket naar vijf echo's. 

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard twee echo's aangeboden. De eerste echo vindt plaats tussen de 10e en 12e zwangerschapsweek, dit is een verplichte echo. Tijdens deze eerste echo, ook wel bekend als de termijnecho, wordt bepaald hoe lang je zwanger bent en wordt de bevallingsdatum bekendgemaakt. Tijdens de termijnecho kan ook gezien worden of je zwanger bent van één kindje of van een meerling.

Naast de termijnecho hoort de 20-wekenecho in het standaard aangeboden pakket, dit is overigens geen verplichte echo. Tijdens de 20-wekenecho wordt naar de gezondheid van je kindje gekeken. Er wordt uitgebreid gekeken naar de groei van je kindje en naar de ontwikkeling van de organen. Eventuele afwijkingen worden opgespoord, zoals een open ruggetje of een open schedel.

Als er tijdens de 20-wekenecho geen afwijkingen geconstateerd zijn, wordt er vanuit gegaan dat het kindje in je buik gezond is. Er wordt dus geen extra echo aangeboden na de 20e zwangerschapsweek tenzij het om medische redenen is. 

Eva: "Als niet op tijd ontdekt wordt dat het kindje te klein is, kan het overlijden in de buik."  Van de 170.000 kinderen die per jaar geboren worden in Nederland, overlijden er 300 door een groeiachterstand. De groei van een kindje is pas goed te zien tijdens de 30-wekenecho, maar deze echo wordt niet standaard vergoed.

Eva: "Vroeger kregen Nederlandse vrouwen acht tot twaalf kinderen, waarvan er vaak een overleed. Dat hoorde bij het leven. In deze tijd willen vrouwen de geruststelling dat kun kindje groeit. En dat begrijp ik."

Kan het kwaad om meer echo's te laten maken?

Echo's worden gemaakt met radiogolven en die golven geven warmte af. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat de radiogolven slecht zijn voor het kindje, maar het is wel bekend dat het kindje op de golven reageert. Om die reden worden echo's vaak niet onnodig gemaakt. 

Naast de warmte die van de radiogolven komt, is iedere keer een echo laten maken niet nodig, want de groei van de baarmoeder en het kind worden alsnog met de hand gemeten. Dat is natuurlijk niet 100% betrouwbaar, en indien er twijfel ontstaat wordt er door de arts dan ook een echo ingepland ter controle. 

Wij van Mamaplaats zijn benieuwd, vinden jullie twee echo's te weinig? Hoeveel echo's hebben jullie gehad tijdens de zwangerschap?

Bron: AD.nl

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je