Snap
  • Bevallingsverhalen
  • zwanger
  • echo
  • weken
  • 20
  • zwangerschaps
  • Termijn

Echo tijdens de zwangerschap

Vind jij twee echo's genoeg of te weinig?

Uit onderzoek is gebleken dat 3 op de 4 vrouwen vaker een echo willen tijdens de zwangerschap. Hoogleraar verloskunde Eva van Pajkrt pleit al langer voor een uitbreiding van het standaardpakket naar vijf echo's. 

Tijdens de zwangerschap krijg je standaard twee echo's aangeboden. De eerste echo vindt plaats tussen de 10e en 12e zwangerschapsweek, dit is een verplichte echo. Tijdens deze eerste echo, ook wel bekend als de termijnecho, wordt bepaald hoe lang je zwanger bent en wordt de bevallingsdatum bekendgemaakt. Tijdens de termijnecho kan ook gezien worden of je zwanger bent van één kindje of van een meerling.

Naast de termijnecho hoort de 20-wekenecho in het standaard aangeboden pakket, dit is overigens geen verplichte echo. Tijdens de 20-wekenecho wordt naar de gezondheid van je kindje gekeken. Er wordt uitgebreid gekeken naar de groei van je kindje en naar de ontwikkeling van de organen. Eventuele afwijkingen worden opgespoord, zoals een open ruggetje of een open schedel.

Als er tijdens de 20-wekenecho geen afwijkingen geconstateerd zijn, wordt er vanuit gegaan dat het kindje in je buik gezond is. Er wordt dus geen extra echo aangeboden na de 20e zwangerschapsweek tenzij het om medische redenen is. 

Eva: "Als niet op tijd ontdekt wordt dat het kindje te klein is, kan het overlijden in de buik."  Van de 170.000 kinderen die per jaar geboren worden in Nederland, overlijden er 300 door een groeiachterstand. De groei van een kindje is pas goed te zien tijdens de 30-wekenecho, maar deze echo wordt niet standaard vergoed.

Eva: "Vroeger kregen Nederlandse vrouwen acht tot twaalf kinderen, waarvan er vaak een overleed. Dat hoorde bij het leven. In deze tijd willen vrouwen de geruststelling dat kun kindje groeit. En dat begrijp ik."

Kan het kwaad om meer echo's te laten maken?

Echo's worden gemaakt met radiogolven en die golven geven warmte af. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat de radiogolven slecht zijn voor het kindje, maar het is wel bekend dat het kindje op de golven reageert. Om die reden worden echo's vaak niet onnodig gemaakt. 

Naast de warmte die van de radiogolven komt, is iedere keer een echo laten maken niet nodig, want de groei van de baarmoeder en het kind worden alsnog met de hand gemeten. Dat is natuurlijk niet 100% betrouwbaar, en indien er twijfel ontstaat wordt er door de arts dan ook een echo ingepland ter controle. 

Wij van Mamaplaats zijn benieuwd, vinden jullie twee echo's te weinig? Hoeveel echo's hebben jullie gehad tijdens de zwangerschap?Bron: AD.nl

5 jaar geleden

Ik heb tijdens beide zwangerschappen veel echo's gehad. Bij mijn eerste zwangerschap omdat we dachten dat ik langer zwanger zou zijn en later omdat hij dysmatuur bleek te zijn. De tweede om in de gaten te houden of hij ook niet te klein zou zijn (gelukkig was hij goed op gewicht). Ik heb erg genoten van alle echo's en het dat mij rust ?. En even een tegen geluid. Als ik niet de extra echo's en hartfilmpjes gehad had, had mijn oudste zeer waarschijnlijk niet meer geleefd, dus ik ben voorstander van meer echo's!

5 jaar geleden

Als er een medische reden is, is het fijn feest er een echo gehakt kan worden. Echter vertrouwen wij steeds meer op apparatuur en deskundigen. Eigenlijk zouden wij vrouwen vooral naar ons zelf morgen luisteren. Want weer weten meestal feilloos of het goed is op niet. Daarom denk ik dat extra echo's niet goed zijn. Laat de zwangere vrouw maar een beetje met rust of begeleid haar in de weg naar' binnen'. Want uiteindelijk is zij de enige die het kind laat groeien en ter wereld brengt. Alle ruis van echo's helpt daar niet bij. Het brengt alleen maar onrust.

5 jaar geleden

Ik heb tijdens mijn zwangerschap geen enkele echo gehad en wilde dat ook niet. Deze straling is zeer heftig voor een ontwikkelend kind en goed onderzoek naar de werkelijke invloed ontbreekt. Ik had geen risico zwangerschap en voelde mij prima. Wat ik echter stuitend vind in dit artikel is dat er staat dat de 12 weken echo verplicht is. Dit is geenszins waar. Wij zijn als vrouwen, gelukkig nog instaat, zelf te kiezen wat we willen. Angst maakt meer kapot dan ons lief is.

5 jaar geleden

Ik zou graag meerdere echo’s willen. Rond 32 weken voelde mijn zoontje te klein, er is toen een groeiecho gemaakt maar op een paar dagen na was hij gewoon goed aan het groeien. Bij 39 weken vond de verloskundige hem nog steeds te klein en moest ik omdat hij minder bewoog een minder leven onderzoek. Hier bleek inderdaad dat hij 4 a 5 weken te klein was. Hij is uiteindelijk de volgende dag gezond geboren en doet het nu goed, maar zonder extra echo was het misschien een ander verhaal geweest. Ik pleit dus zeker voor extra echo’s in 20 weken tijd gebeurt heel veel en daar wil je als moeder zijn dus goed van op de hoogte zijn. Daarnaast een extra keer kijken naar je kleine kijken abosoluut geen straf.