Snap
  • Bevallingsverhalen
  • negatief
  • taboe
  • Trauma
  • taboebevalling

De hashtag #genoeggezwegen laat vrouwen hun verhaal delen na een negatieve of traumatische bevalling

Op die manier wordt het taboe rondom het uitspreken van deze ervaringen doorbroken.

Stichting Geboortebeweging startte in november 2016 de actie #genoeggezwegen. Onder de hashtag #genoeggezwegen kunnen vrouwen die negatief terugkijken op de zorg die ze kregen tijdens hun bevalling, hun verhaal kwijt.  

De hashtag bracht aan het licht dat we in Nederland nog een flinke weg te gaan hebben naar goede geboortezorg waarin rechten voor alle zwangere vrouwen worden nageleefd. Ook in Nederland kijken sommige vrouwen namelijk negatief terug op hun bevalling, of hebben een traumatische ervaring gehad. Er is sprake van (zachte) dwang, intimidatie of zelfs verbaal of fysiek geweld in de geboortezorg. Dit wordt ook wel 'obstetrie violence' genoemd, het is een internationaal erkend probleem en ook in Nederland komt het dus voor. 

Daarnaast heerst er ook een taboe rondom het uitspreken van deze ervaringen. Niet alleen omdat het om een intieme gebeurtenis gaat, maar ook omdat de relatie met een zorgverlener een afhankelijke relatie is. Bovendien krijgen vrouwen in onze cultuur te horen dat het toch het belangrijkste is dat de baby gezond geboren wordt. Om het taboe te verbreken, startte Stichting Geboortebeweging daarom de hashtag. Hoewel de actie op 10 december 2016 al stopte, worden er vandaag de dag nog steeds berichten gedeeld onder #genoeggezwegen. 

Ben jij ook in een zorgsituatie geweest, dan ben je van harte uitgenodigd om mee te doen. 

Bron: Stichting Geboortebeweging