{{ message.message }}
{{ button.text }}

De hashtag #genoeggezwegen laat vrouwen hun verhaal delen na een negatieve of traumatische bevalling

Op die manier wordt het taboe rondom het uitspreken van deze ervaringen doorbroken.

Afbeelding blog 'De hashtag #genoeggezwegen laat vrouwen  hun verhaal delen na een negatieve of traumatische bevalling '

Stichting Geboortebeweging startte in november 2016 de actie #genoeggezwegen. Onder de hashtag #genoeggezwegen kunnen vrouwen die negatief terugkijken op de zorg die ze kregen tijdens hun bevalling, hun verhaal kwijt.  

De hashtag bracht aan het licht dat we in Nederland nog een flinke weg te gaan hebben naar goede geboortezorg waarin rechten voor alle zwangere vrouwen worden nageleefd. Ook in Nederland kijken sommige vrouwen namelijk negatief terug op hun bevalling, of hebben een traumatische ervaring gehad. Er is sprake van (zachte) dwang, intimidatie of zelfs verbaal of fysiek geweld in de geboortezorg. Dit wordt ook wel 'obstetrie violence' genoemd, het is een internationaal erkend probleem en ook in Nederland komt het dus voor. 

Daarnaast heerst er ook een taboe rondom het uitspreken van deze ervaringen. Niet alleen omdat het om een intieme gebeurtenis gaat, maar ook omdat de relatie met een zorgverlener een afhankelijke relatie is. Bovendien krijgen vrouwen in onze cultuur te horen dat het toch het belangrijkste is dat de baby gezond geboren wordt. Om het taboe te verbreken, startte Stichting Geboortebeweging daarom de hashtag. Hoewel de actie op 10 december 2016 al stopte, worden er vandaag de dag nog steeds berichten gedeeld onder #genoeggezwegen. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bevalling is een intieme, persoonlijke en spannende gebeurtenis. Een moment van oerkracht: een vrouw zet haar kind op de wereld. Het gebeurt echter vaak dat de bevalling ‘overgenomen’ wordt door de zorgverlener. Onder het motto: ‘dit is nodig voor de baby’ worden vrouwen zonder overleg of echte toestemming ingeleid, krijgen ze een knip, een ruggenprik, een keizersnee, of worden ze op een andere manier geschonden in hun autonomie. Het probleem is niet de medische handeling op zich; het gaat om de eigen regie. Je ‘moet’ getoucheerd, je moet gestript, je moet weeënopwekkers, je moet… Wie is de verantwoordelijke voor de bevalling? Dat is de moeder. Wie is de baas over haar eigen lichaam? De moeder.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Daarom is GeboorteBeweging​ aanwezig op het Geboortefestival: 'Om te praten met juist die vrouwen waar wij voor opkomen. Op 13 April zijn wij er met het Geboortecafé waar je terecht kan met al je vragen, verhalen, onzekerheden of gewoon om even te zitten. Een plek waar we elkaar kunnen vinden en een connectie maken, of misschien wel geprikkeld worden door stellingen die je niet had verwacht. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Ook verzorgen we een drietal groepsgesprekken waar we dieper op onderwerpen in gaan. Daarbij blijven we bij onze kern; rechten, wat te doen met een medische indicatie en feedback geven achteraf. Tijdens een groepsgesprek kan je informatie krijgen maar ook je verhaal delen. Met de kennis en ervaring die we hebben proberen we je te voorzien van advies of in de goede richting te wijzen.'⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Werd er naar jou geluisterd tijdens je bevalling?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Tekst @nachtzon⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Bestel nu je festivaltickets via de link in onze bio!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #geboortebeweging #bevallen #bevalling #geboorte #geboortefestival #zwangerschap #natuurlijkouderschap #genoeggezwegen

Een bericht gedeeld door Tijdschrift Kiind (@kiindmagazine) op

Ben jij ook in een zorgsituatie geweest, dan ben je van harte uitgenodigd om mee te doen. 

Bron: Stichting Geboortebeweging

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je