{{ message.message }}
{{ button.text }}

COMPLICATIONS AFTER BIRTH.

Ik voel schaamte omtrent dit onderwerp maar ik heb ook behoefte naar herkenning en een gesprek. So here it goes.

Afbeelding blog 'COMPLICATIONS AFTER BIRTH.
'

Jay was op 8 november 8 weken oud en ik werd die dag ook ongesteld. Helaas ben ik niet de gelukkige die door het geven van fulltime borstvoeding langer niet ongesteld word. Ook bij Zoë werd ik namelijk na 8 weken ongesteld. Opzich vind ik het niet heel erg. Je lijft laat je gewoon 'even' zien dat alles weer werkt. Mijn lijf hersteld heel snel. Want ook na de miskramen had ik na 2 weken weer een eisprong.

De reden dat ik hoopte dat mijn ongesteldheid wat langer uit zou blijven was omdat ik een vervelende complicatie heb gehad door mijn bevalling. Ik heb er gelukkig geen pijn aan maar ongesteld worden is nu gewoon niet zo handig (vind ik).

Ik schrijf met een beetje terughoudendheid deze blog want ik schaam me er voor. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Maar ik voel me onzeker over de hele situatie en wil met lotgenoten praten. Hoe hebben zij dit ervaren? Hoelang duurde het herstel? Ben je geopereerd? Praten over issues heeft mij altijd geholpen en ik merk dat het stilhouden van dit stukje van mijn leven me verdrietiger maakt dan nodig is.

Ik heb geen pijn, laten we dat nogmaals benadrukken. Maar na mijn bevalling had ik het gevoel dat ik een overvolle tampon in had. Ik stopte al snel met vloeien maar bleef een inlegkruisje dragen omdat ik, zonder dat ik het merkte, soms wat urine verloor. Niet veel gelukkig maar ik voelde het soms niet eens druppelen. Het was ook niet op de momenten dat je het zou verwachten. Ik kan gerust de slappe lach krijgen of een paar keer flink niesen en dan verlies ik niks. Maar dat tampongevoel dat bleef maar zeuren. Het viel me op dat het gevoel 5 weken na mijn bevalling nog niet weg was kwam ik erachter dat er iets niet klopte down there. En terwijl ik dit schrijf rollen de tranen over mijn wangen. Want ik vind het zo zo zo erg. En ook toen stond ik met dikke tranen. Hoé kon dit gebeuren? Ik stuur een appje naar de verloskundige. Met de vraag of het kan zijn dat mijn baarmoeder is verzakt. Ik krijg al snel een reactie dat een kleine verzakking normaal is en aangezien ik 5 weken geleden ben bevallen, hoef ik me geen zorgen te maken. Tja, dit is geen kleine verzakking zeg ik tegen Roy. Ik vraag de verloskundige of ik even een foto kan doorsturen naar ze want ik heb het gevoel dat mijn situatie niet zo normaal is. Na het sturen van de foto krijg ik dan ook snel een bericht terug: "Bel maandag de huisarts." Weer dikke tranen... Ik kan gelukkig snel terecht bij de huisarts. Ik ga liggen op de onderzoeksbank. Ze doet haar ding en concludeert dat er helemaal niks mis is. Huh? Nee dat klopt niet hoor. Voordat ik hierheen ging heb ik nog gevoeld. Het zit daar niet goed. In staande positie ligt mijn baarmoedermond helemaal beneden! "Nu ligt ie goed. Geen zorgen maken." Ik laat de foto, die ik maakte voor de verloskundige, aan de huisarts zien. Ze leek namelijk absoluut niet de intentie te hebben om te kijken hoe mijn baarmoeder in staande positie zit. Na het bekijken van de foto is haar conclusie dat mijn spieren erg verzwakt zijn. Liggend valt mijn baarmoeder dus weer naar achteren maar door de zwaartekracht zakt hij naar beneden als ik ga staan. "Je bent net bevallen en ik kan je daarom niet verwijzen. Geef het 3 maanden de tijd en als je wilt kun je een keer bij een bekkenbodemtherapeut langs gaan." En daar stond ik dan, best wel aangeslagen en boos.

Uiteraard heb ik diezelfde dag een bekkenbodemtherapeut gebeld. Ik wilde absoluut niet 3 maanden wachten. En toen ik de volgende dag bij de bekkenbodemtherapeut aan kwam, gaf ze me groot gelijk. Ja, ik ben 5 weken geleden bevallen maar het is juist nu belangrijk dat ik al begin met oefeningen. Vaak wordt een verwijzing naar de gynaecoloog pas gegeven als je 3 maanden verder bent en als je daar aangeeft dat je geen oefeningen doet dan zal de beste man/vrouw je terugsturen naar de bekkenbodentherapeut. Als dat dan niks uithaalt ben je al met al 6 maanden verder. Niemand heeft daar zin in.

Ondertussen ben ik 4 keer bij de bekkenbodemtherapeut geweest en doe ik braaf mijn oefeningen. Het zware tampon gevoel ben ik verloren. Het urineverlies is nihil maar de stand van mijn baarmoeder is hetzelfde. Ze vertelde me vorige week dat ik nog niet kan verwachten dat de stand van de baarmoeder zo snel zal veranderen. Ik wil te veel en te snel resultaat zien. Ik denk dat dat ook is omdat ik bang was dat ik ongesteld zou worden en met vies maandverband moet gaan 'werken'. Dus ik baal echt heel hard dat ik zo snel ongesteld werd.

Gelukkig heb ik geen pijn maar heb ik wel veel last van angst. Ik ben daar gewoon heel gevoelig door. Logisch natuurlijk want ik heb jaren een angststoornis gehad. Ik ben bang dat de oefeningen niks gaan uithalen en dat ik naar de gynaecoloog moet. Ik heb natuurlijk allang gegoogled wat de opties zijn als de therapie niet aanslaat.

Ik vind het doodeng om deze blog te delen. Ik praat heel makkelijk over mental health maar dit vind ik echt een dingetje. Maar ik zoek naar herkenning.... Naar hoop. Ik zoek naar de woorden "Alles komt wel goed. Die operatie is niet nodig". Dus ik deel de blog en hoop dat het mij de rust geeft die ik zoek.

Ik snap dat jij misschien ook wat schaamte ondervind bij dit onderwerp maar ik hoop dat je met mij het gesprek wilt aangaan. Dit mag je doen via www.instagram.com/TheLetherfamily. Mijn inbox staat open voor je. Let's talk.

Veel liefs,

Debbie* UPDATE 24 NOVEMBER 2020: Helaas verergeren mijn klachten i.p.v. dat ze beter worden. Daarom heeft mijn bekkenbodemtherapeut een verwijzing gevraagd aan mijn huisarts. Ik mag op 14 december langskomen bij Bergman kliniek. Hopelijk kan ik dan eindelijk herstellen. 


https://www.instagram.com/p/CHXkXP9jkah/?igshid=1lnkryfkvmhda

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je