Snap
  • Bevallingsverhalen

Auw! Een bevalling is geen pretje!

Een bevalling, mogelijk het pijnlijkste wat je ooit zal doen als vrouw. Is de pijn een onnodig goed of hoort het erbij?

Pien Offerhaus is pas gepromoveerd op de medicalisering van bevallingen. Ofterwijl bevallingen die steeds vaker medisch worden, omdat men steeds vaker en sneller grijpt naar medische hulpmiddelen. Een veelvoorkomend voorbeeld, is pijnbestrijding. Hier in Nederland is daar weinig keuze in, namelijk de ruggenprik of lachgas in sommige ziekenhuizen.

Mevrouw Offerhaus stelt dat het samenhangt met 3 dingen. Er is veel aandacht voor babysterfte, waardoor medicus én moeders sneller naar hulpmiddelen grijpen om de bevalling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Helaas blijkt er voor de babysterfte geen effect voort te komen uit deze hulpmiddelen. Moeders kregen eerder complicaties, waardoor de kansen weer ongunstig bleken.

Het tweede is de invloed die moeders steeds vaker lijken te willen hebben op hun bevalling. Bevallingen worden voorruit gepland met een geboorteplan, waarin een hele hoop beschreven kan worden. Men wil de pijn niet meer voelen of ziet het als een soort verworven recht. Mogelijk is dit mede te danken aan dit zelfde beeld wat in andere landen ook leeft. In Amerika lijkt het soms wel alsof de vrouwen bij binnenkomst al een ruggenprik krijgen.

En dan is er uiteindelijk nog de moeilijke en zware bevalling, waarbij pijnbestrijding of een ander hulpmiddel, een laatste redmiddel is. En zo word gesteld, is dat ook dé reden dat deze hulpmiddelen er zijn. Bij dit soort bevallingen, worden de risico's verminderd door de hulpmiddelen.

Ja, lastig. Ik ben twee keer bevallen zonder hulpmiddelen. Mijn voornaamste reden hiervoor was, dat ik het idee van een ruggenprik erger vond dan de bevalling. Tijdens mijn eerste bevalling was dit echter het enige pijnbestrijdingsmiddel wat er was. En ik heb dus juist laten vast leggen dat ik het liever niet wilde.

Daarbij had ik totaal geen behoefte aan enige voorbereiding op mijn bevalling. Voor mij was het iets ongrijpbaars, wat totaal niet te voorspellen was. Hierdoor had ik er dan ook totaal geen angst voor. Tuurlijk wist ik dat het pijn zou doen, maar ik kon niet weten wat voor pijn en of ik die pijn aan zou kunnen. Dus waarom druk maken?

En totaal geen afbreuk aan de vrouwen die wel naar de hulpmiddelen hebben moeten grijpen. Gelukkig word het hier in Nederland, nog niet als zeer logisch gezien. Het word het je altijd duidelijk gevraagd, je word streng gewezen op de risico's en dat je een dag moet blijven. En pas als je dan nog wilt, zullen ze hem zetten. In Amerika krijg ik wel eens het idee dat je actief 'nee' moet zeggen, anders krijg je 'm. En ik denk niet dat we daar naartoe moeten.

Het is een hulpmiddel wat risico's moet verkleinen. En als een vrouw omvalt van vermoeidheid bijvoorbeeld, is dat een groter risico dan de pijnbestrijding. Maar als er geen risico's zijn, zou ik persoonlijk altijd afzien van pijnbestrijding.

Uiteindeljk is iedereen vrij in het maken van beslissingen hierover. Maar het lijkt mij we van belang dat we het blijven zien als een medisch middel, wat ingezet word als de baten opwegen tegen de risico's. Zo niet, dan vind ik dat een persoon op de wereld zetten ook best met bloed, zweet en tranen mag. Het is ook niet niks toch? 

8 jaar geleden

Ik ben ook bevallen zonder pijnbestrijding, ik ben als de dood voor naalden ( en bloed haha) dus had liever alle pijn van de bevalling dan het idee alleen al van een naald in mijn rug, bevalling was super snel, van eerste wee tot ze op mij buik lag in 3 uurtjes. Werd wel ingeleid wegens dalende hartslag bij harde buik, te klein (43 cm) en te licht ( 2775) en te weinig vruchtwater ( leek wel alsof de sluizen werden opengegooid), en dagelijkse ctg, wat was dat stressen zeg. Vond het persoonlijk allemaal flink overschat en opgeblazen waardoor we zelfs overwogen voor een keizersnee, wat ik absoluut niet wilde alleen als het echt nodig was, er werd ons verteld dat ik gel zou krijgen als ik geen ontsluiting had en weeën opwekkens, ik begon al van alles in mijn hoofd te halen terwijl ik al 2 cm ontsluiting had en al hele lichte voorween die ik niet bewust voelde, maar ziekenhuis vond het interessanter om ons flink bang te maken voor ze ook maar gingen kijken hoe mijn lichaam zich al klaar maakte voor de bevalling

8 jaar geleden

Mijn mijn eerste uiteindelijk ook een pompje met soort van morfine gehad. Ik kon niet meer en wilde ook echt niet meer. Maar ik heb wel alles gedaan om het zonder pijnstilling te doen. Ik heb er zelf ook niet naar gevraagd maar toen de verloskundige er over begon zei ik gelijk volmondig ja. Hopelijk lukt het bij een tweede wel zonder. Zelf zou ik ooit nooit kiezen voor een ruggenprik. Alle negatieve verhalen die je daar over hoort. En daarnaast mag een bevalling ook wel pijn doen. En idd dat Amerikaanse... Je ziet alleen maar pijnstilling etc...

8 jaar geleden

:D

8 jaar geleden

Ja daar heb je helemaal gelijk in! Het moet inderdaad niet van tevoren al bepaald zijn. Ik zie inderdaad ook weleens zulke Amerikaanse shows waarbij ze gewoon lekker zitten te kletsen terwijl ze aan het ontsluiten zijn. Dat vind ik ook niet normaal. We begrijpen elkaar ;-)