Snap
  • Bevallingsverhalen
  • zwangerschap
  • Bevalling
  • fit
  • gezonde

5x tips om je bevalling prettiger te maken

Ruggenprik, morfine en inknippen. Dat zijn dingen waar we liever niet als eerste aan denken tijdens de bevalling. Gelukkig zijn er ook 'natuurlijke' manieren om de bevalling iets aangenamer te maken! We helpen je daar graag een handje in mee:

1. Blijf bewegen

Sporten en bewegen zorgen ervoor dat je spieren sterk blijven. En die spieren zal je nodig hebben tijdens de bevalling! Het is bewezen dat vrouwen die blijven bewegen tijdens de zwangerschap een soepelere bevalling hebben én sneller herstellen na de bevalling. 

Pas wel op dat je geen sporten gaat doen waarbij je je buik intensief gebruikt zoals bijvoorbeeld hockey. Zwemmen en wandelen zijn sporten die 100% veilig zijn tijdens je zwangerschap. Als je vóór je zwangerschap niet sportte, is het aan te raden om iets speciaal voor zwangere vrouwen te zoeken. 

2. Eet voldoende groente en fruit

Goede voeding is tijdens de zwangerschap heel belangrijk. Veel vrouwen denken dat ze gezond eten, maar dat valt in de praktijk tegen. Eet tijdens je zwangerschap minstens 200 gram groente en twee stuks fruit per dag! Het is natuurlijk altijd goed om deze hoeveelheden aan te houden, maar vooral als je zwanger bent. Te weinig eten of een ongezonde voeding zorgen ervoor dat je spieren afzwakken waardoor je sneller moe en uitgeput bent: dat wil je natuurlijk niet tijdens je bevalling! Door een goede voeding herstel je na de bevalling ook sneller, dat klinkt toch als muziek in de oren.

3. Perineum massage 

Een perineum massage is een massage van de perineum - het gebied tussen de vulva en de anus. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze massage effectief is om de pijn tijdens de bevalling te verlichten. De massage zorgt ervoor dat de huid en spieren rond de vagina makkelijker meegeven wanneer ze tijdens de bevalling opgerekt worden. Er bestaan speciale oliën voor de perineum massage, zonder stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je vagina. Deze intieme oefening kun je vanaf de 34e zwangerschapsweek dagelijks toepassen. 

4. Rust goed uit!

Ook al gaat slapen niet zo makkelijk met zo'n enorme buik, het is belangrijk dat je goed uitgerust bent wanneer je gaat bevallen. Als je goed uitgerust bent kun je de weeën beter opvangen. Probeer tijdens de 36e zwangerschapsweek de babykamer en alle andere nodige babyspullen al in orde te hebben zodat je tijdens je zwangerschapsverlof écht kunt uitrusten. Last minute aankopen doen voor de baby kan voor stress zorgen en dat wil je niet! 

5. Schrijf een geboorteplan

Het is goed om de wensen van je bevalling goed in beeld te hebben. Je gaat door het geboorteplan bewust nadenken over de bevalling. Nadat je het plan hebt geschreven, met daarin al je wensen en de dingen die je absoluut niet wilt tijdens de bevalling, bespreek je het met je verloskundige. Het is handig dat je verloskundige op de hoogte is van alle wensen om te voorkomen dat dingen anders gaan dan verwacht. Bij complicaties moeten de artsen helaas wel een keuze maken die het beste is voor jou en je baby'tje, maar we hopen natuurlijk dat alles goed gaat! 

Wat deed jij om de bevalling soepel te laten verlopen? We zijn benieuwd!

5 jaar geleden

had een bevallingscd gemaakt met allemaal romantische muziek erop waarop ik samen met mn man heb gedanst tijdens de weeën, op die manier kwam de stof vrij die je ook hebt als je met je partner bezig bent wat zorgt dat je ontspant. Tijdens de weeenstorm kreeg ik zeer stevige massages

5 jaar geleden

Hypnobirthing