{{ message.message }}
{{ button.text }}

Best een mooie boodschap in de mis van dit jaar

Ik ben Atheïst, maar toch vond ik de Mis op Kerstavond wel een krachtige boodschap hebben. 'Leef in meer soberheid'

Afbeelding blog 'Best een mooie boodschap in de mis van dit jaar'

In de mis op Kerstavond riep Paus Franciscus op tot soberheid. Heuh? Wat?! Volgens hem zou onze maatschappij 'dronken zijn van comsumptie, plezier, overvloed en luxe, van schijn en eigenliefde.' En in deze maatschappij zou Jezus oproepen tot meer soberheid.

Tja, ik ben overtuigd atheïst en dit soort dingen gaan dan vaak ook volledig aan mij voorbij. De meeste zaken, werken dan ook eerder op m'n verbazing of soms op m'n lachspieren. Dit viel me echter wel op.

Het deed me denken aan woensdagavond, denkend de grote Kerstdrukte te vermijden, vast de AH doorstrompelend. Gelukkig deden we dit jaar een foute Kerst, waardoor ik niet echt op zoek was naar de traditionele Kerstbenodigdheden, maar menig medemens duidelijk wel. De frustratie en de zweetdruppels van hun gezichten afdruipend. En ik kon er eigenlijk alleen maar om lachen. De 16-jarige vakkenvullers die al grappend met elkaar probeerde om er toch nog een gezellige dag van te maken. Want zij zijn natuurlijk de eerste slachtoffers van deze gefrustreerde shoppers.

Zo ook een dame van middelbare leeftijd, die vast bezig was met de voorbereidingen van een groot familiediner. Op zoek naar sausjes voor de gourmet, die uiteraard allemaal behoorlijk leeg aan het raken waren. Haar slachtoffer, een aardige AH vakkenvulster, die even te horen kreeg hoe ongelofelijk belachelijk het was dat er zoveel lege vakken waren! Konden ze hier niet voorruit op werken?

Het eerste wat ik dacht, was hoe belachelijk het eigenlijk is dat men het tegenwoordig niet meer vind kunnen als de AH niet continue volle vakken heeft rond deze periode. De overweldigende consumptiemaatschappij, die het maar heel normaal vinden dat alles er in overvloed is. Op hun wenken bediend willen worden en anders behoorlijk vocaal te uiten dat het uiterst belachelijk is!

Waarom vinden wij het zo normaal tegenwoordig, dat er maar genoeg vlees en groente aanwezig is om alle monden tot in overvloede te voeden? Is dit ook iets wat alleen maar erger aan het worden is?

Wat mij namelijk ook opviel, was de leeftijd van deze dame. Haar ouders die waarschijnlijk nog in de oorlog hebben geleefd en nu deze dame die overconsumptie heel normaal vind. En ik, met mijn 28 winters jong, die het maar heel normaal vind dat alles een beetje opraakt rond de Kerst.

Geeft mij toch ook wel goede hoop, dat ook mijn kinderen straks weer meer begrip hebben voor dit feit. Dat mijn kinderen straks weer beter snappen dat niets onuitputtelijk is.

Even terug naar de Paus. De manier van zijn beschrijving vind ik wat zwaar gesteld, maar in de kern denk ik dat het wel goed is. Meer terug naar de basis van ons bestaan en vanuit daar het leven inrichten. Laten we ons niet teveel verliezen in alle geboden overvloeden van tegenwoordig. Pak wat nodig is, maar niet perse veel meer.

Best een mooie gedachte om het nieuwe jaar mee te starten. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags:

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je