{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer, zo kan het ook

Op dit moment is er weer een campagne betreffende zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Dit blijft een slechte zaak, maar ik wil vertellen hoe het ook kan.

Afbeelding blog 'Zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer, zo kan het ook'

Toen ze bij mijn vorige werkgever zeiden dat ze niet konden garanderen dat ze mij werkzaamheden konden blijven bieden, gaven ze me de raad eventueel verder te zoeken naar een nieuwe baan. Niks negatiefs uiteraard, ik had nog voldoende werkzaamheden. Ze wisten niet dat we zwanger probeerden te raken, dus dat staat er helemaal los van.

Ik had een paar leuke vacatures gevonden en sollicitaties om naar toe te gaan. Op het moment dat ik bij mijn huidige werkgever op sollicitatie kwam, wist ik een week dat ik zwanger was. We wilden het die avond aan mijn schoonfamilie vertellen. Bij binnenkomst werd ik hartelijk ontvangen en ze waren erg enthousiast. De ene interviewer vertelde dat het heel normaal was dat vrouwen zwanger worden, geen probleem als ik dat wordt etc. Toen hij dit voor de tweede keer zei en benadrukte nam ik een sprong in het diepe en vertelde dat ik net een week wist dat ik zwanger was. Maar toen was ik in principe al aangenomen, ze vroegen wanneer ik kon beginnen en zo begon ik 3 jaar geleden bij mijn nieuwe baan. Na ongeveer twee jaar gaf mijn leidinggevende toe dat ze een idee hadden dat ik zwanger was omdat "ik voorzichtig ging zitten". Dus eigenlijk hebben ze deze bekentenis uit mij getrokken. Gelukkig waardeerden ze mijn eerlijkheid.

Daarna had ik nog een sollicitatie via een recruiter. Mijn standaard vraag is meestal hoeveel concurrentie ik heb. Hij zei dat er al iemand was aangenomen maar die voor het tekenen van het contract aangaf dat ze zwanger was. Dat klinkt in mijn oren als zwangerschapsdiscriminatie, dus ik hoop dat ze aangifte heeft gedaan. Hier wilde ik (net zwanger uiteraard) ook al helemaal niet werken.

En terug naar mijn oude werkgever. Mijn leidinggevende realiseerde zich vrij laat dat ik nog best veel werkzaamheden uitvoerde daar en hij zei letterlijk "Als je niet zwanger was, had ik geprobeerd je hier te houden".

Vooralsnog ben ik erg tevreden met mijn huidige werkgever, ook als we een tweede kindje zouden krijgen. Op naar minimaal de volgende 3 jaar hier!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je