{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zosja kreeg het RS virus

Vorige week maandag haalde ik Nino eerder van de crèche omdat hij ziek was. De crèche vermoede het RS virus wat op dit moment erg heerst.

Afbeelding blog 'Zosja kreeg het RS virus' Achtergrond blur afbeelding

Op zich geen heel gevaarlijk virus, het lijkt op een fikse verkoudheid en behalve rusten is er weinig aan te doen. Gewoon uitzieken. Het virus is echter wel erg besmettelijk en wel gevaarlijk voor jonge baby's. We zijn daarom toch even met Nino langs de huisarts gegaan om te checken of Nino inderdaad het RS virus had en of ik nog tips kon krijgen waarop te letten bij Zosja als zij het over zou nemen.

De huisarts vertelde eigenlijk niks nieuws. Uitzieken, tegen besmetting is weinig te doen, het enige wat je kan proberen is Nino minder in de buurt te laten van Zosja en regelmatig handen wassen en bij Zosja moesten we aan de bel trekken als ze veel zou gaan hoesten of als ze koorts (38 graden) of meer zou krijgen.

Woensdag was de koorts van Nino weer gezakt en bleef er alleen een vervelende hoest en vermoeidheid over maar begon Zosja opeens zwaar te ademen. Er zat duidelijk slijm in haar longen. Omdat ze verder nog gewoon oké overkwam, niet veel hoestte en geen koorts had, keken we het gewoon even aan. Wel bleven we het in de gaten houden. Donderdag sliep ze overdag al veel meer dan ze normaal deed maar ze had nog steeds geen koorts. Vrijdag had ze wel opeens koorts. Het was niet hoog 38.0 maar toch genoeg met die piepende adem, af en toe een hoestje en constante schuim belletjes op haar mond om toch de huisarts te willen bellen. 

Eigenlijk zouden we 's middags naar een huisje rijden met mijn schoonfamilie om Sinterklaas te vieren maar omdat ik eerst met Zosja naar de huisarts wou moest dit even wachten.

Bij de huisarts was de koorts gezakt. Wel vond de huisarts de rest van de symptomen enigszins alarmerend. Ze twijfelde of ze het ziekenhuis moest bellen of niet. Ik heb toen afgesproken Zosja mee te nemen naar huis maar nauw in de gaten te houden. Als ze toch weer koorts zou krijgen, niet meer zou drinken, geen plas luiers meer zou hebben of er grauw uit zou gaan zien zou ik zelf naar de huisartsenpost gaan. We besloten alsnog naar een huisje te gaan. Het was maar een half uur van huis vandaan dus we zouden zo weer thuis zijn als het moet en daar zijn juist veel mensen die voor haar kunnen zorgen met een lieve oma en opa en een aantal ooms en tantes.

Zosja sliep eigenlijk door alles heen, haar manier om tegen de ziekte te vechten denk ik. Zaterdag ochtend had ze helaas weer koorts en omdat ze duidelijk minder dronk besloot ik toch naar de huisartsenpost in Ede met haar te gaan. Daar besloten ze haar door te verwijzen naar het ziekenhuis voor verdere testjes. Het ziekenhuis mete haar zuurstof gehalte, haar hartslag en de snelheid van ademhaling. Haar hartslag was iets verhoogd maar niet alarmerend. Haar zuurstof gehalte was 100% en de ademhalingssnelheid wisselde steeds van normaal naar hoog. Omdat de testjes positief waren mocht Zosja weer lekker mee naar huis. Wel moesten we de zelfde punten als we eerder hoorden in de gaten houden. Zo konden we gelukkig toch nog zaterdagavond Sinterklaas vieren met Nino. Terwijl Zosja lekker in de buurt van ons verder sliep.

In het ziekenhuis vertelden ze ons dat het hele ziekenhuis vol ligt met kinderen met het RS virus. Het heerst dus enorm. Het lijkt op een fikse long verkoudheid. Gelukkig was het bij onze kinderen dus niet zo heftig dat ze opgenomen hoefden te worden. De dokter vertelde dat als een baby opgenomen wordt ze daar ook niet zo veel kunnen doen, het enige wat ze doen is sonde voeding geven, extra zuurstof geven en in de gaten houden. Tja, hoe klein ze ook zijn de lichaampjes moeten het virus er zelf eruit werken.

Een ding wat ik wel jammer vond is dat ze zeiden dat als je het al een keer gehad hebt je niet resistent bent om het een tweede keer te krijgen. Je kunt dus gerust net beter zijn en dan gewoon weer aangestoken worden. Dat beloofd nog wat met de crèche van Nino waar het virus dus ook heerst.

Ik ben blij dat bij ons thuis het ergste weer voorbij is. Nino en Zosja hebben nu beide vooral nog een hoestje. Die van Zosja is nog wel heftig en doet haar pijn, hopelijk is dat snel ook voorbij. Deze week staat gelukkig weinig op de planning en blijf ik lekker binnen met Zosja want niet alleen zij kan rust gebruiken na dit weekend heb ook ik wel wat extra slaap/rust nodig.

Tags: #Baby, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je