Snap
  • Baby
  • zwangerschap
  • zwangerschapsverlof
  • mamainfinland

Zo kan het ook

Moederschapsverlof in Finland

Ik vond het altijd heel normaal dat baby's van drie maanden oud naar het kinderdagverblijf gingen. Tot ik naar Finland verhuisde en zelf kinderen kreeg. Toen zag ik hoe het anders kan.

In Finland is gelijkheid heel erg belangrijk. Ieder kind verdient dezelfde start, ongeacht hun familie, achtergrond of status. Dat begint al voordat het kind is geboren. Elke aanstaande moeder die in Finland woont, ongeacht haar nationaliteit of inkomen, die de (gratis) prenatale check-ups laat doen, krijgt van de overheid een box vol met spullen voor de baby. Elk jaar kijken aanstaande moeders reikhalzend uit naar de onthulling van de box van het jaar. Hoe ziet de winteroverall eruit? Welke kleuren zijn de kleertjes? Wat voor knuffeltje zit er dit jaar in? Deze traditie stamt uit de jaren zestig en is in eerste instantie bedoeld om vrouwen aan te sporen om naar de moeder- en kindkliniek te gaan. Daarnaast wordt de doos geleverd met matrasje en beddengoed, zodat de baby daarin veilig kan slapen en niet bij de ouders in bed hoeft.

In Finland mogen aanstaande moeders 30-50 dagen voor hun uitgerekende datum met verlof. Na de uitgerekende datum hebben de moeders recht op nog eens drie maanden moederschapsverlof. De andere ouder krijgt na de geboorte 2-3 weken verlof. Na de drie maanden moederschapsverlof begint het ouderschapsverlof. Zoals de naam al aangeeft, mogen de ouders zelf bepalen wie dit verlof opneemt. In de meeste gevallen neemt de moeder het op, maar ouders kunnen er ook voor kiezen om het verlof te verdelen. Ouders mogen het verlof echter niet tegelijkertijd opnemen. Na het ouderschapsverlof heeft de vader nog zes weken verlof, die hij op mag nemen wanneer hij wil, voor het kind twee jaar wordt. Als het kind ongeveer negen maanden is, zit het ouderschapsverlof erop. Ouders kunnen er echter voor kiezen om thuis te blijven tot het kind drie jaar wordt. Je krijgt dan natuurlijk nog maar een klein percentage van je oude salaris, maar je blijft in principe in dienst bij je werkgever en behoudt dus ook je baan. Ook kan je ervoor kiezen om minder te gaan werken. In dat geval krijg je een vast bedrag per maand, ongeacht je inkomen. 

Met Daan twee jaar terug ben ik in totaal ruim een jaar thuis geweest. Ik ging in juni met ziekteverlof, had in juli vakantie, van augustus tot en met december moederschapsverlof, van januari tot en met juni ouderschapsverlof en in juli vakantie. Nu met Laura zal ik bijna anderhalf jaar thuis zijn. In Finland is er namelijk een regeling voor aanstaande moeders die met gevaarlijke stoffen werken waardoor zij al gelijk als ze zwanger raken met verlof mogen, tenzij de werkgever vervangend werk kan regelen. Normaal geldt deze regeling voor zwangeren die werken met chemicaliën of straling, maar vanwege Corono worden zieken en kleine kinderen ook als 'gevaarlijke stoffen' gezien en mocht ik als juf op een KDV dus al in april met verlof. Ik ga ook nu in augustus pas weer aan het werk. 

Een ander groot verschil is dat in Nederland veel moeders parttime gaan werken als de kinderen geboren zijn, waar in Finland zowel mannen als vrouwen vaak fulltime werken. Hoe wij dat straks gaan doen weet ik nog niet. Gelukkig hebben we nog bijna een jaar om daar over na te denken. 

Snap