{{ message.message }}
{{ button.text }}

Zo houd je als moeder zijnde je financiële zaken op orde

Afbeelding blog 'Zo houd je als moeder zijnde je financiële zaken op orde'

Wil jij graag je financiële zaken op orde brengen maar weet je niet hoe? In deze 6 stappen heb je zo grip op je geld. Maar voordat je begint, moet je eerst je doel bepalen. Wat  is de belangrijkste reden dat je met geldzaken aan de slag wilt? Door jezelf deze vraag te stellen, wordt het stappenplan concreter. Overzicht is het magische woord!

1. Administratie op orde

Maak e-mail en post dagelijks open en verwerk het, gooi spam en reclame weg. Log regelmatig in op sites waar facturen digitaal worden aangeboden. Doe betalingen op tijd en betaal rekeningen automatisch als dat kan. Print belangrijke digitale post uit of bewaar ze in een map op je computer. Spreek ook met je partner af wie de administratie doet. Doet hij de administratie? Neem dan regelmatig samen de administratie door. Je bent er immers beiden verantwoordelijk voor.

2. Inzicht krijgen in inkomsten uitgaven

Breng al je rekeningen, verzekeringen en pensioenoverzichten in beeld en gebruik voor het overzicht een digitaal huishoudboek of gewoon een handgeschreven kasboek. Het is slim om maandelijks een bedrag te reserveren voor rekeningen die nog komen gaan. Maak hiervoor ook een begroting op binnen je overzicht.

3. Toeslagen en tegemoetkomingen

Je hebt nu alles op een rijtje gezet. Als je alle uitgaven aftrekt van de inkomsten, weet je of je per maand genoeg geld hebt. Kijk of je recht hebt op toeslagen of tegemoetkomingen om inkomen aan te vullen. Heb je een minimuminkomen? Informeer dan bij de gemeente of je recht hebt op lokale regelingen zoals kwijtschelding van gemeentelijke heffingen.

4. Gebruik gratis online programma’s

Met online bespaartools test je snel hoeveel geld jij uitgeeft én waaraan. Nadat je de test hebt ingevuld, krijg je direct alle relevante artikelen te zien over bijvoorbeeld besparen op huishouden, energie, vaste lasten of boodschappen. Tips die precies zijn aangepast aan jouw specifieke situatie en uitgavenpatroon. Geef je veel geld uit aan boodschappen? Lees handige bespaartips voor tijdens je bezoek aan de supermarkt. Kan je telefoonrekening wel een stukje lager? Dan springen alle artikelen over telefoonkosten besparen naar voren.

5. Inzicht met hulp

Denk je het niet alleen te kunnen? Dan kan je natuurlijk ook hulp inschakelen via een financieel adviseur, een cursus online of neem een vriend of familielid in vertrouwen die je op weg kan helpen. De eerste twee opties kosten je natuurlijk wel geld dus maak deze investering enkel als je geen andere optie ziet om goed aan de slag te gaan.

6. Keuzes maken

Je kunt nu makkelijker bepalen welke keuzes je maakt en waar de prioriteiten liggen. Is het je doel om te besparen op je uitgaven? Maak dan een bespaarplan. Denk ook aan het doel dat je voor ogen had toen je met je geldzaken aan de slag ging: sparen, schulden aflossen, een huis kopen? Misschien kom je wel tot de conclusie dat het allemaal goed loopt!

Hoe houd jij je geldzaken op orde?

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je