Snap
  • Baby

Zijn we jaloers of misschien onzeker?

Ieder kindje ontwikkeld zich in zijn eigen tempo. Waarom worden we dan toch jaloers als we andere kindjes zien die wat verder zijn?

Ieder kindje ontwikkeld zich op zijn eigen tempo. Het ene kindje zit al met een bepaald aantal maanden, de ander slaapt snel door, bij weer een ander komen de tandjes al binnen een paar maanden door en weer een ander rolt al snel. Er zijn schema's met wanneer een kindje ongeveer die ontwikkelingen maakt maar nergens staat dat het precies met die aantal maanden ook moet gebeuren, ieder kindje is anders en ontwikkeld dus ook weer anders. Maar toch willen we allemaal het liefst dat ons kindje alles zo snel mogelijk gaat doen.

Stel je voor dat het ene kindje al wat vorderingen heeft gemaakt in een aantal ontwikkelingen en die van jou alleen nog maar op de rug ligt. Is het een soort van jaloezie of onzekerheid? Ja misschien kan je het wel een klein beetje zo noemen. We willen toch allemaal wel dat onze kindjes snel kunnen rollen, zitten of kruipen? En als ze het dan eenmaal kunnen dan zijn we natuurlijk als ouder apetrots en mag heel de wereld dat weten, alles zetten we toch tegenwoordig op social media. Zoals Facebook, Instagram of Twitter zodat niemand er dan nog omheen kan. En dan als je het van een ander voorbij ziet komen, dan komt er toch een stukje jaloezie opzetten. Hartstikke knap van die baby en leuk voor die ouders (en tuurlijk misgun je het niemand). Maar liever zie je dat je eigen kindje doen, tenminste ik wel. Ik geef eerlijk toe dat ik af en toe er een beetje simpel van word, als Liam weer op zijn buik ligt en niet meer terug kan draaien, en ik hem dus voor de zoveelste keer weer op zijn rug moet leggen. En dan foto's zie of verhalen lees van kindjes die net oud zijn als hem, die het dan al wel kunnen.

Hier waren wij apetrots dat Liam de eerste paar weken 's nachts maar een keer kwam (en dat was dan ook pas om 5 uur) en na vijf weken al lekker doorsliep. Of dat hij met acht weken al van buik naar rug kon rollen (dat heeft hij trouwens ook maar 1,5 week volgehouden). Maar nu met 7 maanden kan hij dus ondertussen wel van rug naar buik naar niet terug rollen ook kan hij nog geen 10 seconden alleen zitten. Maar ach hé dat komt vanzelf wel. Komt bij jou ook af en toe het stukje onzekerheid naar boven? Waarom kan een ander kindje dat allemaal wel? Doe ik soms iets fout? We moeten gewoon onthouden dat elk kindje weer anders is, waar de een heel snel in is, is de ander weer heel traag in en andersom. Je kunt je kindje niet dwingen, hoe graag we het allemaal willen, je kindje doet het allemaal vanzelf als die er klaar voor is. Laat ze nog maar lekker klein blijven, het gaat toch allemaal al snel genoeg?

8 jaar geleden

Ik heb precies hetzelfde :p babies die met 11 maanden zelfstandig hun eerste stapjes zetten op facebook, of die al een hele mond vol tanden hebben op 1 jaar. Over 2 weekjes word mijn dochter 1, ze heeft 4 tandjes en weigert om te lopen,ook aan de hand. Heel frustrerend maar ze moet het toch zelf doen op dr eigen tempo. Uiteindelijk weet ik dat alles goed zal komen. Daar houd ik mij aan vast.

8 jaar geleden

Ik heb zelf weinig met het cb. Ik vertrouw meer op het oordeel van onze huisarts. Soms heb ik het gevoel dat ze bij het cb een minimum aan kinderen door moet verwijzen ofzo. Als ik voor elke keer dat mijn huisarts en de kinderarts van het ziekenhuis met grote ogen vol verbazing hebben zitten luisteren naar mijn verhaal over wat er bij het cb werd gezegd 10 cent kreeg, was ik nu rijk geweest. Vertrouw op je eigen gevoel. Jij kent jullie achtergrond e.d. het beste. Misschien is jullie zoontje ziek geweest en heeft hij een tijdje wat minder gegeten bijvoorbeeld. Dat kan allemaal mee spelen. Je kunt er voor kiezen zelf nog even zijn lengte en gewicht in de gaten te houden. Hoewel een extra onderzoek natuurlijk nooit kwaad kan. Ga eens met je huisarts praten. Die weet vaak meer over jullie en jullie situatie. Vraag eens wat hij of zij er van vindt. In mijn geval ken ik in elk geval een iemand die altijd de kleinste van de klas was en nu al zijn oud klasgenoten over het hoofd kijkt. Het zegt dus niet altijd iets. Hij kan over een paar maand of een paar jaar ook ineens een groeispurt krijgen.

8 jaar geleden

Haha ja daarom ik wacht rustig af. Over een paar maanden als hij kruipt en loopt zou ik misschien wel willen dat hij alleen nog maar lag:)

8 jaar geleden

Ieder kind volgt zijn eigen pad. En het komt bijna altijd goed. En wat dan nog, als je kind wat langzamer is dan de rest? Ik laat me net zo goed onzeker maken hoor, maar probeer me op deze manier tot de orde te roepen. Niet stressen, want ieder kind is uniek. En dat is juist het leuke. Al ieder kind gelijk is, wordt het supersaai.