Snap
  • Baby
  • Babyspullen

Zijn er nou echt geen standaard kinderkledingmaten?

Is het jullie ook weleens opgevallen dat kinderkledingmerken een eigen maattabel erop nahouden?

Zoals jullie misschien wel weten, ben ik inmiddels een half jaar moeder van een super lief zoontje. Hij groeit als kool en was binnen 2 maanden al 10 cm gegroeid. Je zou dus denken dat hij op dat moment tegen de maat 68 kleding aanliep, maar niets was minder waar. Hij zat (afhankelijk van het merk) soms zelfs nog in maat 50/56.

Tijdens mijn zwangerschap en vlak na mijn bevalling heb ik een heel hoop kinderkleding gekregen en gekocht. Stoere setjes, schattige setjes, wat nettere kleding in een grotere maat. Noem maar op. Maar waar je voor de bevalling misschien niet aan denkt, is om de kleertjes met elkaar te vergelijken om tot de juiste maten te komen. Ook bij volwassenen is het zo dat een kledingmaat per merk kan verschillen, maar het viel mij op dat er binnen kinderkleding wel enorm grote verschillen zitten. Zo heb ik bijvoorbeeld een polo met lange mouwen van Esprit in maat 50 die toch echt meer lijkt op een 62. Daarnaast heb ik verschillende vestjes in maat 68 die juist weer vallen als een 56. Er is dus letterlijk geen touw aan vast te knopen.

Waarom is er niet gewoon een verplichte richtlijn voor alle maten? Je zou denken dat de maatjes er niet voor niets in staan, want zeker als ‘nieuwe’ ouder weet je gewoon niet wat je aan moet houden. Inmiddels heb ik 3 keer een uur besteed aan het uitzoeken van kleding. Elk kledingstuk werd zorgvuldig op elkaar gelegd om zo tot de juiste maat te komen. En zeker als je nieuwe hobby het kopen van kinderkleding is, is dit best lastig!

Hoe vaak gebeurd het niet dat kleding ongedragen in de kast blijft liggen. Dit is mede door de hoeveelheid kleding, maar ik weet zeker dat dit ook komt door de grote verschillen binnen de gestelde maten. Wat ik mij dan afvraag, hoe doen jullie dit? Blijven jullie alleen bepaalde merken kopen? Nemen jullie continu jullie kindje mee? Of zijn jullie ook zo vaak kleding aan het sorteren als dat ik nu aan het doen ben?

Op dit moment heb ik tijd genoeg om al die leuke kleertjes uit te zoeken. En mijn ventje ‘loopt’ er super bij (al zeg ik het zelf), dus echt een probleem is het niet maar je moet het wel net even weten als jouw kindje net geboren is. 

Ps: die foto die jullie zien is de nieuwe kledingkast van ons ventje. Deze was wit en hebben we zelf geschilderd, ik zeg project geslaagd ;)

8 jaar geleden

Frustrerend he?! Ik ben ook elke keer weer aan het sorteren. Nu vind ik dat niet zo heel erg, want ik hou ervan om met die schattige kleine kleertjes in de weer te zijn. Maar wat ik het meest vervelend vind is dat ik weleens iets van twee verschillende winkels koop als zijnde een setje, dus een broekje van het ene merk en een truitje van het andere, maar dan blijkt hij het helemaal niet bij elkaar aan te kunnen omdat de maten zo anders vallen. Ik hou nu meestal de Hema als richtlijn aan en meet dan de andere kleertjes daarmee. Maar het blijft wel heel lastig vind ik! Ik weet inmiddels dat H&M groot valt en de Spaanse merkjes als Zara juist weer klein. Maar het blijft voor mij altijd meten.

8 jaar geleden

Herkenbaar. Ik neem vaak iets mee wat nu goed past en daar leg ik in de winkel de kleding op om na te meten. Als het ietsje groter is is het goed.

8 jaar geleden

Haha ohh heerlijk lijkt me dat. Wij wonen nu nog bij mijn ouders, maar hoop dat we straks ook de ruimte hebben voor een kleedkamer. Jammer dat ze het shirtje niet meer hadden, maar inderdaad er zijn genoeg leuke spulletjes, eigenlijk iets te veel ;)

8 jaar geleden

Haha, gelukkig geen grotere kast nodig. Ik heb een kleedkamer in plaats van kast, want mama kan er zelf ook wat van ;) Helaas hadden ze dat ene shirtje niet meer in grotere maat, maar ach hij heeft genoeg andere leuke kleertjes :)