{{ message.message }}
{{ button.text }}

Ziek zijn en kinderslaap

Tips van Hello Sleep Slaapcoach Aukje

Afbeelding blog 'Ziek zijn en kinderslaap'

Als je kindje ziek is, luister je waarschijnlijk naar je intuïtie. Tegelijkertijd kan je je afvragen of dit het slaappatroon van je kind overhoop zal gooien. 

Hoe zit het met kinderslaap en ziek zijn, en hoe kom je deze periode het beste door?

De allerbelangrijkste regel wanneer een kind ziek is…dat er geen regels zijn. Het fijnste voor een kind is dat jij er voor hem of haar bent. Je kindje heeft jou nodig plus heel veel liefde. Slaap is een krachtig medicijn en is nog nog meer nodig om aan te sterken. Vaak zie je dat een ziek kindje meer slaapt in de vorm van veel hazenslaapjes gedurende de dag en nacht. Ze worden dus ook vaker wakker gedurende een etmaal.

Hoe kan je je kind of baby zoveel mogelijk helpen met slaap tijdens het ziek zijn?

1. Heeft je kind tijdens het ziek zijn meer moeite om in slaap te komen?

Het zelfstandig in slaap vallen en doorslapen kan tijdens ziekte uitdagend zijn. Help je kind hierbij dan gerust een handje. Zelfs als je in slaap moet wiegen, bij ze moet blijven aan het bed of meer voedingen moet geven. Laat een dutje overdag gerust langer dan normaal duren.

2. Probeer zoveel mogelijk het normale ritme met vaste dutjes en bedtijd aan te houden.

Zorg ervoor dat je kind slaap krijgt tijdens de momenten dat slaap het meest herstellend is, zodat het bijdraagt aan een goed en vlot herstel. Maar denk er tegelijkertijd ook aan dat het goed is om voldoende vocht en calorieën in te nemen en dat er voldoende wakkertijd tussen een slaapje en bedtijd zit. Doe dit vooral op gevoel en weet dat slaap herstellend is.

3. Blijf je graag bij je kind in de buurt tijdens het slapen?

Als ouder kan dit fijn en geruststellend zijn, vooral als je je zorgen maakt. Probeer toch je kind niet bij jou in bed te nemen, maar leg een matras in de slaapkamer van je kind of baby en ga ernaast slapen. Zo volg je je moedergevoel, maar verander je niets aan de slaapomgeving. Zo vermijd je straks dat je kind weigert om weer in het eigen bed te liggen.

4. Vochtinname

Gehydrateerd blijven is een essentieel tijdens ziek zijn. Als een kind last heeft van diarree of braken, probeer dan zowel overdag als ‘s nachts extra vocht aan te bieden. Zelfs als je kind geen nachtvoeding meer krijgt, kan het verstandig zijn om dit tijdelijk weer aan te bieden. Het voorkomen van uitdroging is belangrijker.

Slaaptraining tijdens ziekte

Wanneer je bezig met met slaaptraining en je kind heeft een lichte verkoudheid, dan is het geen probleem om door te gaan met slaaptrainen. Maar alss een kindje ziek is, dan is het tijd om de slaaptraining on hold te zetten. We pakken de draad dan weer op wanneer je kind helemaal beter is.

Ziek zijn heeft dus meestal wel impact op de slaap van je kind. Maar probeer bovenstaande tips mee te nemen en focus daarnaast weer op goede, gezonde slaapvaardigheden als je kind volledig is hersteld. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je