Snap
  • Baby
  • Voeding

Zeg nee tegen puree!

Na een periode van alleen maar melk, en in ons geval borstvoeding, komt dan toch het moment dat je kleintje vast voedsel moet gaan eten!

27 augustus 2015 was het moment daar, onze kleine meid was zes maanden oud en klaar voor eerst hapjes!
Nu moet ik je zeggen dat ik, toen ik zwanger was me erg kon verheugen op al die potjes maken. 
Ik zou heerlijk alles zelf koken op zondag middag, en dan konden we de hele week verse potjes geven. 

Maar tijdens die eerste maanden, toen ik borstvoeding gaf, las ik meer en meer over andere methode. 
Baby lead weaning, ook wel rapley genoemt. Of stukjes eten. Of de kleintjes methode. Allemaal andere omschrijving maar komt op hetzelfde neer.  Wij kozen om de methode van Stefan Kleintjes te gebruiken omdat die bij het tempo van introductie van voedsel rekening houd met allergieën. (aangezien ik zelf voedselallergieën heb en mijn man ook niet super stabiele darmen leek ons dit geen overbodige luxe)

Ook las ik toen, dat baby's voor zes maanden echt geen bijvoeding nodig hebben. Darmstelsel is echt pas met zes maanden klaar voor eten.(Hier staat een leuk artikel als je er meer over wilt lezen! Niet van mij maar wel erg leuk geschreven; http://www.groenevrouw.nl/die-zes-maanden/)
Toen ik pas bevallen was vond ik dat een vreselijk idee, dat betekende dat ik op mijn verjaardag in augustus nog fulltime aan de borstvoeding zou zitten. Maar na de eerste drie maanden ging het met borstvoeding gelukkig makkelijker.

Aangezien onze kleine meid eerste maanden behoorlijk last heeft gehad van krampjes hebben wij dus echt op de dag af gewacht tot het starten met bijvoeding. Toen kon ze ook goed gesteund zitten in haar kinderstoel, een vereiste van deze methode. Je kindje moet goed recht op kunnen zitten, in een wipper of onderuit gezakt is gevaarlijk in verband met verslikkingsgevaar!

En dan via de methode van zelf laten eten. Dus niks geprakt of papje voeren. Gewoon een stronk broccoli stomen en aan je kleintje geven. Gewoon erbij, want het is niet voor niks bijvoeding. Alles wat ze onder een jaar krijgt naast borstvoeding is bijvoeding, food under one is just for fune las ik regelmatig op borstvoedings facebook pagina's. 
Dat gaf ons veel rust. Kleine meid dronk goed aan de borst en gaf ook goed aan wanneer ze wilde drinken. 
Dus dat eten zou ook wel komen. 

Eerste keer hebben wij gekozen voor broccoli. Haar gezicht toen ze die eerste keer broccoli vast had en voorzichtig in haar mond probeerde te schuiven. Echt hilarisch. Elke keer wat nieuws was steeds weer een ontdekking. 
Broodkorst vond ze in het begin erg lekker. Zelfs zo lekker dat toen ze echt wat meer brood kreeg ze eerst de korstjes er af at. 

Eerst maar het nadeel van deze methode. Je moet niet bang zijn voor rommel. Zeker in het begin ligt het eten overal en gaat er naar je idee weinig tot niks naar binnen. Maar releax, eten is snel weer opgeruimd als je een zeiltje onder de kinderstoel legt en meer eten komt vanzelf. Ook moet je wel over stalen zenuwen beschikken. Omdat bij baby's het kokhals reflex nog ver naar voren op de tong ligt zullen ze zich niet snel verslikken in grote stukken eten. Maar ze zullen dus wel snel kokhalzen en dat ziet er soms ook naar uit. Bij ons is het in een half jaar maar één of twee keer echt flink kokhalzen geweest, verder eigenlijk niet. 

Het grote voordeel en voor ons overtuigend punt bij deze methode is dat kleine meid zelf leert om te eten tot ze vol zit. 
Ze word niet volgepropt omdat het potje leeg moet, of haar bord leeg moet. 
Als ze niet meer wil, dan is het klaar. Zij bepaald.
En soms eet als een bootwerker, hele boterhammen en borden vol warm eten, soms eet ze haast niks. Deze week is echt weer zo'n periode dat ze eet als een muisje. Wat yoghurt in de ochtend en soms wat hapjes brood, s'middags een peer en weer wat stukjes brood en avond eten afhankelijk van of het haar aan staat. Pasta en rijst vind ze heerlijk. Groentes wisselen per dag wat ze lekker vind en aardappel hoeft ze echt niet!
Als ze iets vies vind gaat het met een ferme boog op de grond, pffffft geluid maakt ze er bij dan. 
We proberen haar nu aan te leren dat als ze iets niet wil, ze het terug legt op het haar bordje en dat lukt al best aardig. 

Ik vind het heerlijk hoeveel vrijheid deze methode ons geeft. Want we hebben geen speciaal potje nodig voor haar. Ze kan gewoon eten wat de "grote" mensen ook eten (zonder zout dan). Ook willen we haar graag zo lang mogelijk meuk vrij houden (suikers en concerveringsmiddelen etc.) dus door zelf te bepalen wat ze eet heb je daar volledige controle over. 
Nog een voordeel, iedereen kan tegelijk eten. Omdat je niet hoeft te voeren kan je gewoon je eigen eten ook warm opeten!

En daarnaast krijgt ze ook nog borstvoeding dus daar haalt ze ook het nodige nog uit. En ik heb geen afbouw schema nodig voor borstvoeding. Ik laat het tempo van afbouwen aan haar over. Inmiddels is ze 13 maanden en zitten we nog op ongeveer 4 a 5 voedingen per 24 uur. Te bedenken dat we met 12 voedingen begonnen zijn, is ze lekker bezig met afbouwen dacht ik zo. 
Of we de WHO norm van 2 jaar gaan halen weet ik niet, ik laat het aan haar over!

En voila, weer een keuze die niet zo mainstraim is in deze maatschappij maar voor ons goed werkt. 
Hoe hebben jullie het gedaan met eerste hapjes?

Ik kan jullie deze manier van bijvoeden aanraden! 

8 jaar geleden

Grappig he, ik hoef ook echt geen tomaatjes op mijn bord te leggen, die wil zij hebben! :-)

8 jaar geleden

hoi maantje. Je moet inderdaad doen waar je je zelf prettig bij voelt. Dan werkt het voor jullie. Hoop dat het nu beter (of eigenlijk minder) gaat met de reflux!

8 jaar geleden

Wij zijn naast de borstvoeding begonnen met potjes om hem aan andere smaken te laten wennen. Toen dit goed ging hebben we stukje bij beetje wat vastere dingen als inderdaad broodkorst en maisknabbels gegeven. Toen hij een jaar was gaf ik nog maar 2 x bv op een dag en at hij met de pt mee. Dat is nu nog zo. Hij eet ook alles, maar heeft wel favorieten. Als we vis eten heeft hij zijn portie al eerder op dan wij :D