{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wil je jong blijven? Neem dan geen kinderen!

Kinderen krijgen voegt mogelijk elf jaar toe aan je biologische leeftijd

Afbeelding blog 'Wil je jong blijven? Neem dan geen kinderen!'

Je zal het misschien wel eens gedacht hebben, maar nu is er bewijs dat vrouwen met kinderen sneller verouderen dan vrouwen zonder kinderen. Het verschil is maar liefst elf jaar!

Onderzoek
Anna Pollack en haar collega’s van de George Mason-universiteit in Virginia deden onderzoek. Zij bekeken de telomeren (stukken DNA die zich aan het uiteinde van chromosomen bevinden) van 1954 vrouwen tussen de 20 en 44 jaar oud uit alle hoeken van de Verenigde Staten. Van hen werden tussen de 1999 en 2000 bloedmonsters genomen. 

Resultaat
Wat bleek? De telomeren van moeders zijn veel korter dan die van vrouwen zonder kinderen, gemiddeld 4,2 procent. ‘Dit verschil in lengte staat gelijk aan zo’n elf jaar van versnelde cellulaire veroudering’, zegt Pollack. Kortere telomeren staan voor een kortere levensduur en een vergrote kans op chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en kanker.

Een kind zorgt zelfs voor kortere telomeren bij een vrouw dan wanneer iemand rookt of overgewicht heeft. De onderzoekers waren hier erg door verrast.

Vraagstukken
Het is nog niet duidelijk of het verschil komt door de zwangerschap, de bevalling of het opvoeden van de kinderen. Pollack vraagt zich af of de stress van de opvoeding een rol speelt, met name wanneer er geen vangnet is. In de Verenigde Staten is zwangerschapsverlof niet verplicht, mogelijk gaat dit ten koste van de telomeren.

Vrouwen die zwanger zijn geweest, lijken in bepaalde mate beschermd tegen sommige vormen van kanker, inclusief borst- en baarmoederkanker. Maar het risico op hartaandoeningen en diabetes is verhoogd vanwege hormonale veranderingen.

Geen reden om geen kinderen te krijgen
'Voordat we het verband tussen moederschap en telomeren begrijpen, moeten we oppassen met conclusies trekken', zegt Pollack. 'Wij raden het moederschap niet af.'

Ook komen uit andere onderzoeken andere resultaten. Onderzoeken van de Newcastle Universiteit zien namelijk maar drie jaar verschil in veroudering in plaats van elf. En een klein onderzoek gedaan bij vrouwelijke Maya's toonde zelfs aan dat vrouwen met kinderen juist langere telomeren hebben.

Bron: NewScientist


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je