{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wij sliepen samen

Of nog steeds? ;)

Afbeelding blog 'Wij sliepen samen' Achtergrond blur afbeelding

Daar ligt ze dan, op haar eigen kamer, in haar grote ledikant. Bijna 7 maanden heeft ze bij ons gelegen, maar het voelde nu beter om haar naar haar eigen kamer te “verhuizen”. Voor dat zij werd geboren hebben we het samen nooit gehad over een vaste periode dat ze bij ons op de kamer zou liggen. Het was oké zo lang het fijn en goed voelde en nu is het moment van op haar eigen kamer slapen ineens daar.

Als pedagoog heb ik nooit een duidelijke mening of visie gehad over samen slapen. Het was iets waar ik nog nooit echt bij stil had gestaan, voordat ik zelf mama werd. We kozen wel voor een co-sleeper, maar echt samen in één bed, daar hadden Quin en ik beide niet over nagedacht. Het wordt sterk afgeraden door het consultatiebureau in Nederland en ook werd het benoemd door onze verloskundige als iets om alert op te zijn. Toch hebben we haar bij ons laten slapen de eerste dagen en de eerste dagen werden weken en de weken werden maanden. Ze begon altijd in haar eigen co-sleeper bij ons op de kamer en eindigde altijd bij mij of tussen ons in. Het voelde natuurlijk en fijn om te doen. Al braken de gebroken nachten mij door het samen slapen de laatste weken ineens ook op. Ze draait nu veel en daardoor sliep ik vooral de afgelopen maand slecht. Haar co-sleeper werd voor haar te klein en mede door haar gedraai bij ons en haar te kleine bedje is ze dan nu toch echt verplaatst naar haar eigen kamertje (AAAA spannend ?!). Het voelde gek vannacht en ook ver, ondanks de babyfoon naast mijn oor haha. Ook vind ik het nog wel lastig met de nachtvoedingen, maar we gaan het zien! Afgelopen nacht sliep ze goed en kwam ze “maar” twee keer. Daar heen lopen midden in de nacht is nu al geen favo bezigheid, maar goed! Ik heb daardoor in mijn eigen bed wel weer eens dieper en langer geslapen dan ik afgelopen weken heb gedaan.

Als mama en als pedagoog zie ik vele voordelen van het samen slapen. Ook weet ik dat ze nog vele nachten tussen ons in zal slapen, gewoon omdat het fijn en goed voelt en het naar mijn idee ook past bij wat een baby nodig heeft. Een baby heeft onze nabijheid nodig voor emotionele en fysieke veiligheid ??. Vroeger en in vele andere landen op dit moment is samen slapen de norm. Kinderen alleen laten slapen is iets westers. Om me heen hoor ik tegenwoordig steeds meer papa’s en mama’s die samen slapen met hun kleintje. Het stoort me dat het zo wordt afgeraden in plaats van dat er wordt benoemd hoe veilig samen te slapen. Ouders doen het toch, en meer dan ooit tevoren, dus beter zorgen ze er voor dat het veilig gebeurt in plaats alleen te adviseren het niet te doen. Hieronder daarom enkele tips om veilig samen te slapen:

• Drink geen alcohol en gebruik geen drugs. Misschien “nogal logisch”, maar toch! Je bent minder alert als je onder invloed bent en dit is gevaarlijk!

• Geef borstvoeding, hierdoor ben je namelijk beter op elkaar afgestemd en liggen jij en je baby ook rustiger.

• Draai jezelf op je zij en trek je benen op, laat je baby in je “holletje” op zijn/haar rug liggen. Zo kan je baby niet naar beneden schuiven en kan jij niet om rollen. Leg je arm onder je kussen, zodat deze niet kan schuiven en leg je deken laag en vast. Laat je kleine de eerste maanden aan de buitenkant liggen, omdat je partner van nature minder alert zal zijn tijdens het slapen.

• Zorg dat er geen losse dingen in bed liggen en zorg voor natuurlijke materialen die ademen (zoals wol of katoen). Ook is een stevige ondergrond belangrijk. Geen losse dekentjes, kussentjes, bednestjes en voedingskussens bij de baby. Dit kan namelijk zorgen voor warmte stuwing of op het gezicht van je baby terecht komen. Een no go dus!

Het lijkt mij dat waar je je baby ook neerlegt, er altijd voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om te zorgen dat het veilig gebeurt. Dit geldt voor zowel de wieg, de co-sleeper, als tijdens het samen slapen. Een eigen bed is namelijk ook niet per definitie veilig. Kinderbedden moeten voldoen aan wettelijke richtlijnen, waarom dan geen richtlijnen voor samen slapen om te zorgen dat dit ook veilig verloopt?

Wil je meer weten over samen slapen? Dan is het boek “Slapen met je baby” van James McKenna een echte aanrader??. Ella ligt nu lekker in haar eigen bedje, maar het samen slapen zullen we ook nog steeds doen. Het is namelijk veel te fijn❤️!! 

Wil je me dagelijks volgen? Volg me dan ook via Instagram @bonbini.baby ?

Afbeelding blog 'Wij sliepen samen'

Te groot voor haar co-sleeper ?

Afbeelding blog 'Wij sliepen samen'

Zó klein voor haar ledikant ❤️

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je