Snap
  • Baby

Wie kies jij als oppas voor je kind(eren)?

Laat je alleen opa en oma oppassen of heb je een heel leger aan vrienden en kennissen die op je kind(eren) komen passen? Wie past er op?

Sommige mensen hebben een heel leger aan oppassers in hun telefoonlijst staan terwijl er bij andere gezinnen bijvoorbeeld alleen de opa’s en/of oma’s komen oppassen. Voor de eerste keer je kindje achterlaten bij iemand anders, hoe goed je die persoon wel of niet kent is best spannend. Wat nou als er iets gebeurd, weet die persoon dan wel hoe hij of zij moet handelen? Of zal mijn kindje mij niet te erg missen?

Hoe besluit je wie er op jouw kind(eren) mag gaan passen?

Ik denk dat in de meeste gevallen veel vaak de opa’s en oma’s op nummer één staan als meest ingezette oppas. In Nederland is dit percentage zelfs het allerhoogst. Dan heb je natuurlijk nog de ooms, tantes en vrienden. En je kunt via via een oppas regelen. Maar wie kies je dan? Hoe oud moet de oppas bijvoorbeeld zijn? En hoeveel ervaring moet hij of zij hebben in het oppassen?

Ik heb zelf vroeger veel oppaskindjes gehad vanaf mijn 14e ofzo. Vaak bij de buurkindjes waarbij ik in huis was en mijn moeder was dan ook altijd thuis als back-up. Dat werkte prima. Al heb ik ook wel eens met een kind gezeten die ineens een oorontsteking kreeg en eentje die de poep tot in zijn nek had zitten. Dat was best even aanpoten en spannend als je nog zo jong bent.

Ben je dan wel oud genoeg ?

Natuurlijk kun je op zo’n jonge leeftijd op de bank zitten met een glas cola en chips op je schoot terwijl de kindjes liggen te slapen. Maar wat nou als er echt iets aan de hand is? Die gedachte spookte altijd in mijn achterhoofd wanneer ik aan het oppassen was. Dat maakte het best spannend.

Nu als moeder denk ik daar wel eens over na. Vanaf wanneer ik bijvoorbeeld een jonge(re) oppas zou uitnodigen als opa en oma die dag echt niet kunnen.

Hoe denk jij hierover? Wie laat jij op je kind(eren) passen? En hoe oud zijn je kind(eren)? 

8 jaar geleden

Dan is dit inderdaad een goede oplossing. Wel goed dat je ze eerst laat kennismaken, dan krijg je inderdaad een beeld of er een klik is :-)

8 jaar geleden

Ik heb een paar leuke meiden die op Dunya passen. Ze komen altijd eerst een keer kennismaken en dan kletsen we wat, om een beeld te krijgen van iemand. Ze vertellen wat over zichzelf en ik kan zien of het klikt met Dunya. Als ik er geen vertrouwen in heb, dan doe ik het niet. Maar ik heb geen bekenden verder die kunnen oppassen. Familie woont ver weg en vriendinnen hebben hun eigen gezin.