{{ message.message }}
{{ button.text }}

Welke voeding voor je baby?

Afbeelding blog 'Welke voeding voor je baby?' Achtergrond blur afbeelding
 

Binnen de cursus Samen Bevallen is er een les over voeding, waarbij zowel kunstvoeding als borstvoeding wordt behandeld. Wat erg opvalt is dat er wel erg veel misvattingen zijn over voeding, vaak ten ongunste van borstvoeding. Zo geven veel vrouwen aan dat ze borstvoeding  wel willen, maar:  het moet geen gedoe worden. Of: als het kan, wil ik het wel proberen…en meer van dat soort opmerkingen. Zelfs een paar die de opmerking maken van: o, nee, daar begin ik niet aan en denk maar niet dat je me over kan halen.

Nu probeer ik altijd duidelijk te maken dat ik niet van de borstvoedingsmaffia ben en dat er wel degelijk gegronde redenen zijn om geen borstvoeding te kunnen geven, maar dat ik wel graag wil dat men de juiste feiten kent zodat je weet waarvoor je kiest.

Stel je eens voor dat je een vrouw bent die is geboren in Afrika of Zuid Amerika, in een niet zo westers gebied. De vraag of je borstvoeding of kunstvoeding wil gaan geven, zal je dan komisch voorkomen!  Hoezo, iedereen geeft toch borstvoeding?  Je borsten geven toch melk?  Of je ook bang bent dat de borstvoeding zal mislukken? Eh, nee.

Eigenlijk is het normaal en natuurlijk , en is het geen vraag of je borstvoeding wil gaan geven.

Kunstvoeding is bedoeld voor  als borstvoeding niet mogelijk is. De redenen kunnen divers zijn. Maar het is het enige alternatief. De voordelen van borstvoeding kunnen veel vrouwen niet overhalen, misschien de nadelen van kunstvoeding wel….Als je die keuze hebt, tenminste!

De producenten van kunstvoeding hebben veel geld voor reclame, de producenten van borstvoeding dat zijn vrouwen zelf, en die schakelen geen reclamebureau’s in. De macht van de kunstvoedingsproducenten is heel groot, en ze zijn erg sluw.

Er zijn wetten die verbieden reclame te maken voor kunstvoeding voor pasgeboren baby’s, maar dit weten ze prachtig te omzeilen. Ze linken veel aan borstvoeding en lijken pro-borstvoeding te zijn, maar informatie die ze geven over dat onderwerp bevat onjuistheden zodat de kans op problemen en dus het overstappen op kunstvoeding groter is… Het lijkt zelfs ideaal, die kunstvoeding, en nog gezond ook. Simpel, duidelijk en makkelijk, en borstvoeding zou maar een gedoe zijn….. Realiteit: eigenlijk zou op alle pakken moeten staan: waarschuwing: kan de gezondheid van uw kind schade aanbrengen.

Immers, het is slechts voeding. Verder geen toegevoegde waarde. Doet niets voor het immuunsysteem, longrijping, darmontwikkeling, hechting, huid op huid honger van een baby, smaakontwikkeling, zuigbehoefte van je baby ( moet met borstvoeding 20 keer zo hard zuigen),  baby moet een afgemeten hoeveelheid  drinken en leert niet zelf wanneer het vol zit, andere hardere en stinkendere poep, slechte vetten: kans op obesitas,en er missen veel goede stoffen. Bovendien zitten er geen levende cellen in.

De kans op allergieen, astma en oorinfecties is groter. De kans op een dokter/ziekenhuis bezoek is groter. De kans op gezondheidsproblemen later in het leven is groter. De kans op wiegendood is groter.

Vaak hoor je dat gedacht wordt dat het makkelijker is om een flesje te geven, maar wat dacht je van  het zoeken naar het merk waar je kindje het best tegen kan, en het zoeken naar een flesje wat je kindje accepteert, het schoonhouden van de flesjes en spenen, het op kunnen zijn van voeding of het uitverkocht kunnen zijn van je merk, de enorme kosten van de pakken, obstipatieklachten die veel kindjes ontwikkelen bij kunstvoeding,  of wat je ook vaak hoort is dat je kind maximaal zoveel voeding mag, maar dan niet voldaan is, dus een ontevreden kind, overgaan op voeding voor de hongerige baby, en smokkelen met hoeveelheden. Tel daarbij alle gezondheidsrisico’s bij op, en dan ben ik benieuwt naar of je het nog steeds een open vraag vind welke soort voeding je wil voor jou kind.

Last but not least: je baby wordt geboren met alle instincten om aan de borst te gaan drinken. Ook al wil je geen borstvoeding geven, je kindje zal op zoek gaan! Jouw lichaam maakt eerst melk aan: colostrum, en zal na een paar dagen stuwing krijgen en melk produceren, ga je dat echt negeren? Vanuit de baby gezien is het een recht op borstvoeding wat je niet zomaar mag ontzeggen!

Sterker nog, bij een te vroeg geboren baby, kan het wel geven van borstvoeding het verschil maken tussen leven en dood. Want dat is de kracht van borstvoeding.

Dus een negatief verhaal over kunstvoeding om het positieve te bekrachtigen van borstvoeding. Want wie wil nou die prachtige momenten vol genegenheid tussen moeder en kind missen….Geef borstvoeding de kans die het verdient!

Rianne Eskes (cursusleidster Samen Bevallen)

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je