Snap
  • Baby

Wel of niet op de buik laten slapen?

Hallo Mama's,

Overal lees je het en hoor je het, laat uw baby absoluut niet op de buik slapen i.v.m het risico op wiegendood.

Toen mijn zoontje net geboren was moest ik elke 5 minuten wel even bij hem kijken als hij sliep.

Ik vroeg me af of hij nog wel goed zou liggen of begon me zelf gek te maken met de vraag straks ademt hij niet meer?

Toch denk ik dat dit ook erg te maken heeft met hoe ze in de media omgaan met het geval wiegendood.

Als je zwanger bent begint het al je word dood gegooid met folders en informatie over wiegendood hoe je het bedje op moet maken,hoe de baby moet liggen en dus absoluut niet op de buik.

Maar wat doe je dan als je kindje niks anders wil dan op de buik slapen?

wel of niet terug leggen op de rug?want op de zij mag eigenlijk ookal niet i.v.m het doorrollen na de buik.

Toch hoor ik ook veel veel verhalen dat baby's vroeger juist op de buik gelegd werden omdat dit beter voor buikkrampjes zou zijn en mocht er voeding omhoog komen ze hier dan weer niet in konden gaan stikken omdat het wel uit de mond zou lopen.

Wat denken jullie?worden we gewoon een beetje bang gemaakt door de media of zou het buik slapen echt zo risicovol zijn?

Graag jullie eigen ervaringen en theorieën

10 jaar geleden

Net als Ellen wilde mijn zoontje ook niet slapen in de eerste 10 maanden van zijn leventje. Geradbraakt was ik. Zowel overdag als in de nacht bleef hij maar huilen. De media en alle goedbedoelde adviezen heb ik hem in bed genomen. Dat hielp een beetje. Ook overdag legde ik hem bij mij op mijn bed neer. Dan kon ik zijn speentje geven als die er weer eens uit viel en hij voelde zich lekkerder op zijn gemak waardoor hij ineens uren ging slapen. Het wonder geschiedde begin december. Hij wilde in zijn eigen bedje slapen. Wat bleek? Hij ging op zijn buik slapen. Hij draaide zelf en kwam zo iedere keer op zijn buikje te liggen. Gelukkig had hij inmiddels ook geleerd hoe hij zijn speentje in zijn mondje moet doen. Meneertje kiest er dus zelf voor om op zijn buik te slapen. Voor onze geruststelling hebben wij een aerosleepmatrasje. Zo voel ik mij toch iets beter er bij en Lucas kan lekker slapen zoals hij wil. In het begin volgde ik altijd de regeltjes. Pas toen ik die losliet kwam er meer rust in huis. Volg je eigen gevoel. Succes.

10 jaar geleden

Mijn dochtertje nu 8 maanden oud, heeft vaak maar korte slaapjes gedaan, ik weet dit eerst altijd aan haar ASD (een gat tussen de linker en de rechter boezem in haar hart) Nu 8 maanden oud komen we erachter dat mevrouw dus graag op haar buik slaapt. Ze gilde de eerste 10 tot 15 minuten alles bij elkaar als ze naar bed ging en we haar op de rug legde. Het gebeurde 9 van de 10 keer dat we haar zelfs in slaap moesten wiegen in de armen anders sliep ze niet. Totdat we een week geleden haar zonder slaapzak en dekens in bed hadden gelegd om even te spelen en mama even ging douche, kom ik terug ligt heerlijk op haar buik te slapen. Dit dus ook uitgeprobeerd met slaapzak tijdens haar middag slaapje en mevrouw viel op haar buik zo in slaap zonder een huiltje of zelf te mopperen. Sinds diens slaapt zijn lekker op haar buik. Nu kan zijn dan wel al zelf draaien en haar hoofd goed op tillen. Wij hebben dan wel een babyfoon met camera dus dat scheelt ook wel. Maar ik ben blij dat we erachter zijn want wij papa en mama hebben nu ook eindelijk nacht rust. Ik zou zeggen doe wat je gevoel zegt, als mama weet je wat het beste is voor jouw kind. En wat wiegendood betreft ik weet het niet, ik denk dat het wel er een deel waarheid in zit maar dat het ook groter gemaakt word dan dat het echt is. Maar zeker weten doe ik het niet,

10 jaar geleden

buik slapers draaien toch wel steeds terug, tenzij je er zo'n ding legt waarbij ie op zn zij geforceerd ligt. matrasje en overtrek wat luchtdoorlatend is, scheelt vel.

10 jaar geleden

Er zijn inderdaad veel verhalen over wiegendood etc. De verhalen zullen een kern van waarheid hebben, daar ben ik van overtuigd. Maar wiegendood heeft niet alleen te maken met dat het kindje in zijn eigen bedje 'stikt' of wat dan ook. In de meeste gevallen gaat het mis omdat de kleine uk tussen papa en mama slaapt. Hij stikt dan omdat het onder de dekens beland of omdat het te warm is. Ik heb zelf voor dat mijn zoontje geboren was een aerosleep gekocht. Dit gaf mij toch een prettig gevoel. Je kleintje kan dan gewoon blijven ademen ook al ligt het met het gezichtje volledig op het matras. Je kindje zou ook altijd met zijn gezichtje een van beide kanten opkijken wanneer het op zijn buik slaapt.. Als je kindje het toelaat zou je misschien een zijligger of een handdoek rolletje in haar rug kunnen leggen zodat hij gedwongen word op zn zij te slapen. Het is alleen de vraag of je dat wel wil....