Snap
  • Baby

wel of geen speen?

oordat mijn kleine meid geboren werd was ik ervan overtuigd geen speen te gebruiken. Ik dacht dat het slecht zou zijn voor wanneer er tandjes kwamen en dat het moeilijk is om een kindje er weer vanaf te krijgen. Toch ben ik al heel snel begonnen met het gebruik van een speentje voor het slapen gaan. Zo wordt mijn meisje rustig en vat ze makkelijker in slaap. Nadat ik het een en ander gelezen had merkte ik dat het eigenlijk helemaal geen kwaad kan voor de tandjes en dat het vooral gevolgen kan hebben voor het geven van borstvoeding. Aangezien ik hier met 8 weken mee gestopt ben en rond deze tijd ook met een speentje ben begonnen heb ik er geen hinder van ondervonden.

Voordat mijn kleine meid geboren werd was ik ervan overtuigd geen speen te gebruiken. Ik dacht dat het slecht zou zijn voor wanneer er tandjes kwamen en dat het moeilijk is om een kindje er weer vanaf te krijgen. Toch ben ik al heel snel begonnen met het gebruik van een speentje voor het slapen gaan. Zo wordt mijn meisje rustig en vat ze makkelijker in slaap. Nadat ik het een en ander gelezen had merkte ik dat het eigenlijk helemaal geen kwaad kan voor de tandjes en dat het vooral gevolgen kan hebben voor het geven van borstvoeding. Aangezien ik hier met 8 weken mee gestopt ben en rond deze tijd ook met een speentje ben begonnen heb ik er geen hinder van ondervonden.

Ik ben begonnen met 1 speentje. Die zat in een of ander gratis pakket. Uitkoken ging samen met de fles en was dus geen extra werk. Totdat mijn meisje erachter kwam dat ze de speen ook uit haar mond kon halen. Geregeld viel hij op de grond en dus besloot ik zo'n ding te halen waarmee je de speen aan het truitje vast kunt maken. Dit werkt wel goed!

Even heb ik er ook nog over getwijfeld of ik mijn meisje ook overdag een speentje zou aanbieden als ze bijvoorbeeld ergens van schrikt ofzo. Toch heb ik dat niet gedaan. Ik gebruik hem echt alleen bij het slapen gaan. Op deze manier hoop ik dat ze er niet te zeer aan gehecht raakt, want ik hoop niet dat ze met een jaar of 2 nog met een speentje loopt. Ik heb eigenlijk geen idee of het dan wel schadelijk is aangezien het melkgebit dan volop aan het groeien is.

Ik vond het trouwens ook wel leuk om zo'n speen te hebben van Serious Request van afgelopen december. Dus die had ik mee besteld. Wilde mijn meisje die toen niet! Ach ja, das dan maar gewoon voor het goede doel he!

Ik ga wel zien hoe het allemaal loopt. Ik ben namelijk al bij meerdere dingen er tegenaan gelopen dat ik het in de praktijk toch anders (en soms zelfs het tegenoverstelde) doe dan wat ik me had bedacht voor mijn kleine schatje er was.

11 jaar geleden

De middelste kwam er met zijn duim in zijn mond al uit bij wijze van spreken. Die wilde niets anders dan zijn duimpje. De andere 2 hebben wel van het begin af aan een speen gehad. Bij de laatste gaf ik borstvoeding en ook die had binnen een week een speen vanwege ontzettend grote zuigbehoefte. Ze kregen hem niet alleen tijdens het slapen maar waren er binnen 6 maanden al vanaf.

11 jaar geleden

Nadat mijn ventje een paar weken oud was hebben wij hem de speen gegeven zijn zuigbehoefte was er groot. Nu heeft hij hem alleen tijdens het in slaap komen nodig. Problemen met de borstvoeding heb ik er nooit om gehad. Mijn mannetje wordt morgen 6 maanden en krijgt nog steeds borstvoeding.

11 jaar geleden

Allebei mijn kids hadden een speen, alleen in de nacht als ze gingen slapen. Bij de eerste zijn we hem rond anderhalf 'kwijt geraakt'. Dat was een nacht brullen, maar toen was hij er wel aan gewend. Bij de tweede hebben we hem rond een half jaar weggelaten. De zuigbehoefte is dan minder groot en vaak missen ze het dan niet eens. En dat klopte ook, ze heeft er nooit meer behoefte aan gehad.

11 jaar geleden

Ik wilde liever dat Stella een speen zou hebben dan haar duim zou gebruiken, aangezien je een speen kan 'afpakken' maar de duim uiteraard niet. Ik had een klasgenootje op de lagere school en die duimde op haar 12de nog in het openbaar. Ook lijkt me een speen minder schadelijk voor de stand van het gebit.