Snap
  • Baby
  • Voeding

Weg met de flesvoeding

Bijna 1 jaar, dat betekent afbouwen met de flesjes. Hoe gaan we dat doen?

Bij de 11 maanden controle op het consultatiebureau kregen we te horen dat onze dochter nu ook gewone melk mocht drinken en dan nog maar 300 cc per dag. Fijn! Niet iedere keer dat geknoei met melkpoeder.

In werkelijkheid vind ik het toch wat minder praktisch. 's Ochtends krijgt ze nu nog een papje van 150cc halfvolle melk. 's Avonds krijgt ze een flesje met 150cc halfvolle melk en een Liga'tje. Langzaamaan zullen we dat ook moeten gaan afbouwen, maar dat zie ik voorlopig nog niet zo zitten!

Vanochtend was toevallig de pap op. Vriendlief heeft toen geprobeerd haar een boterhammetje te voeren. Dat wilde ze natuurlijk niet. Snel een nieuw pak pap gehaald en ja hoor, dat ging er wel in. 

Ook de avondfles heeft ze voor mijn gevoel echt nog nodig. Het avondeten met toetje krijgt ze rond 5 uur en om 7 uur/half 8 gaat ze naar bed. Het flesje dat ze dan krijgt gaat er ook helemaal in. 

Ze krijgt nu dus best wel veel melk binnen, waarvan ik mij afvraag of dat wel zo goed is. Daarbij wil ik de flesjes sowieso wel graag afbouwen, zodat ze ook meer 'gewoon' eten binnen krijgt.

Iemand tips om de flesjes af te bouwen/om er helemaal mee te stoppen?

8 jaar geleden

Helaas is het me n 3 maanden ivm drukke stages niet meer gelukt borstvoeding te geven. Daar zou ik ook minder moeite mee hebben gehad, om haar dat nog te geven. Gelukkig eet ze verder goed, dus ik denk ook dat ik er beter niet heel veel aan kan veranderen. We zullen zien of ze vanzelf de fles gaat laten staan ;)

8 jaar geleden

Ik ben niet helemaal bekend met kunstvoeding, ik geef zelf borstvoeding. Toch denk ik wat nuttigs te kunnen melden ;-) Hoop dat je er wat aan hebt: Ik ben voorstander van zo kind-volgend mogelijk zijn met voeding. Dat doen wij al 2 jaar zo, ook met vaste voeding. Laat je kind zelf eten, en zet er geen druk op. Veel melk is helemaal niet erg. Wat is 'veel' overigens. Het advies van de WHO is om een kind in elk geval tot 2 jaar moedermelk te geven, op de beval cursus gaven ze tijdens de voedingsles aan dat ook na 1 jaar een kind speciale melk nodig heeft. Je kind geeft aan nog niet klaar te zijn met de fles.. gewoon rustig loslaten en volgen. Een boterham naar binnen 'dwingen' heeft echt geen zin. Dan krijg je op den duur enkel strijd aan tafel. vast voedsel gaat met vlagen, dan veel dan weinig.. dan dit niet lusten, dan dat wel. Je kind heeft een ingebouwd systeem dat haarfijn aanvoelt wanneer het honger heeft en ook WAT het nodig heeft. Als je daar teveel van gaat 'overnemen' maak je dat systeem monddood. Gewoon relaxed doen. Je kindje is nog best klein. (te) veel ' gewoon' voedsel kan meer kwaad dan (fles)melk op verzoek.

8 jaar geleden

Ik had zelf inderdaad ook bedacht om wat warme melk in een drinkbeker te doen. Is het niet meteen zo definitief over met de melk ;)

8 jaar geleden

Ik was ook aan het denken om voor het slapen wat warme melk in een normale drinkbeker te doen. Dat krijgt ze wel wat binnen, maar toch anders en minder. Zelf heb ik ook wel moeite met boterhammen op de vroege morgen ;)