{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wat ze je niet vertellen: de eerste weken met een baby

Goed, en dan heb je de bevalling achter de rug en ben je dus moeder (of vader)! Vet tof! Maar dan?

Afbeelding blog 'Wat ze je niet vertellen: de eerste weken met een baby'

1. Kraamverband is tof. Zorg dat je daar meer van in huis hebt dan alleen het pak dat in je kraampakket zit, want je zult het nodig hebben. De eerste dagen had ik er rustig twee in m’n onderbroek dus dat ging hard. Sowieso is het daar beneden een behoorlijke janboel: hechtingen en uitgerektheid enzo. Tip: flesje water naast de wc voor bij het plassen. Houdt de boel mooi schoon en helpt ook tegen branderigheid

2. Ik was slecht voorbereid op al dat bloed dat je kwijtraakt na de bevalling. Je bloedt je rot, wel twee of drie weken! En soms zitten er klonten in die zo groot zijn dat je ze hoort vallen als je op de wc zit of onder de douche staat. En dat de klont dan niet door het doucheputje kan. Dan voel je je goed joh… Oke niet. Poepen is trouwens ook eng, door eventuele hechtingen, maar dat valt eigenlijk reuze mee!

2. Schaf oma-onderbroeken aan voor dat kraamverband, bij voorkeur zwarte. Kekke stringetjes met kanten randjes zijn niet je vriend. Ik had witte, grijze en leuke turquoise (want tuurlijk ben ik superoppervlakkig en dacht ik er nog wel een beetje leuk uit te zien) en dat is heel smerig met al dat bloed en de vlekken die er toch nooit meer uitgaan.

3. Borstcompressen moet je ook hebben want je borsten beginnen te pas en te onpas te lekken. Handig spul. Zorg ook dat je een kool in huis hebt, want dat oudewijvenpraatje dat kool helpt tegen stuwing klopt echt. En geloof mij: als je stuwing hebt, heb je ineens geen bezwaar tegen een halve groentewinkel in je supersexy voedingsbeha.

4. Voedingsbeha’s wil je trouwens ook kopen want leuke Victoria’s Secret beha’s zijn niet handig met borstvoeding. Dat weet ik want dat heb ik natuurlijk geprobeerd, ijdel als ik ben. Koop er minstens twee, maar liever vier ofzo. Er komt namelijk sowieso melk in maar ook kots van je kind en als de kraamhulp weg is, wordt was doen ineens een heel karwei.

3. Je buik is vanaf nu een flubberig zakje vel, tenzij je Doutzen Kroes bent. De eerste dagen zag ik er uit alsof ik er nog een kind uit moest werken. Dit wordt gelukkig snel beter, maar ik heb nog een hoop werk te verrichten. En laten we alsjeblieft even niet praten over de striemen, ik ga straks op zoek naar een leuk badpak (succes daarmee) want m’n buik is echt een slagveld.

4. Pasgeboren baby’s maken supervreemde geluiden. Ik was hier gelukkig enigszins op voorbereid door een bekende die mij dit vertelde vlak voor ik moest bevallen, maar toen ik de geluidjes hoorde raakte ik nog steeds volledig in de war. Toen ik na de bevalling naar bed ging, lag Tim in zijn wieg bij ons op zolder. De geluiden waren echt te bizar voor woorden: soms klonk hij als een gorgelende oude man, dan weer als een piepende deur, gevolgd door een krolse kat en een piepende ademhaling alsof hij elk moment kon stikken. Bij elk geluidje stond ik naast de wieg, te kijken of hij niet per ongeluk dood aan het gaan was. Als baby T deze geluiden niet maakte stond ik overigens ook naast de wieg om te kijken of hij niet dood ging.

5. Je denkt de hele tijd dat je baby dood gaat. Vreemde ademhaling, diepe slaap, overgeven.. Ik dacht constant dat hij dood ging. Toen Tim voor het eerst 3 uur sliep heb ik minstens vier keer bij zijn wieg gestaan om te kijken of hij niet stuk was. En ja, ik heb hem zelfs een keer wakker gemaakt, gewoon voor de zekerheid.

6. Als je denkt dat je stoer genoeg bent om een stukje te gaan wandelen in je kraamweek, ga dan niet te ver van huis. Toen Tim 6 dagen oud was, was het mooi weer en besloten we naar vrienden te lopen. Daar aangekomen was ik lijkbleek, had ik zweetdruppels op mijn hoofd en het gevoel dat mijn baarmoeder eruit zou vallen. Terwijl wij thee en koffie zaten te drinken werd Tim wakker en had honger. Ik dacht dat het wel een goed idee zou zijn om ‘snel even naar huis te lopen’. Met een krijsende baby in de kinderwagen, hechtingen en een baarmoeder die nog wat overstuur is, is dat dus geen goed idee.

7. Borstvoeding geven is best wel heftig. Het is ook mooi en fijn, al die verhalen zijn waar, maar het is ook echt wel een opgave. Elke twee uur voeden, poeh..

8. Soms moet je heel erg huilen. Ik had natuurlijk wel gehoord van kraamtranen, maar had niet bedacht op wat voor wonderlijke momenten die op kunnen komen zetten. Kan zomaar hoor, bijvoorbeeld als je partner een biefstuk voor je bakt.. Zo dankbaar ben je dan, dat er zo goed voor je gezorgd wordt! Of als de kraamhulp weg gaat. Of gewoon zomaar om kattenplaatjes op internet.

9. Je partner gaat na een paar dagen weer aan het werk. Als hij/zij thuiskomt, zal hij/zij allemaal tips hebben om je te helpen bij alle moeilijkheden waar jij tegenaan gelopen kan zijn. Dat is enorm irritant en door de hormonen (denk ik) kan je je behoorlijk aangevallen voelen ook al weet je dat dat niet het geval is als je er rationeel over nadenkt.

10. Regeldagen. Waarom vertellen ze je daar niet over in zwangerschapscursussen? Ik dacht dat ik gek werd! Tim was huilerig en wilde elk uur drinken en ik vroeg me ernstig af of dit wel normaal was. Dat is dus zo: regeldagen zijn er meestal als je baby tien dagen, drie weken, zes weken, drie maanden en zes maanden is. De eerste rondes heb ik inmiddels overleefd, de rest zal ook wel goed komen. Hou er rekening mee dat je baby soms misschien ouder is dan hij daadwerkelijk is. Tim is geboren na 41 weken en 6 dagen zwangerschap en lijkt soms wat voor te lopen op het schema.

11. Clusteren, ook zo iets. Daar had ik nog nooit van gehoord en het gebeurde al in de kraamweek. Ik dacht dat ‘elke twee uur voeden’ betekende dat hij ook pas na twee uur honger zou hebben. Maar nee! Tim werd aan het eind van de middag, begin van de avond heel huilerig en hongerig. Hij wilde niet meer slapen tussen de voedingen en was alleen maar aan het drinken. Blijkbaar zocht hij daarmee naar een soort geborgenheid en ook schijnt het te helpen bij het langer slapen ‘s avonds. Heb ik allemaal alleen maar gelezen hoor, van tevoren wist ik er niks van.

12. Babypoep stinkt echt wel. Niet zoals kattenpoep ofzo, maar er zit wel degelijk een geur aan en die geur is niet bepaald Chanel No. 5… De eerste poepluier is helemaal hilarisch, meconium zit daar in en dat is hartstikke zwart of bruin. Daarna is de poep ineens mosterdgeel (bij borstvoeding in elk geval) en je weet nooit wanneer het komt. Soms zes keer per dag, soms een dag of twee niet; het kan allemaal!

13. Als je een jongetje krijgt, leg dan altijd iets op zijn piemeltje tijdens het verschonen want anders word je gegarandeerd een keer onder gepist.

14. Baby’s van drie weken kan je geen ritme aanleren (duh), maar je kan ze wel voorbereiden op een ritme. Tim heeft al vanaf week 3 enorm veel aan regelmaat en routine, ik heb daarbij veel gehad aan het boek Baby in een Droomritme van Stephanie Lampe. Een echte aanrader als je baby onrustig is.

15. Baby’s kunnen niet allemaal zomaar zelf in slaap vallen. Als dat niet lukt, raken ze over hun slaap heen en breekt de hel los. Ze kunnen dan helemaal niet meer in slaap komen en worden alsmaar vermoeider, zielig hoor. Tim had nogal last van wapperende armen en benen, sloeg zichzelf ook voor z’n kop in bed en dat helpt natuurlijk niet bij in slaap vallen. Hier bood de Puckababy uitkomst! Inbakeren vond hij niet fijn, maar in de Puckababy kan hij zijn armen en benen nog wel een beetje bewegen.

16. Hou op forums op internet te lezen. Je kan altijd wel wat vinden, voor of tegen, paniekzaaiend of geruststellend. Tuurlijk, ik doe het ook de hele tijd hoor, maar ik ben me er inmiddels van bewust dat het alle kanten op kan. Laat je ook niet opnaaien door de borstvoedingmaffia: als je niet meer kan of wil, dan maakt dat niks uit.

Ik ben benieuwd wat ik nog meer voor verrassingen tegen ga komen..

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je