{{ message.message }}
{{ button.text }}

Wat is Hydrocephalus?!

Afbeelding blog 'Wat is Hydrocephalus?!' Achtergrond blur afbeelding

Weer een aantal weken verder, het hoofdje van Xavi werd steeds groter. We zijn met 32 weken op een vrijdag om de tafel gaan zitten met de gynaecoloog en op de curve was te zien dat het hoofdje ver boven de curve uit kwam.
Gynaecoloog gaf aan dat we Xavi moesten gaan halen, hij belde met de O.K en ik kon de dinsdag terecht, 22 januari 2013 was de dag dat ze Xavi zouden halen. En omdat het hoofd van Xavi zo groot was, was een natuurlijke bevalling uitgesloten. Het wordt dus een keizersnede, dat betekent 6 weken rustig aan doen, ik mocht geen trappen lopen, niet zwaar tillen. Gelukkig was dit mijn eerste keizersnee en wist ik toen nog niet hoeveel pijn en ongemak ik daarna zou ervaren.

Xavi heeft dus hydrocefalus ( waterhoofd) Bij een hydrocefalus hoopt hersenvocht zich op. Dit komt omdat het hersenvocht niet goed weg kan.

Om de hersenen heen zitten bloedvaten en hersenvocht. Het hersenvocht stroomt de hele tijd door ruimtes in de hersenen, de hersenkamers. Het hersenvocht is belangrijk bij de aan- en afvoer van voedingsstoffen voor de hersenen. Iedere dag wordt nieuw hersenvocht gemaakt en weer afgevoerd naar de bloedbaan.

Maar bij iemand met hydrocefalus kan het hersenvocht niet goed doorstromen. Dit kan gebeuren als de open verbinding tussen de hersenkamers vernauwd raakt, of afgesloten. Dan hoopt het hersenvocht zich op. Als het hersenvocht zich ophoopt ontstaat er een te hoge druk in de hersenen.

De gynaecoloog had een afspraak gemaakt met de kinderchirurg, om ons te laten weten wat zijn rol is in deze achtbaan. De kinderchirurg vertelde wat hij wilde doen. Hij wilt een drain plaatsen in het hoofdje van Xavi, zo dat het hersenvocht afgevoerd kan worden via een slangetje dat uiteindelijk in zijn buik terecht komt en het lichaam neemt het vocht op.
Het blijft altijd spannend en eng, maar het moest gebeuren.

De kinderchirurg stelde ons gerust en we hadden er vertrouwen in dat het goed zou komen.
De gynaecoloog gaf aan dat op de O.K. ook een kinderarts aanwezig is en Xavi meteen zal nakijken of alles goed met hem is.

Nu is het wachten op de grote dag..*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je