{{ message.message }}
{{ button.text }}

'Wanneer stop je ermee?'

Afbeelding blog ''Wanneer stop je ermee?'' Achtergrond blur afbeelding
Zwanger en eerste ontmoeting met je baby Het was zover, ik werd zwanger! Ik weet niet hoe dat bij jou was, maar bij mij was er  blijdschap, vrolijkheid, onzekerheid (hoe gaat dat dan allemaal straks?) en emotie. Helemaal blij bel je de verloskundigenpraktijk voor een eerste echo. Het liefst maak je voor diezelfde dag nog een afspraak! Na het aftellen was het dan eindelijk zover. Wij zagen ons kindje, een heel klein friemeltje, heen en weer duikelen (want die van mij lagen nooit stil, zeker de oudste en jongste niet). En dan? Dan reed je vervolgens naar huis en leek het of dat je uit een droom was gestapt, want je ziet niets meer, je voelt nog niets en hup, voor je het weet ging je  weer door met je dagelijkse leven. Ergens daarna kwam er weer zo’n vreugde moment bij mij op:’wat kunnen we allemaal gaan regelen voor dat kleine friemeltje?’ Een korte opsomming die ik heb gebruikt:
    - een babykamer kopen - een kinderwagen aanschaffen - een zwangerschapscursus volgen? - een borstvoedingscursus volgen? - een kraamzorg regelen - een kinderdagverblijf regelen - etc.
En die borstvoedingscursus, die stond er voor mij gewoon tussen als ‘normaalste zaak van de wereld’, want borstvoeding geven, dat hoort er gewoon bij. Nou, zoals je ook wellicht in mijn eerste blog ‘Natuurlijk ga ik borstvoeding geven’ hebt gelezen, dat was niet zo ‘gewoon‘ en wat was ik blij met al die informatieboekjes van de cursus die mij elke keer weer overtuigden dat borstvoeding geven de normaalste zaak van de wereld was. Ik had er zin in, kom maar op borst en baby! Goed bedoelde borstvoedingsadviezen Hoe het is gegaan na de bevalling heb je ook kunnen lezen in mijn eerdere columns en dan beginnen ook die goed bedoelde borstvoedingsadviezen! 2 Kraamvrouwen in 10 dagen, de ene zei dit, de ander vond dat of deed het toch echt anders. Een paar tegenstrijdige borstvoedingsadviezen: - Lang aanleggen – kort aanleggen - Beide borsten gebruiken voor het voeden – 1 borst per keer aanbieden - Kolven tussen de voedingen door – kolven na de voeding - Cupfeeding moest – flesje mag - Hoofdje van de baby ‘duwen’ op je borst – baby rustig vasthouden en aanleggen - Nachtvoedingen eerste dagen niet meer dan 3 uur ertussen – nachtvoedingen eerste dagen niet meer dan 5 uur ertussen. Tja, zeg jij het dan maar, ik wist het niet meer!! Daar kwamen dan de goed bedoelde borstvoedingsadviezen van mijn vriendinnen bij en dan nog die ontzwanger- en borstvoedingshormonen. Ik heb vaak momenten gehad dat ik dacht:’doe ik het wel goed en wat is nu echt goed?’. Of je herkent misschien wel het moment dat je in een supermarkt bij de kassa stond en je baby heel hard aan het huilen was. Waarop mensen reageerden met:’Ach, hij heeft vast honger!’ Waarop jij dacht, ‘hoezo honger?’ en ‘hij heeft net nog voeding gehad’. En toch sloeg die twijfel weer toe, dus vloog ik met kinderwagen en boodschappen als een gek naar huis om daar mijn oudste zoon weer te voeden. En vervolgens zat ik na de voeding nog steeds met een huilende baby. En deze herken je misschien ook. Je borstvoeding loopt wat terug en je denkt dat je niet genoeg moedermelk hebt. Je spreekt dit uit en spontaan werd mij een enorme lading aan goed bedoelde borstvoedingsadviezen gegeven: kan je niet beter bijvoeden met kunstvoeding, johannesbroodpitmeel, je melk laten nakijken op voedingsstoffen etc. Gelukkig had ik in de cursus geleerd dat je moedermelk zich aanpast aan de vraag, dus veel aanleggen, aanleggen en nog eens aanleggen zou uiteindelijk meer voeding geven. Helaas ging dat bij mijn baby niet op, die wilde niet drinken, maar slapen, slapen en nog eens slapen, maar ik vond er een andere methode voor om er meer van te maken: kolven, kolven, kolven (zie ook mijn eerdere columns over kolven)! En als je dan net alles op de rit hebt na die eerste, intensieve weken thuis en je bent blij en tevreden dat de borstvoeding goed lukt, dan is dit mijn ‘meest bizarre’ goed bedoelde borstvoedingsadvies: Ik was net weer aan het werk, genoot van de borstvoedingsmomenten en langzaam aan vond ik sporten ook weer leuk! Zo ‘vloog’ ik dus op een avond na een voeding geven richting mijn Spinning les en was dus nog een beetje aan het bijkomen op de Spinning fiets. Een van de dames naast mij vroeg waarom ik zo moest haasten. Ik vertelde haar dat ik nog even vooraf de Spinning les borstvoeding had gegeven. Waarop zij een ‘vies’ gezicht trok en reageerde:’Iewwwww……(lees=>bah!), wanneer ga je daar nou eens mee stoppen?’ Mijn tip vanuit mijn eigen ervaring is: Volg je hart, je eigen gevoel, dan voelt het altijd goed! Je kan mij ook volgen op Twitter: @ArnhemSimone en op Facebook: ‘inzet voor borstvoeding’  

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je