{{ message.message }}
{{ button.text }}

Waarom huilt jouw baby?

Met welk 'doel' huilt een baby?

Afbeelding blog 'Waarom huilt jouw baby?'

Als (huil)babycoach en draagconsulent komen ouders bij mij met de vraag hoe het komt dat hun baby veel huilt overdag of 's nachts en niet slaapt of moeite heeft met inslapen. De komende tijd zal ik hierover bloggen. Vandaag begin ik met de doelen van huilen.

Jouw baby huilt met een reden. Het is haar manier om jou te vertellen dat ze iets wil of dat er iets aan de hand is. De vraag is of je baby huilt om iets wat ze nu nodig heeft of om een ervaring die ze nog wil uiten en met jou wil delen. Huilen heeft als doel om:

- jou te informeren en met je te communiceren. Je baby heeft ergens behoefte aan, wil je iets vertellen en/of wil graag sociaal contact met jou.

- te hechten. Je baby heeft behoefte aan nabijheid van jou of een andere vertrouwde verzorger. Een veilige hechtingsrelatie is immers de basis van waaruit je baby de wereld kan ontdekken.

- te ontladen. Je baby heeft spanningen door lichamelijke pijn of emotioneel ongemak door eerder opgedane ervaringen en heeft ruimte nodig om deze te uiten.

De kans op huilen neemt toe als je baby een periode van 1,5 uur of meer alleen is geweest. Dit is iets wat in onze Westerse samenleving heel normaal wordt gevonden. Echter wil een baby graag gedragen worden en nabijheid en liefde voelen. Haar amygdala (een amandelvormige structuur in de hersenen die betrokken is bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties) slaat alarm als dit niet het geval is.

“Is er nog iemand voor mij en mijn behoeften? Of ben ik helemaal alleen op deze wereld en moet ik het alleen doen?”

Je baby wil voelen dat ze niet alleen is en dat ze veilig is. Negen maanden in de buik, negen maanden op de buik (en eigenlijk wel langer) wordt natuurlijk niet voor niets gezegd. Je baby heeft immers negen maanden in jouw buik mogen groeien en is die intieme nabijheid gewend vanaf het prille begin. De rustige hartslag van een vertrouwde ouder of verzorger kan je baby helpen kalmeren. Je kunt je baby echt niet verwennen wanneer je haar geeft waar ze behoefte aan heeft. Ze heeft je juist hard nodig.

Volg je moederhart. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je