{{ message.message }}
{{ button.text }}

Vriendschap na zwangerschap

Afbeelding blog 'Vriendschap na zwangerschap' Achtergrond blur afbeelding

Voordat ik mijn vriend leerde kennen leefde ik een echt studenten leven. Ik woonde in een studentenhuis, at simpele en goedkope maaltijden en ik was vaak in de kroeg te vinden. Ik kreeg wel eens van mijn ouders te horen dat ze op zoek vrienden keken om te kijken waar de ander bleef, en dan zagen ze dat mijn stipje zich zoals vele avonden in de Doelesteeg bevond. In mijn studententijd leerde ik ook nieuwe 'vrienden' kennen. Ik dacht dat vele van deze mensen ook voor altijd mijn vrienden bleven, maar helaas niks bleek minder waar..

In 2108 leerde ik mijn vriend kennen, en ik trok al vrij snel bij hem in. Hij had immers een schone douche, wc en keuken. En bovendien geen muizen zoals bij ons in huis, ik woonde in een oud huis en de eigenaar kon er helaas vrij weinig aandoen.. Mijn vele avonden in de kroeg werden verruild voor meer avondjes thuis. Wat zeker fijn was, de focus voor school kwam weer terug. 

Ik had zeker een andere relatie dan de meeste 21-jarige meiden van mijn leeftijd, mijn vriend had namelijk al een dochter van 2,5 toen wij elkaar leerden kennen. Dit nam ook zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Ik heb tot op de dag van vandaag zeker geen spijt gehad van mijn keuzes. 

Ik ging zeker nog wel op stap met mijn vriendinnen, alleen wel minder. Dit werd al helemaal minder toen ik zwanger raakte van Jada in 2019. Maar wat was ik blij, ik kon niet wachten op dit met mijn vriendinnen te delen. Ik deelde het dan ook al snel met mijn vriendinnen en ook zij waren mega enthousiast. Met de reacties was ik dan ook heel blij, ik dacht dat het allemaal goed ging komen.

Maar dingen veranderde al snel. Doordat ik niet meer op stap ging verwaterde het contact wat, terwijl dit voor mij niet had gehoeven. Ik heb mij dan tijdens mijn zwangerschap ook wel vaak alleen gevoeld. 

Nadat onze dochter op 13 november 2019 werd geboren, hoopte ik weer op betere tijden. Iedereen kwam lans op kraamvisite, maar daarna heb ik velen niet meer gezien. Er werd niet gevraagd hoe het mij mij of met Jada ging. Als ik vroeg om af te spreken, was er geen tijd. En zo ging het lange tijd door. Ik heb het meerdere malen geprobeerd maar tevergeefs. Ik heb op dit moment dan ook besloten het zo te laten, we hebben hele andere levens op dit moment. 

Vriendschappen veranderen zeker na het krijgen van kinderen, maar dit kan ook positief zijn. Er zijn zeker ook vriendinnen die het heel leuk vinden en vaak even vragen hoe het allemaal gaat. Zij komen geregeld even langs of we gaan wat doen zonder Jada. Ze is nu eenmaal onderdeel van mij leven en ze zal er dus ook af en toe bij komen.

Ik merk vaak aan mijzelf dat het negatieve snel overheerst, terwijl er ook zeker positieve dingen tussen zitten! Voor nu richt ik mij dan ook op mijn vriendinnen die wel graag willen weten hoe het mij mij, maar ook met Jada gaat! En mochten die anderen ook nog willen weten hoe het gaat, ze zijn welkom, maar het komt nu niet meer vanaf mijn kant.

Hoe ging het bij jou na je zwangerschap, veranderde jouw vriendschappen?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je