{{ message.message }}
{{ button.text }}

Vondelingenkamertjes, goede ontwikkeling!

De eerste vondelingenkamer geopend in een ziekenhuis! Zouden meer ziekenhuizen moeten doen!

Afbeelding blog 'Vondelingenkamertjes, goede ontwikkeling! '

In de Isala Kliniek in Zwolle is de 5e vondelingenkamer geopend in Nederland in samenwerking met Stichting Beschermde Wieg. Maar wel de eerste in een ziekenhuis. Omdat er elk jaar gemiddeld 1 baby te vondeling gelegd word, blijkt er wel behoefte te zijn aan deze kamers.

In de kamer staat een wiegje met een envelop. De moeder kan haar kindje anoniem te vondeling leggen in de kamer en de envelop meenemen. In deze envelop zit onder andere een uniek puzzelstukje. Mocht ze binnen 6 maanden spijt krijgen, kan ze middels het puzzelstukje aantonen dat zij de echte moeder is van het kindje. Mocht ze in de kamer al twijfelen, kan ze op een groene knop drukken en komt er meteen een medewerker van de afdeling Kindergeneeskunde of Maatschappelijk Werk. Dit laatste is ook meteen hét grote verschil met Vondelingenkamers in andere landen. Moeders kunnen hier om ondersteuning vragen, terwijl in veel andere landen alleen de mogelijkheid word geboden om je kind te vondeling te leggen.

Elke keer weer, als er een baby ergens op een lugubere plek te vondeling werd gelegd vroeg ik mij enigszins boos af waarom moeders het kindje niet bij een ziekenhuis, politiebureau of brandweerkazerne achterlaten. Waarom moet dat in een glasbak, een vuilniscontainer of in de bosjes? Ik denk namelijk niet dat de moeders het kind geen leven gunnen, maar zijn zo wanhopig dat zij het kind geen goed leven denken te kunnen bieden.

Dit laatste kan ik mij wel voorstellen, maar bied het kindje dat tenminste een kans toch?

Nu is het natuurlijk wel zo, dat een kindje te vondeling leggen op een veiligere maar openbare plek vaak vragen oproept. De kans dat je bevraagt over het waarom en wie is dan wel heel groot. Een anonieme plek om je kindje veilige achter te laten, lijkt dan een passende oplossing. Ik hoop oprecht dat dit er wel voor zorgt dat we de vondelingetjes niet meer zo vaak in het nieuws voorbij zien komen. Want dat vind ik toch wel zo hartverscheurend.

Ik vraag mij wel af, waarom niet nog meer ziekenhuizen deze vondelingenkamers inrichten. Gelukkig zullen deze kamers natuurlijk maar weinig gebruikt worden. Het kan dus gezien worden als zonde van kostbare ruimte. Maar elk gered leventje, zou het toch al waard zijn?

Er is nog wel een 'maar', namelijk dat je kindje te vondeling leggen strafbaar is in Nederland. De vondelingenkamertjes worden gedoogd, maar het kan gebeuren dat Justitie zich hierover gaat buigen. Zolang dit niet gebeurd, kan ik mij wel voorstellen dat ziekenhuizen terughoudend zijn in het inrichten van zo een kamertje. De verwachting echter dat het ook daadwerkelijk als strafrechtelijk word beschouwd lijkt wel klein. 'Het recht op leven zal waarschijnlijk zwaarder wegen, dan het recht om te weten wie de ouders zijn' aldus Gynaecoloog Harm de Haan. Maar misschien dat een wetswijziging op dit punt, wel kan leiden tot meer vondelingenkamertjes. Het lijkt mij geen slechte ontwikkeling. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je