Snap
  • Baby
  • Voeding

Vier maanden.. tijd voor de eerste hapjes?

Vier maanden is dochterlief alweer! Kleine meisjes worden (blijkbaar) groot.. maar wat ga ik haar te eten geven, hoe en vooral ook..wanneer?

Wauw, mijn meisje is al weer vier maanden! Het voelt nog als gisteren dat ze in het wiegje naast mijn bed lag te slapen, terwijl de kraamverzorgster mij de oren van het hoofd kletste (wat overigens wel heel gezellig was hoor!). En nu slaapt ze alweer op haar eigen kamer, lacht ze iedereen toe en kan ze heerlijk "kletsen". Echt genieten dus! Ook heeft ze twee kleine gleufjes in haar onderkaak, kwijlt ze wat meer, heeft ze soms een rood wangetje en probeert ze steeds meer speelgoed in haar mond te stoppen (bijten) en begin ik toch te vermoeden dat de eerste tandjes zich aan het aankondigen zijn...

Kleine meisjes worden (blijkbaar) dus groot en om groter te worden hebben ze natuurlijk de juiste voeding nodig. Dus daar ben ik op dit moment mee bezig; wat moet ik haar wanneer geven en hoe? Lastig, want internet zou het internet niet wezen als het niet overal tig verschillende antwoorden op zou hebben. Begin ik nu al met vast voedsel of wacht ik tot de 6 maanden, begin ik dan met groente of met fruit, gepureerd, geprakt of toch maar stukjes, en dan uit potjes, zakjes, schaaltjes of toch maar zelf maken? Zoveel keuzes! 

Eerst wilde ik met de zes maanden stukjes vast voedsel gaan geven, maar daar ben ik op terug gekomen. Voordat ze aan vast eten gewent zijn en op die manier genoeg voedingsstoffen binnen krijgen, ben je toch al gauw weer een of twee maanden verder. En in combinatie met flesvoeding kom je dan toch wel wat voedingsstoffen te kort, denk ik.

Dus nu heb ik het idee om binnenkort te gaan beginnen met gepureerd/geprakt eten, een beetje afhankelijk van wat ik haar ga voorschotelen. Omdat manlief echt een pitser eerste klas is, heb ik maar bedacht om te beginnen met groentes. Wie weet, als ze snel aan die smaak went, waardeert ze die later ook wel meer. Beetje naïef misschien, want immers, als papa de wortels niet op hoeft te eten, waarom zij dan wel? Oeff.. dat gaat nog wat worden! Misschien moet ik maar met twee porties groentes beginnen.. een hapje voor de kleine... én een hapje voor papa!

Ok, het hoe en wat heb ik aardig voor ogen. Maar wanneer...morgen?..morgen beginnen we.. of nee.. misschien toch maar volgende week..of toch maar wachten tot de vijf maanden? 

9 jaar geleden

Ik denk dat het vooral belangrijk is wat je kindje wil! Ik dacht eerst ook hoe kan ik dat nou weten?? Maar je merkt een soort verandering in gedrag. Fenne lette ineens meer op mijn eten, kauwde nog meer op dingen, stopte nog meer dingen in haar mond en werd 's nachts "ineens" wakker van de honger terwijl ze dat voorheen niet deed! Ze werd ook heel hangerig en sliep overdag meer als normaal.. Dat begon bij Fenne inderdaad rond de 4 maanden! Ik heb haar daarom ook vast kleine hapjes laten proeven, ik ben begonnen met: Wortels & zoete aardappel × broccoli × bloemkool × pompoen × witlof & appel. Dit maak ik zelf met de Avent Stomer Blender. Zie ook: http://www.mamaplaats.nl/blog/zelf-eten-maken-biologische-potjes Toen ik merkte dat zij rond de 6 maanden weer 's nachts wakker werd en een soort van gedragsverandering had (sprongetje) veel slapen, veel hangen ben ik begonnen met wat meer variaties en 's ochtends een bordje pap. En wonder boven wonder ze sliep inderdaad weer door. Ik snap nu dat er wordt gezegd dat je je kindje moet volgen, want je merkt het echt aan ze! :) Succes en vooral veel plezier ermee!!

9 jaar geleden

Er is laatst een onderzoek geweest dat weer uitwees dat het niets uitmaakt of je met 4 of 6 maanden start met vast voedsel ivm allergie. Die allergie wordt dus niet geremd door eerder of later te starteb met bepaald voedsel. Maar ja, zoveel onderzoeken zoveel antwoorden. De waarheid ligt in het midden. Ik zou inderdaad kijken naar je kind. Is hij er aan toe? Wij zijn heel rustig aan begonnen. Ook omdat we zelf moesten wennen aan een nieuw ritme. Dus soms vergaten we het weleens. Vanaf 5 maanden hebben we echt elke avond een hapje gegeven. Vanaf 4 maanden hebben we wel de ochtendfles vervangen door een bakje pap zodat ze kon oefenen met een lepel. Ze houd niet zo van flesjes dus we hebben nooit een papfles gedaan. Gewoon omdat dit bij haar past. Dus doen wat goed voelt en bij jullie past. Wij doen nu pas de rapley methode. Ze kan het nu zelf lekker vasthouden en eten zonder dat het alleen maar op de grond wordt gegooid. Dat past dus ook bij haar. We kokekn trouwens iedere dag voor haar. Dus ook zonder invriezen. Echt een kleine moeite om een aardappel en wat groente in een pannetje te gooien of te stomen. En dan kan je het ooj makkelijk combineren met wat je zelf eet. Veel plezier met de eerste hapjes!

9 jaar geleden

Dank je voor jullie reacties! Ik heb eerlijk gezegd niet perse het idee dat potjes slecht zijn, immers.. die moeten ook aan strenge eisen voldoen (wellicht naïef van mij.. maar toch), Maar ik wil wel zelf het eten gaan bereiden en dit zo stapje voor stapje uit gaan breiden tot ze met de pot mee kan eten (en inderdaad ook in gaan vriezen enzo). Ik heb zitten twijfelen over de rapley methode, dat doet een vriendin van mij ook. Maar ik lees juist overal dat je beter vanaf de vier maanden kunt beginnen met vast voedsel, ivm allergieën. Tjah.. zo hoor je overal ook weer wat anders.. maakt het niet gemakkelijker ;)

9 jaar geleden

Rapley methode???? Niet pureren maar gewoon aan stuk geven. Wel raad ik je aan om pas bij 6 maanden te beginnen met vast voedsel. minder risico op allergieen en probeer alles zelf te maken. Las net een blog van een mama die alles op zondag maakt en dan invriest. En het op de dag zelf (avond van te voren) in de koelkast zet.