{{ message.message }}
{{ button.text }}

Verborgen reflux, hoezo verborgen?

Onze dochter heeft met acht weken de diagnose gekregen van verborgen reflux. Reflux is bij de meeste ouders wel bekend. En verborgen reflux?

Afbeelding blog 'Verborgen reflux, hoezo verborgen?' Achtergrond blur afbeelding

Onze dochter heeft met acht weken de diagnose gekregen van verborgen reflux. Reflux is bij de meeste ouders wel bekend. Het meest herkenbaar ook want die kleintjes spugen bijna de hele dag. Verborgen reflux is een heel ander verhaal, maar als je de symptomen herkend helemaal niet zo verborgen. Lees iedere week mee hoe het onze kleine meid en ons gezin vergaat.

Maar eerst hoe het allemaal begon.

Al in de buik had onze meid vaak de hik en was ze heel bewegelijk. Vanaf de geboorte was het een wakkere en alerte dame. Ze sliep nauwelijks en had constant de hik. Maar ze was vrolijk en groeide goed dus er gingen geen alarmbellen af. Dat veranderde al snel. Met vier weken werd ze heel suf. Ze sliep bijna de hele dag, dronk slecht, verslikte zich in de voeding en van onze pittige dame was weinig over. De wakkere momenten bracht ze gillend door. Ze werd na onderzoek opgenomen in het ziekenhuis met een hartruisje, blauwe benen en het vele verslikken. Na 48u aan de monitor en vier kinderartsen verder werden we naar huis gestuurd. Het verslikken kwam doordat ik te vaak aan zou leggen, ze zou zo vol zitten dat haar voeding steeds omhoog kwam. Het hartruisje werd door drie artsen niet meer gehoord dus er zou wel niks aan de hand zijn. De blauwe benen kwam doordat ze nog zo jong is en ook dat trekt wel weer weg. Een paar dagen later moesten we terug komen op consult bij een vijfde kinderarts. Die zag haar en zei direct ze heeft verborgen reflux en schreef medicatie voor. De blauwe benen en het hartruisje zijn inderdaad weggetrokken.

Bij verborgen reflux komt de maaginhoud steeds omhoog, maar de voeding niet naar buiten. Dat loopt weer terug. Voordeel ze blijft groeien. Nadeel ze heeft twee keer zoveel last. Haar slokdarm is beschadigd geraakt en dat maagzuur wat steeds omhoog komt doet ontzettend veel pijn. Verborgen reflux, die diagnose, verklaarde ontzettend veel. Zodra ze neer wordt gelegd begint ze te huilen, ze slaapt hierdoor nauwelijks en wil constant gedragen worden en rechtop gehouden worden. Ze heeft een sterke zuigbehoefte en wil het liefst de hele dag aan de borst, want moedermelk stilt de pijn door beschermende stoffen die daarin zitten. De hik, het bewegelijke, de vele boertjes die ze laat en de pijnkreten die hiermee gepaard gaan.

De medicatie deed wonderen. Binnen een week sliep ze overdag een aantal uur en de nachten verliepen ook rustiger. Ze liet meer tijd tussen de voedingen en werd een heel ander kind. De pijn van de reflux is verdwenen, de last blijft. Daar moet ze overheen gaan groeien. De maaginhoud blijft omhoog komen en daar is niets aan te doen. En zodra er ook maar iets veranderd in haar of om haar heen neemt de onrust toe en daardoor ook de reflux. En je voorkomt het niet. Mentaal ontwikkeld ze, ze krijgt tandjes, een verkoudheid of er zijn belangrijke feestelijkheden waar je naar toe wil. En dat alles is onrust, spanning en een verergering van de reflux.

Alles om de reflux dragelijk te maken passen we toe. Bedje staat scheef, ze wordt overdag gedragen in de draagdoek, een vast ritme wordt toegepast voor rust en regelmaat. Osteopaten zijn bezocht en iedere ochtend wordt ze uitgebreid gemasseerd. Het is nu zaak om hiermee om te gaan en hoe dat gaat, dat laat ik je wekelijks weten.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je