{{ message.message }}
{{ button.text }}

Veilig vervoeren in de auto - deel 2

​Belofte maakt schuld! Ik zag tussen mijn oude blogs dat ik jullie nog een blog heb beloofd over onze achterwaartse stoel.

Afbeelding blog 'Veilig vervoeren in de auto - deel 2' Achtergrond blur afbeelding

In september schreef ik een blog over achterwaarts vervoeren. Jullie kunnen hem hier lezen. In het kort: het gaat erover dat je kinderen beter achterwaarts kunt vervoeren omdat dat 5 keer veiliger is als voorwaarts. Kijk dit filmpje maar. 

Ik had toen gezegd een tweede blog te schrijven over de stoel die wij hebben gekozen en dat wil ik nu doen. We hadden verschillende eisen aan de stoel. Omdat we een vrij oude auto hebben zonder isofix moest hij te installeren zijn met de gordel. Ook moest dat vrij makkelijk gaan omdat ik regelmatig andere kinderen in de auto vervoer, dan moet ik de stoel er zonder veel gedoe in en uit kunnen halen. 

Het budget was eigenlijk de grootste eis. We hebben niet veel te besteden en het is gewoon zuur: je loopt bij de eerste de beste babyzaak binnen en daar staan stoelen vanaf honderd euro. De achterwaartse stoelen zijn al snel vier- of vijfhonderd euro!  Veel te veel voor een doorsnee arbeidersgezin die ook nog aan het verbouwen zijn. Gelukkig is de goedkoopste achterwaartse stoel altijd nog veiliger als de duurste voorwaartse dus ik ben op zoek gegaan naar een budget-stoel. Ik kwam uit bij de Joie Stages. Helaas niet in Nederland te koop, maar zelfs verstuurd vanuit Engeland was ik 'maar' 250 euro kwijt. 

Helaas kan deze stoel maar tot 18 kilo (3 á 4 jaar) achterwaarts, daarna is hij nog tot 25 kilo voorwaarts te gebruiken. Ik wilde liever een stoel die tot 25 kilo achterwaarts kan, maar dan heb je (bij installeren met gordel) nog een extra gordel nodig om hem op de grond vast te maken. Geen probleem als je dat één keer moet doen, maar de kans op fouten is groter als je dat regelmatig en snel wil doen. 

Het is een fijne stoel, makkelijk in installatie en gebruik. Hij kan vanaf de geboorte gebruikt worden door de inzet die erbij zit, maar wij hebben dat zelf niet gedaan. Er zit verder weinig fancy's aan: hij kan niet meedraaien of de gordels gaan niet omhoog staan, maar dat is te verwachten bij een stoel van deze prijs. 

Wij gebruiken bij de stoel een spiegel, hierdoor kunnen we heel makkelijk contact hebben met Ryan door de achteruitkijkspiegel. En dat is ook nog eens veiliger als jezelf om moeten draaien. 

2952_2951_2950_2949_luca-spiegel-zwart.j

Wij zijn tevreden over onze stoel. Hoewel we hem eigenlijk nog niet nodig hebben gehad, we hebben geen ongelukken gehad. En laten we hopen dat we deze stoel voor niks hebben gekocht! Maar mochten we wél een ongeluk krijgen, dan weten we zeker dat we Ryan zo goed mogelijk hebben beschermd. 

Wagenziekte
Bij mijn vorige blog kreeg ik nog een vraag over wagenziekte, dat komt vaak voor als we achteruit rijden. Ik kan daar kort over zijn: wij zijn het niet gewend om achteruit te rijden en daarom raakt ons evenwicht uit balans en worden we misselijk. Bij een kind wat altijd achterwaarts zit zal dit niet zomaar voorkomen. 

Wat ik ook wel eens hoor: straks heeft hij geen beenruimte meer. Klopt, hij kan inderdaad zijn benen niet laten bungelen. Nu hebben wij er nog geen last van bij ons kleine ventje maar ik heb er bij andere kinderen eens op gelet. De meeste kinderen zitten in de auto het liefst met hun benen opgetrokken of in kleermakerszit. Wat ook fijn zit: met hun schoenen in jouw rug duwen. Achterwaartse kinderen hebben dat dus al. 

Wil je meer weten?
Wil je meer informatie over achterwaarts vervoeren? In Nederland is er helaas niet zoveel over bekend, maar via Google kan je zeker wat vinden. Als je Engels redelijk is zou je eens kunnen zoeken op 'rear-facing'. Ook op facebook zijn er pagina's zoals 'Rear facing - the way forward' met heel veel informatie. 

Ik wil afsluiten met wat algemene tips over veilig vervoeren bij zowel voor- als achterwaartse stoelen:

- vervoer je kind (tot 12 jaar) nooit op de voorstoel met de airbag aan
- i.t.t. onze gordels, geven de gordels in autostoelen niet mee. Zet ze dus altijd zo strak mogelijk. 
- zet je kind niet in een (gewatteerde) winterjas in de stoel, daardoor kun je de gordels niet strak genoeg zetten (en het is ook nog eens veel te warm)
- zorg bij een voorwaartse stoel voor genoeg ruimte (minimaal 50 cm) tussen het kind en de voorstoel

Ik hoop dat ik ouders aan het nadenken heb gezet. Ik vind het jammer dat er in Nederland zo weinig mensen weten over achterwaarts vervoeren. Ik word ook regelmatig raar aangekeken. Gelukkig krijg ik er ook vaak vragen over, en dan ben ik blij dat ik weer wat heb kunnen uitleggen. Vandaar ook mijn blog: ik hoop dat ik jullie iets heb kunnen leren en ik hoop dat er steeds meer kindjes veilig vervoert worden. Het is immers je kostbaarste bezit?!

Hoe vervoer jij je kindjes en kende jij het achterwaarts vervoeren al?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je