{{ message.message }}
{{ button.text }}

Achterwaarts gerichte autostoeltjes

Ik merk in mijn omgeving dat er veel vragen zijn over wat nu wel en niet veilig is met betrekking tot achterwaarts vervoer in de autostoel. Er is de laatste jaren dan ook veel gaande op dit gebied. De stoeltjes voor achterwaarts vervoer zijn prijzig, maar is het dat ook waard? In dit artikel zal ik beschrijven wat er allemaal bekend is over achterwaarts vervoer en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Afbeelding blog 'Achterwaarts gerichte autostoeltjes' Achtergrond blur afbeelding

Waarom achterwaarts gerichte autostoeltjes?
De kwestie van achterwaarts vervoer begon aan het begin van de jaren '60 al. Het werd aangewakkerd doordat Amerikaanse astronauten tegen de richting van de versnelling in zaten. Op deze manier hadden ze minder last van de acceleratie kracht. Omdat men bang was dat kinderen die achterwaarts vervoerd worden wagenziek zouden worden, heeft het lang geduurd tot er met dit idee wat gedaan werd. Toch is er een aantal jaren geleden onderzoek gedaan naar de gevolgen van voorwaarts en achterwaarts vervoer bij een botsing. Uit dit onderzoek bleek dat het risico dat kinderen tussen 0 en 4 jaar gewond raken of omkomen bij voorwaarts vervoer vijf keer zo groot is dan bij achterwaarts vervoer. Dit was reden genoeg voor de invoering van achterwaarts gerichte autostoelen.

Wanneer achterwaarts vervoer?
Het is verstandig om je kindje zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren in een autostoeltje. De kleinste kinderzitjes (groep 0) zijn geschikt voor baby’s van 0-13 kg. Dit is een leeftijd van 0 maanden tot ongeveer één jaar. Deze autostoeltjes zijn standaard geschikt voor achterwaarts vervoer. Er zijn echter ook grotere autostoeltjes die achterwaarts vervoer ondersteunen, zoals de Maxi Cosi Milofix, BeSafe Izi Plus/Combi en de Cybex Sirona. In deze autostoeltjes laat je je kindje zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren. Dat wil zeggen totdat je kind te zwaar is of het hoofd van je kind boven het stoeltje uitkomt. Let er bij de plaatsing op de bijrijdersstoel wel op dat de airbag uitgeschakeld is!

I-Size en achterwaarts vervoer
Vanaf juli 2013 is er naast de bestaande R44/04 standaard voor autostoeltjes de i-Size standaard bijgekomen. Deze i-Size standaard is strenger dan de R44/04 norm, waardoor je bij autostoeltjes met het i-Size label gegarandeerd bent van maximale bescherming. Eén van de grote voordelen van i-Size autostoelen is dat ze verplicht tot 15 maanden achterwaarts vervoer moeten ondersteunen. Bij de R44/04 norm ligt deze grens op 9 kg, wat een leeftijd van ongeveer 9 maanden is. Met een i-Size autostoel is langdurig achterwaarts vervoer dus gegarandeerd.

Nadelen achterwaarts vervoer
Hoewel de voordelen (lees: veiligheid) van achterwaarts gerichte autostoelen de nadelen makkelijk overtreffen, zijn deze laatste toch het vermelden waard. Zo is voor kinderen die bijna aan groep 2 autostoelen toe zijn (vanaf 15 kg) de beenruimte bij achterwaarts vervoer beperkt. Gelukkig bestaan er ook autostoeltjes die zowel achterwaarts als voorwaarts gemonteerd kunnen worden. Een ander nadeel betreft het installeren van achterwaarts gerichte autostoeltjes. Omdat deze stoeltjes meer ruimte innemen is het aan te raden om voor aanschaf te testen of het stoeltje wel in de auto past. Omdat beide bovengenoemde nadelen te voorkomen zijn, is het altijd aan te raden om je kind, indien mogelijk, tot minimaal 2 jaar achterwaarts te vervoeren.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #Gezond, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je