{{ message.message }}
{{ button.text }}

Van 0 naar 3 maanden

Het eerste kwartaal zit er al weer op. Donna is 3 maanden jong. Tijd om terug te blikken op een tijd die als een raket voorbij is gegaan.

Afbeelding blog 'Van 0 naar 3 maanden' Achtergrond blur afbeelding

'Geniet want de tijd gaat zo snel'. Hoe vaak ik die zin al niet gehoord heb. Tijdens mijn zwangerschap, de kraamweek, alle volgende weken en zelfs afgelopen zaterdag nog toen een onbekende mevrouw even in de kinderwagen wilde gluren van nieuwsgierigheid. Gistermiddag tijdens een telefoongesprek met een goede vriendin die over 5 weken gaat bevallen, hoor ik het mezelf zeggen 'geniet want de tijd gaat zo snel'. 

Het is zo waar. Ik kan er niet om de heen. De tijd vliegt, raast voorbij en is ongrijpbaar. Donna is 3 maanden jong (+2 dagen). 

Als de dag van gister kan ik mij 31 januari herinneren. De uitgerekende datum. Rond de klok van 07.00 uur in de ochtend voor het eerst de verloskundige gebeld en daarna was elk volgend uur onderdeel van mijn op dat moment aanstaande bevalling. Om 23.02 uur werd Donna geboren. 

De 1e maand
De eerste week staat in het teken van tot rust komen, de beginselen onder de knie krijgen en het nodige kraambezoek ontvangen. Ik word geleefd maar geniet intens. Mijn ogen kan ik niet van Donna afhouden. Of ze nu wakker is, slaapt, drinkt, een boertje doet, poept, we haar badderen en aankleden of bij ons ligt. Ik beleef het allemaal zo puur.
Dit wondertje en ik zijn één, zij is mijn verantwoordelijkheid. Donna is ook het liefst bij ons, niet teveel van arm op arm dan is ze eind van de dag op van de indrukken en wat onrustig.
In de weken die volgen ontplooit het lichaampje en gezichtje van Donna zich steeds meer, de geboorterimpels verdwijnen, de zachte nageltjes groeien, huidsmeer verdwijnt en de oogjes gaan wijder open.
Ondertussen heeft het gewone dagelijkse leven zich gemengd met dit nieuwe leven. Stap voor stap ga ik vaker en verder alleen met Donna de deur uit. Alles is wennen, van de deur van een winkel met kinderwagen openen tot de autogordel om de Maxicosi doen en van het regelen van het 'management' van Donna tot weer goede maaltijden voor onszelf op tafel toveren. 
Vanaf het begin zijn wij van de drie R's, die houden we er dan ook goed in en Donna gedijt er goed op. Al snel brengen we de voedingen naar 6 per dag en maakt Donna vele slaapuren, 's nachts hoeven we er maar één keer uit (op de eerste twee weken na). Slapen is een favoriete bezigheid van Donna, tel daarbij op drinken aan de borst bij mama, knuffelen met mama en papa en grote zussen en broer, heel veel kusjes van oma's en opa's ontvangen, trotse blikken van ooms en tantes en vele kilometers in de buitenlucht en we hebben een dolgelukkige Donna die de eerste maand door zoeft.  
Aan het eind van de eerste maand stond het eerste bezoek aan het consultatiebureau gepland. Na de nodige checks, weging en meting krijgen we een groene krul van de kinderarts en sluiten daarmee officieel de eerste maand af. 

De 2e maand
Het leven voelt weer als vanouds maar dan met Donna erbij. Als een handtas gaat ze overal mee naar toe, mijn dierbaarste bezit. Juweeltje Donna. Door de weeks zijn we samen veel op pad, we doen leuke dingen maar het welzijn van Donna staat altijd voorop. Dit betekent waar we dan ook zijn, altijd op tijd haar 'maaltijd', een schone luier en voldoende rust. In het weekend dito maar dan met manlief/ papa erbij. Wat genieten we met elkaar. 
Deze maand staat ook een beetje in het teken van mijzelf. Winkelen, nieuwe kleding en schoenen kopen. Vorig jaar zomer was ik zwanger, zodoende is het nu tijd voor een nieuwe garderobe. Alle zwangerschapskilo's zijn verdwenen. 
Het zijn geen reflexen meer, het zijn ook geen stuiptrekken meer. Nee, Donna lacht nu echt. Haar lachjes zijn bewust, ze kijkt ons doordringend aan en begint dan te lachen. Ze lacht om de grapjes die we maken, ze lacht om de gekke bekken die we trekken. 
We stoppen met elk weekend bol te laten staan van de bezoeken. De meeste vrienden en familieleden, waarvan sowieso de meest dierbaren, hebben met Donna kennis gemaakt en geknuffeld. 
Voor het eerst gaan we met Donna naar mijn demente tante, de positieve invloed die Donna op haar heeft is overweldigend. Even is mijn tante weer als vanouds en geniet zichtbaar. Donna vindt het prima, lacht vrolijk mee en valt rustig in slaap voor haar middagdutje. 
Dat Donna goed groeit is te zien aan haar kleding. Maat 50 is/ wordt te klein, te kort, te krap en te strak. Exit maat 50, verleden tijd. Maat 56 it is! 

De 3e maand
Deze maand staat bol van veranderingen, nieuwe gebeurtenissen en ontwikkelingen. 
Naast het bewust aankijken en lachen beginnen er nu ook kleine geluidjes te komen. Elke week een beetje meer. Van aaa tot oho, van urle tot ngeh en van he tot ghe. Heerlijk. Donna kijkt steeds intenser en indringender, zich heel goed bewust van wie ze voor zich heeft. Werd ze 's morgens nog wel eens licht mekkerend wakker want de honger was tot aan de max. bereikt, nu wordt ze steevast wakker met een brede lach op haar gezichtje. Blij ons na haar lange nacht slapen weer te zien. Op onze beurt is het heerlijk wakker worden, haar lach doet de kamer met warmte vullen. 
Naast af en toe de speen heeft Donna ook haar handje uitgevonden, met veel uitdaging probeert ze haar hele handje in de vorm van een vuistje in haar mondje te stoppen. Lukt maar half ;-). Er gaan een paar dagen voorbij wanneer ze ontdekt dat één vinger in de mond, specifiek de duim, toch een stuk prettiger sabbelt. De speen heeft er een concurrent bij. 
Haar handjes gaan nu ook als grijpmachientjes functioneren. Kleine en zachte voorwerpen omklemt ze met haar minuscule vingertjes. Favoriet is een knuffel van Happy Horse, het roze lange konijn krijgt de naam Stamper. Stamper gaat overal waar Donna gaat.
We plannen een eerste vakantie met Donna, bestemming Portugal. Mijn schoonouders zijn daar een lange vakantie aan het houden, wij zoeken ze graag voor een week op en testen daarmee de vlieg skills van ons kleine meisje. Ze doet het wonderbaarlijk goed. Slaapt, drinkt of kijkt door het raampje naar buiten. Portugal blijkt de ideale bestemming om officieel te gaan doorslapen, gemiddelde tijd dat Donna 's morgens wakker wordt is 7.30 uur. En dat met een laatste avondvoeding om 19.30 uur de vorige avond. 
De eerste dag na de vakantie staat weer een bezoek aan het consultatiebureau gepland; Donna is vanaf haar geboorte zo'n 10 cm. gegroeid en 1,3 kilo aangekomen. 

Gelukkig, wij zijn zeer gelukkig met Donna. Trots, wij zijn zeer trots op Donna. Liefde, wij zijn onvoorwaardelijk verliefd op Donna. Op naar de 4e maand :-).  

 

1

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je