Snap
  • Baby
  • tweeling
  • tips

Twee handen, twee kinderen... HOE?!

Ik ben nu bijna 3 maanden tweelingmama. Dan heb je toch het een en ander wel door. Hier een aantal tips!

Mijn tweeling, geboren in november, is bijna 12 weken. Als kersverse mama wordt iedereen in het diepe gegooid, zeker als je ineens twee babys hebt in plaats van een.

De eerste en beste tip die je overal leest is waar: Houd ze op hetzelfde schema. Voed ze tegelijkertijd en laat ze tegelijkertijd dutjes doen. Willen ze niet? Gewoon doen. Ze voegen zich vanzelf naar het schema. Voeden op verzoek zit er als tweeling mama gewoon niet in, omdat je anders de hele dag bezig bent met voeden. Houd ze op hetzelfde schema, het is een life-saver!

Verschoon ze VOOR de voeding. Veel babys ontspannen tijdens de voeding en na een boertje vallen ze in slaap (hoop je). Als je dan nog gaat frutselen aan die luier worden ze weer wakker en chaggie omdat ze wakker zijn gemaakt. Daarnaast is het ook minder kans dat een baby gaat spugen. Als je ze namelijk verschoont til je het kontje op en spugen ze sneller melk terug. Reflux babys moeten sowieso voor de voeding verschoont worden, maar het is ook fijn voor het kind. Als ze gaat verschonen en dan voeden, weten ze op een gegeven moment dat ze bijna eten krijgen. Ook wel: ze krijsen niet zo hard.

Slapen is belangrijk voor elke baby. Sommige babys slapen graag samen, sommigen apart. Zorg sowieso voor twee bedjes en probeer eerst apart! Als ze namelijk apart slapen worden ze niet zo snel wakker als je er eentje oppakt omdat hij/zij huilt.

Ik zweer ook bij een bedritueel. Iedereen zegt dat het belangrijk is, maar als het niet werkt kun je flink gefrustreerd raken. Zet door! Ik weet dat ze niet slapen als je het lampje uit doet, maar ook hier weer: blijf herhalen en ze gaan zich voegen naar je schema.

Laat NOOIT huilen. Babys en mamas krijgen alleen maar stress van de "laten huilen"-tip. Je hebt al genoeg stress en hebt niet meer nodig. Knuffelen en door. Als een kind in zijn bedje ligt, probeer dan te troosten als hij in zijn bed ligt door even te aaien en een kusje te geven. Als ze natuurlijk blijven huilen pak je ze wel, maar troost ze in de kamer waar ze slapen. Overdag kun je ze lekker pakken.

Wat als ze tegelijk huilen? Ja dit gaat gebeuren. Ik zet er 1 in de wipstoel en pak er 1 vast, en dan steeds wisselen. Houd vol!

Kleurcodes. Zelfs met een twee-eiige tweeling zijn kleurcodes handig. Leg de kinderen altijd aan dezelfde kant (1 links, 2 rechts) en geef ze altijd dezelfde kleur speen/fles/knuffel. Dit scheelt heel veel nadenkwerk. Vooral snachts!

Koop een twinthingsvoedingskussen. Zelfs met flesvoeding is het een onmisbaar ding!

Slaap als de babys slapen zit er voor jou helaas niet in. Dit is sowieso een stomme tip, maar als tweeling mama lukt het sowieso niet. Plan eens in de zoveel weken een logeerpartijtje en laat ze bij iemand anders slapen. Jij slaapt door en hebt vernieuwde energie voor een paar weken. En geloof me, at heb je nodig.

Blik vooruit. Ik weet als geen ander hoe zwaar het is, en hoe oneindig je dag kan lijken als je twee krijsende kinderen vast hebt en het is nog maar 10:00 in de ochtend. Iedereen zegt dat het makkelijker wordt, en dat is ook zo! Jij went aan de situatie en het slaapgebrek, en de kinderen pakken jouw schema op en wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Blik vooruit!

Genieten als het niet lukt. Ik haat de opmerking "geniet ervan". Het is namelijk zwaar en moeilijk en dan is genieten wel het laatste waar je aan denkt als je op de automatische piloot werkt. Probeer aan het eind van de dag toch 2 dingen op te noemen die goed gingen en die je fijn vond. Misschien een glimlach van je kleintje of dat ze in reflex elkaars handjes vasthouden.

Het komt goed. Je bent een topmama, je doet dit gewoon. Ookal voel je je als een zoutzak of depressief, je staat hier en je doet dit! Zet 'm op voor de komende maanden.

4 jaar geleden

Zeker een rijkdom! pittig maar voldoenend!

je wordt vanzelf heel creatief en inventief met een tweeling!! Hier nu twee mannetjes van bijna 10 maanden. Rijkdom is het hè?