{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tussen weten en doen

De langste afstand in het menselijk lichaam is die tussen hoofd en handen

Afbeelding blog 'Tussen weten en doen'

Sommige dagen besef ik 's avonds in bed dat ik die dag mijn tanden nog niet gepoetst heb. Meestal heb ik dan de energie niet meer om nog naar de badkamer te lopen. O, mijn spieren kunnen die paar meter vast nog wel afleggen, maar mijn brein is zo op dat mijn lijf gewoon als verlamd blijft liggen. De afgelopen weken heb ik regelmatig zo'n dagen gehad. En vaker dan ik wil toegeven, kon ik me niet meer herinneren wanneer ik me het laatst gedoucht had. Natuurlijk stonk ik niet en het is ook niet het einde van de wereld als ik de douche iets langer niet gebruik, maar het is wel veelzeggend.

Zelfzorg is belangrijk. Dat weet iedereen en dat weet ik ook, maar tussen weten en doen zit veel verschil. Of, zoals een bevriend priester eens zei: 'de langste afstand in het menselijk lichaam is die tussen hoofd en handen'. Er is zoveel dat mijn zorg en mijn aandacht vraagt. Ik weet dat ik - mijn lijf, mijn geest, mijn ziel - ook zorg en aandacht nodig heeft, maar toch blijken al die andere dingen net iets dringender. De baby troosten of tandenpoetsen? De katten verzorgen of rustig neerzitten om te ontbijten? Vlug de bankzaken regelen of vijf minuten voor mezelf?

Het gekke is dat ik, door zo veel mogelijk dingen vlug even te doen, steeds minder productief word. Ik lijk steeds vaker verkeerde keuzes te maken. Als ik geen bewuste keuzes voor mezelf maak, maak ik hele slechte beslissingen. Na een dag waarin ik geen twee minuten aan mezelf besteed heb, zet ik mijn laptop aan en verspil mijn tijd met een computerspelletje of Facebook, want dan ben ik helemaal op en kan ik niet nog een uurtje werken aan een deadline voor mijn bedrijfje. Uren later klap ik mijn laptop weer dicht en ga doodvermoeid naar bed. En zo begint de volgende dag alweer slecht.

Vandaag is anders. Ik heb gedoucht, drie keer mijn tanden gepoetst (dat doe ik normaal nooit, maar ik moest naar de tandarts, dus voordien vlug nog eens gepoetst) en ik lig al in bed. Met mijn laptop weliswaar, maar die gaat ik zo meteen uit en dan ga ik slapen. Ver voor middernacht. Morgen werken aan die dringende deadline. En voor mezelf zorgen.

En overmorgen? Dan probeer ik opnieuw.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je