{{ message.message }}
{{ button.text }}

Stoppen met borstvoeding? Alles over het afbouwen.

Je vindt het tijd om te stoppen met het geven van borstvoeding. In dit artikel vind je informatie over het afbouwen van borstvoeding.

Afbeelding blog 'Stoppen met borstvoeding? Alles over het afbouwen.'

Borstvoeding afbouwen

Je hebt je kleintje altijd met plezier borstvoeding gegeven, of misschien vond je er wel niks aan. Misschien heb je het borstvoeden heel lang volgehouden of misschien houd je het na een paar weekjes voor gezien. Hoe lang je ook borstvoeding geeft en hoeveel voordelen er ook aan borstvoeding zitten, je hebt besloten om er nu mee te stoppen. Maar hoe pak je dat aan?

Je baby geeft zelf aan dat de borstvoeding genoeg is geweest

Soms is het zo dat je kleintje zelf aangeeft dat hij het mooi vindt geweest. Hij gaat steeds minder en korter drinken en na een tijdje houdt hij het na een slokje voor gezien. Prima toch! Doordat je kindje steeds minder moedermelk gaat drinken, maken je borsten vanzelf minder aan. De aanmaak van moedermelk wordt namelijk geregeld door de vraag naar moedermelk van je baby (of dreumes/peuter). Is er geen vraag meer naar borstvoeding, dan stopt het aanbod ook.

Zelf kiezen voor stoppen met borstvoeding

Als je er zelf voor kiest om te stoppen met borstvoeding geven, dan moet je er zelf voor zorgen dat de vraag naar je moedermelk minder wordt. 

Als je veel voedingen kolft, kun je dit doen door minder te gaan kolven. Zo geef je je lichaam het signaal dat er minder borstvoeding nodig is, en dat je borsten dus minder kunnen gaan produceren. Door geleidelijk steeds minder melk te kolven, zal je melkproductie ook geleidelijk afnemen.

Van borstvoeding naar flesvoeding

Heb je ervoor gekozen om over te stappen naar flesvoeding? Dan is het belangrijk dat je dit niet van de ene op de andere dag doet. Doe je dat wel, dan kun je te maken krijgen met stuwing met misschien een borstontsteking tot gevolg.
Om dit te voorkomen bouw je het borstvoeden rustig af. Je begint met het vervangen van één borstvoeding voor een flesvoeding. Bijvoorbeeld de avondvoeding van 19u.
Na een week vervang je nog een borstvoeding voor flesvoeding, bijvoorbeeld de ochtend voeding van 11u. Na twee weken ziet je schema er dan als volgt uit:
Borstvoeding – flesvoeding – borstvoeding – flesvoeding – borstvoeding (wanneer je 5 voedingen per dag geeft).
De derde week vervang je ook de middelste borstvoeding voor flesvoeding (dit is geheel willekeurig, wil jij liever de avond/nachtvoeding vervangen, dan doe je dat!).
En zo vervang je elke week één borstvoeding voor een flesvoeding. Na 5 weken ben je dan volledig over op flesvoeding.

Geef jij je kindje (nog) borstvoeding? En tot wanneer wil je hiermee doorgaan? Of geef je flesvoeding, waarom heb je voor flesvoeding gekozen?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby, #Voeding

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je