Snap
  • Baby
  • vruchtbaarheid
  • verboden
  • IVF
  • spanje

Spaanse IVF-kliniek werft Nederlandse stellen, in strijd met de Nederlandse wet

Kinderen hebben in Nederland het recht om te weten van wie ze afstammen

Donorkinderen willen een verbod op IVF Spain in Nederland. De Spaanse kliniek werft stellen in Nederland met een kinderwens voor een behandeling met anonieme eiceldonoren, en dat is verboden in Nederland.

Nederlandse vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen zoeken steeds vaker in het buitenland naar een oplossing. De Spaanse IVF kliniek 'IVF Spain' hield afgelopen mei en september een bijeenkomst in een hotel in Amersfoort. Bezoekers van de bijeenkomsten kregen informatie over het IVF traject in Spanje.  

Ook werd er reclame gemaakt op de televisie. Verschillende donorkinderen hebben klachten ingediend bij Reclame Code Commissie, de zaak wordt donderdag behandeld. "Wij vinden het niet kunnen dat in Nederland reclame wordt gemaakt', zegt Thies van der Meer, voorzitter van Stichting Donorwet. 

Wettelijk verboden

Nederlandse donorkinderen hebben volgens de Nederlandse wet het recht om te weten van wie ze afstammen. Om die reden is het gebruik van anonieme eicel- en spermadonoren sinds 2004 wettelijk verboden.

Spanje heeft zo'n wetgeving niet, waardoor het aanbod van anonieme eicel- en spermadonoren erg hoog is. Volgens de Spaanse IVF kliniek zijn de donoren vooral jonge studenten.

"Op deze manier heeft IVF Spain een verscheidenheid aan donoren die de verschillende fysieke kenmerken van de ontvangende families dekken, om de baby en de toekomstige ouders er zoveel mogelijk hetzelfde uit te laten zien’’

Bij het werven van stellen, richt de kliniek zich bewust op het noordwesten van Europa. Vanwege de strenge regelgeving, ziet het Spaanse bedrijf veel kansen liggen. 

Van der Meer: "Ze prijzen op hun website aan dat Spanje een van de meest vooruitstrevende wetgevingen heeft. Maar het gaat hier om het georganiseerd afnemen van de rechten van kinderen. Dat noem ik niet vooruitstrevend.’’

Buitenland

Zelfs Nederlandse klinieken verwijzen vrouwen door naar het buitenland, omdat de wachtlijsten daar korter zijn. En dat stoort Stichting Donorkind. De Nederlandse vereniging voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen, Freya, werd zelfs gesponsord door de Spaanse IVF kliniek. 

Stichting Donorkind heeft brieven gestuurd naar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voormalig minister Edith Schippers gaf aan niets te kunnen doen tegen IVF Spain: "Het hebben van een steunpunt in Nederland dat informatie verstrekt, is niet verboden’’, antwoordde Schippers.

"Het in Nederland aanprijzen van vruchtbaarheidsbehandelingen die uitgevoerd worden in een buiten Nederland gevestigde kliniek of het bemiddelen daarbij is volgens de Nederlandse wetgeving toegestaan." 

Bron: Algemeen Dagblad