Snap
  • Baby
  • doorslapen
  • slaaptips
  • slaapcoach
  • slaaptraining
  • Slaapritme

Slaaptraining: wanneer is het juiste moment?

Slaaptraining voor je baby of kind kan als een grote stap voelen. Maar als je al een tijd worstelt met een baby of kind die moeite heeft met slaap, raakt iedereen in huis oververmoeid, inclusief jijzelf. 

Niet kunnen doorslapen, korte nachten, weigeren van dutjes, veel te vroeg in de ochtend opstaan. 's Nachts  forums doorscrollen voor dé oplossing. Voor je het weet modder je een tijd aan en zit je in een vicieuze cirkel.  Tijd voor een plan! Maar wanneer is het juiste moment?

Net zoals alle grote beslissingen zijn er goede en minder geschikte momenten om aan de slag te gaan met de slaap van je baby en/of met slaapcoaching. Twijfel je? Neem onderstaande punten door en neem ze mee in je afweging.

De juiste timing voor slaaptraining

Het beste moment om aan de slag te gaan met de slaap van je baby of kind is wanneer ze volledig gezond zijn. Heeft je baby reflux of last van krampjes? Dan is het beter om dat eerst aan te pakken en/of wachten tot het voorbij gaat, voordat je start met slaaptraining. Aangezien we veranderingen zullen aanbrengen in het ritme en de routine, zal er enig vorm van protest zijn. Dit is normaal, maar we willen er zeker van zijn dat dit komt door de veranderingen die we aanbrengen voor een juist slaapritme, niet door pijn of ongemak die ze hebben vanwege krampjes of reflux. En tegelijkertijd, als we zeker weten dat je baby volledig gezond is en nergens last van heeft, kunnen we veel makkelijker de oorzaak achterhalen bij wat gemopper.

Een rustige agenda en geen vakantie tijdens slaaptraining

Tja, in deze Corona periode is thuiswerken de nieuwe realiteit. Het voordeel hiervan is dat je meteen thuis de gelegenheid hebt om je baby zelfstandig in slaap te leren vallen. Om succes te maximaliseren, is het aan te raden dat in ieder geval één van de ouders gedurende 2 weken thuis is tijdens slaaptraining. Je hebt de focus en de slaapomgeving van je kind verandert niet. Probeer zo weinig mogelijk in te plannen: weekendjes weg, vakantie, familieleden die komen logeren of andere gebeurtenissen kunnen impact hebben en het proces vertragen. Ook een tip om slaaptraining niet 2 weken voordat jullie op vakantie gaan te plannen.

Iedereen aan boord om beter te slapen?

Heb je een partner? Bespreek vooraf samen of de ander ook klaar is om aan de slag te gaan met een slaapcoach voor je baby of kind. Het is belangrijk dat jullie beiden toegewijd en betrokken zijn. Je voorkomt hiermee situaties tijdens de eerste nachten waar jullie tijdens de slaaptraining een discussie voeren om het wel of niet te doen.

Bespreek wat jullie slaapdoelen zijn om te starten met slaaptraining van jullie baby of kind – voor de één is dit dat hun kind de hele nacht door moet slapen, terwijl de ander graag nachtvoedingen erin wil houden en het geen probleem vindt om 2 keer per nacht op te staan voor voedingen. Kan je op elkaar steunen als je het proces moeilijk vindt en elkaar high fiven tijdens elk succesvol slaapje? Past oma op? Dan is het ook fijn om haar te betrekken en uit te leggen waarom jullie aan de slaap van jullie baby gaan werken. Doe je dit alleen? Dan heb je mij om je te ondersteunen en te cheerleaden bij jullie successen!

Consistentie is de belangrijkste factor voor het bereiken van succes en het is fijn als je weet dat je op anderen kan rekenen.

Ben je voorbereid op een paar nachten met minder slaap?

De kids die de eerste nacht meteen direct in slaap vallen en doorsliepen zijn summier. Het veranderen van iemand zijn slaappatroon wordt de eerste nachten bijna nooit met enthousiasme ontvangen. Tegelijkertijd is waarschijnlijk iedereen in jullie gezin momenteel oververmoeid. Deze keer gaan we met een concreet plan aan de slag om jullie slaapdoelen te halen, zodat iedereen in het gezin op korte termijn weer lekker kan slapen. Ga van tevoren na of je geen belangrijke meeting op de planning hebt staan tijdens de eerste 2 dagen, waarbij je op je scherpst moet zijn. In dat geval kan het lonen om een week later te starten. Ik zal je meestal adviseren te starten op een donderdag of vrijdag.

Symptomen van slaaptekort

Ben je vergeetachtig, prikkelbaar, een gebrek aan energie, hoofdpijn, onhandig of heb je geen focus? Voel je je neerslachtig of gestresst? Heb je meer drang naar eten, in het specifiek koolhydraten en vetrijk eten? Dit zijn allemaal symptomen van slaaptekort. Het lijkt vaak alsof dit onderdeel is van het leven van ouders met jonge kids, maar het zijn serieuze klachten. Voel je dat je zelf kampt met een slaaptekort, dan is het een goed moment om actie te ondernemen.

Baby- of kinderkamer paraat voordat je start met slaaptraining

De beste en meest efficiënte manier om je baby of kind zelfstandig te leren slapen is door hem of haar in de eigen slaapkamer te leggen. Uiteraard zijn er uitzonderingen, zoals wanneer er onvoldoende slaapkamers zijn. Zorg ervoor dat de kamer klaar is voor gebruik. De slaapkamer moet zo donker zijn, dat je je hand niet voor je gezicht kan zien. Verduisterende gordijnen zijn hier geschikt voor. Plan B is, vooral tijdens vakantie handig, het plakken van vuilniszakken met tape tegen het raam. Niet stylish verantwoord, maar you gotta do what you gotta do. Dit helpt bij dutjes overdag en in de vroege ochtend.

Ook geldt less is more: de slaapkamer moet zo saai mogelijk zijn. Die leuke mobiel boven de wieg? Die stimuleert teveel en kan je kind van slaap weerhouden. Verplaats deze liever naar de box, wanneer je juist je baby stimuleert om sensorisch bezig te zijn. Knuffels en ander leuk speelgoed?Allemaal naar de andere kamer. De slaapkamer moet door je baby gezien worden als een plaats waar je alleen maar gaat slapen.

Wacht niet op het perfecte moment voor slaaptraining of slaapcoaching

Misschien is het op dit moment niet het ideale moment om te starten met slaaptraining voor je baby of kind. Niets vervelender dan aan de slag gaan met slaaptraining en tussendoor te moeten stoppen vanwege iets dat in je agenda stond. Daarmee zorg je voor verwarring en vermindert je kans op het behalen van succes. Belangrijke mijlpalen, zoals tandjes, rollen en kruipen zijn geen belemmering om je baby de nacht door te leren slapen. Sterker nog, zulke mijlpalen blijf je de hele jeugd van je kind tegenkomen.

Voel je na het lezen dat dit wel jullie moment is om je baby of kind met hulp van een slaapcoach beter te leren slapen? Let’s go! Neem contact met me op en ik ga direct aan de slag met een plan voor je kind of baby.

Slaaptraining voor je baby of kind: als moeder weet ik dat het een grote beslissing kan zijn om écht aan de slag te gaan, als slaapcoach weet ik wat voor positieve impact het resultaat is van slaapcoaching. De leukste feedback die ik krijg is van ouders die na afloop zeggen dat het enige waar ze spijt van hebben is dat ze niet eerder zijn gestart.