Snap
  • Baby
  • Gezond
  • post

Sferocytose

Mijn zoontje zijn aandoening.

Sferosytose.

of te wel een bloed afwijking.
Wat een hel als je net bevallen bent en je krijgt een paar uur later te horen dat de kleine voor het aantal uur dat hij oud is te geel is.
Gelijk werd zijn vaders aandoening bekeken in de boeken en ja dit was een van de verschijnselen.
Ik heb verschrikkelijk gehuild en gezegd dat het onzin was. Mijn zoontje is geel ...ja ...dus. Allemaal onzin dat dit betekend dat hij sferocytose heeft.
Na meerdere onderzoeken was het gelukkig niet een ernstige afwijking maar toch vonden ze het raar. En omdat papa sferocytose heeft zou het toch echt dat moeten zijn.
Vlak nadat je mama wordt mag je je kindje niet meer bij je houden en aan iedereen laten zien. Wat heb ik dat erg gevonden. Ik wilde naar huis, daar herstellen en genieten van het meest bijzondere wat me ooit was overkomen.
Daar lag ik dan in een ziekenhuis bed en mijn kleine mannetje op een andere afdeling onder meerdere blauwe lampen. Hij leek wel een alien door al dat blauwe licht.
Vast houden mocht alleen tijdens het voeden want elke minuut zonder blauw licht was er een te veel.

Na vier dagen mocht er eindelijk wat licht vanaf en mochten we hem langer vast houden. Heerlijk!!
De vijfde dag ging het zo goed dat hij naar huis mocht.

We moesten op controle blijven en zijn bloed werd steeds geprikt om zijn hb te checken. 4 dagen na zo'n controle vertrouwde ik het niet meer, en heb een extra controle laten plaats vinden. Helaas bleek zijn mild zijn rode bloedcellen zo snel af te breken dat zijn hb te snel zakte en hij een bloed transfusie nodig had.
Daar lagen we weer in het ziekenhuis.
Maar wat een stoer mannetje hebben we toch! Hij heeft zich zo goed gehouden en zonder te veel huilen mochten we na een nacht al weer naar huis.

Na een half jaar hebben ze zijn bloed pas goed kunnen na kijken. Dit omdat dan pas het feutaal bloed uit zijn lijfje is en ze zo goed kunnen nakijken of zijn cellen anders van vorm zijn. Wat we al voor 99% zeker wisten werd nu bevestigd.
Ons mannetje heeft sferocytose, een bloed afwijking. Dit houdt in dat zijn rode bloed cellen een verkeerde vorm hebben en daardoor door zijn lichaam als een bedreiging word gezien, en zijn mild heel hard aan het werk is om deze cellen te vernietigen. Zijn beenmerg moet hierdoor extra hard werken om deze cellen opnieuw aan te maken. Helaas lukt een lijf dat niet altijd even goed, door een verkoudheid of iets anders, en heeft zijn lijfje soms ineens een tekort. Hierdoor is ons mannetje heel moe en als hij ziek is wordt hij maar langzaam beter.

Nu hebben we elke 3 maanden een controle, en als we het niet zeker weten mogen we extra zijn bloed na laten kijken. We hebben gelukkig echt een toffe arts, die altijd roept meten is weten.

In de toekomst zal zich moeten uitwijzen of de kleine zijn mild kan behouden, of dat deze verwijdert moet worden omdat hij te hard zijn best doet.

4 jaar geleden

Hoi Tessa, wat bijzonder de zelfde naam ook nog. Hier gaat het goed wel zeker half jaarlijkse controles. Zo af en toe extra slaapje smiddags. Met bloedprikken vragen we altijd verdovende zalf aan (lidocaine/prilocaine) dit verdoofd de huid een beetje zodatbhet niet zo traumatisch voor de kleine is.

6 jaar geleden

Ook ik heb sferocytose , ontdekt op mijn 19e na een zoektocht van 9 jaar , ziekenhuis in en uit. Op mijn 10 e was ik ineens erg ziek en knalgeel. Op m'n 14 e galblaas eruit, op mijn 12 e stukje lever verwijdert ivm onderzoeken en uiteindelijk op mijn 19 e milt eruit. Ben nu 43 ,moeder van een dochter van 6 die het gelukkig niet geërfd heeft. Zelf heel gevecht gehad om alles te accepteren qua ziekte proces, veel Ups en downs en psychische klachten gehad door de ziekte. Maar ik werk sinds mijn 25 e gewoon 4 dagen per week op een leidinggevende functie en functioneer " normaal" in de maatschappij. Sferocytose betekent niet dat je geen toekomst hebt , maar wel dat je goed je lichaam moet kennen, signalen moet opvangen. Dus jouw kindje heeft vast een goede kans op een normale toekomst, maar let gewoon op rust en voeding. Dan kom je een heel eind. Heel veel sterkte in jullie proces!

7 jaar geleden

Ikzelf ben 21 jaar en heb ook sferosytose vroeger heb ik daar echt mee moeten leren leven. Ook heb ik bloed nodig gehad eens in het ziekenhuis waren ze mij gewoon vergeten!! Ik had wel dood kunnen zijn Jezus. Op 10jarige leeftijd is mijn galblaas weggenomen wegens galstenen en op 11jarige leeftijd min milt sindsdien gaat het beter en jaarlijks bloed prikken. Bij mij hebben ze het pas op 3jarige leeftijd gevonden. Succes! Als ouder moet het verschrikkelijk zijn maar bereid je voor op de vragen van je kind en de moeilijkheden die je kind er mee gaat hebben.

9 jaar geleden

22 oktober moet 21 oktober zijn. Wat erg