{{ message.message }}
{{ button.text }}

Sensopathisch spel, een probeersel

Senso-wattes?! Lees snel verder, dan leg ik het je uit. Samen met de hoogtepunten en dieptepunten van mijn eerste thuisprobeersel.

Afbeelding blog 'Sensopathisch spel, een probeersel'

Je bent pedagoog, of je bent het niet (ik dus wel :)). In mijn geval betekent dit dat mijn kinderen wel eens proefkonijn zijn voor (voor mij) nieuwe pedagogische ‘snufjes’. Dit keer was het sensopathisch spel. Heel hip naar het schijnt. Hele pinterestborden worden er mee vol geplakt. Maar wat is het dan eigenlijk? 

Sensopathisch spel is eigenlijk niet veel meer dan spel waarbij je zintuigen betrokken worden. Horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vormloze materialen die kinderen kunnen manipuleren. Spelen met zand of water kan als een vorm van sensopathisch spel beschouwd worden.

Met een baby en een peuter was ik op zoek naar een vorm van sensopathisch spel waar zij beiden iets mee konden. Baby’s verkennen alles nog met de mond, ook een vorm van sensopathisch spel, maar niet elk spelmateriaal is dan handig. Zand, scheerschuim, klei en veel voelbakken vielen voor mij af. Een zoektocht naar iets wat geen probleem was als het in de mond belandde bracht mij bij ‘cloud dough’.
Cloud dough is niet veel meer dan bloem en olie in een bepaalde verhouding tot elkaar waardoor je een soort zacht deeg krijgt. Dit deeg valt als zand uit elkaar, maar heeft net voldoende structuur om ook aan elkaar te plakken en bijvoorbeeld ‘taartjes’ mee te maken. En het voelt ook nog een heel licht en zacht aan, alsof je een ‘wolkje’ vast hebt! Om te zorgen dat het eetbaar was hebben wij zonnebloemolie gebuikt, maar er bestaan ook recepten met babyolie, en dat ruikt dan ook nog eens heel lekker!

En dan nu het experiment
Neem een mama die na twee weken doorkomende tandjes (baby) en kiesjes (peuter) weinig ruimte in haar hoofd over heeft om na te denken over de consequenties van spel dat pedagogisch gezien o zo leuk lijkt, een peuter en baby die reuze ondernemend zijn en cloud dough; dan krijg je dit:

+ een baby die zich 5 minuten helemaal alleen vermaakt
+ een baby die helemaal lijkt te genieten en ontspant bij deze grappige sensatie
+ een peuter die 20 minuten met alleen cloud dough aan het spelen en voelen is en na introductie van wat extra’s (een auto en poppetje die er doorheen kunnen rijden/lopen) nog 15 minuten langer doorgaat
+ een peuter die vraagt of ze nog een keer met het ‘zand’ mag spelen
+ een mama die geniet van twee spelende kinderen
+ een mama die rustig haar kopje koffie op kan drinken
+ tevreden kinderen

- twee outfits die bij de was kunnen
- cloud dough overal!
- een volledige poetsbeurt voor twee kindjes noodzakelijk
- de volgende dag kwam ik het nog tegen

Al met al een leuke activiteit, die ik een volgende keer weer zou doen met een paar aanpassingen.
  • De kids zitten op de grond/op een kleed dat vies mag worden
  •  de kids dragen alleen een luier
  • ik heb niet net mijn hele huis schoon gemaakt
  • we plannen deze activiteit voordat ze in bad gaan

Wat is de favoriete sensopathisch spelactiviteit van jouw kindje? Of wat zou jij wel eens willen proberen?  

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Baby

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je