{{ message.message }}
{{ button.text }}

Samen slapen met je baby

Afbeelding blog 'Samen slapen met je baby'

Elke mama heeft wel eens met de baby op de ouderlijke slaapkamer geslapen. Een ander woord voor samen slapen is (co-slapen) Samen met je baby slapen kan zijn voordelen en nadelen hebben. Het grote voordeel van co-slapen is dat je gemakkelijk borstvoeding kunt geven. Als je besluit om samen met je baby op een bed te slapen moet je goed letten op de veiligheid van je baby. Als je een "wilde slaper" bent dan kan ik je aanraden om niet aan co-slapen te beginnen.

In de westerse cultuur komt co-slapen niet veel voor. Er wordt soms bewust voor gekozen voor co-slapen. Dit kan helpen als je kleine het niet prettig vind om alleen te slapen of huilerig en onrustig is. Er bestaan verschillende vormen van co-slapen. Co-slapen vanaf de geboorte wordt early co-sleeping genoemd. Sommige kinderen krijgen als ze ongeveer 1 jaar zijn moeite met alleen slapen. Er zijn gezinnen  die er dan voor kiezen om samen met  hun kind in 1 bed te gaan slapen.

Een andere vorm van co-sleeping is 'rooming-in'. Dit wil zeggen dat het kindje in zijn eigen wieg of ledikant bij de ouders op de kamer gaan slapen.

Jaren geleden bedacht 1 van de de eerste fabrikanten een oplossing voor het co-slapen. Hij ontwierp en bedacht de  Mykko Cosi-sleep. Dit is een verlengstuk van een autozitje en een draagstoel. Dit kan ook gebruikt worden als logeerbedje: op reis, tijdens de tussenstop of in een hotel.

Voordelen Co-slapen

Met je baby in een bed slapen heeft een aantal voordelen:

  • Baby valt sneller in slaap
  • Als je baby je midden in de nacht nodig heeft hoef je niet helemaal je bed uit
  • Zorgt voor veilige hechting
  • Kwaliteit van het slapen is beter omdat de baby minder stress ervaart bij het naar slapen gaat

Nadelen Co-slapen

  • Je hebt minder intiem contact met je partner (minder privacy)
  • Samen met de baby slapen is niet altijd veilig als je een wilde slaper bent

Mama's doen jullie nog aan co-slapen? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je