{{ message.message }}
{{ button.text }}

Peuter werkjes

Het hoeft niet perfect te zijn

Afbeelding blog 'Peuter werkjes'

Het hoeft niet perfect te zijn.

Veel peuters vinden het super leuk om te knutselen en dan het liefste natuurlijk met verf, klei, glitters, lijm etc. Mijn kinderen zijn geboren voor dat ik peuterjuf werd. Toentertijd was ik werkzaam in het bankwezen en vulde ik mijn tijd met het voeren van cliënt gesprekken en uitvoeren van richtlijnen zoals deze waren vastgelegd. Nu heb ik het geluk gehad dat ze mij naar 17 jaar hebben ontslagen tijdens een reorganisatie. Dit is het beste wat mij ooit is overkomen maar daar dacht ik toen anders over. Ik was boos boos en nog eens boos. Maar daar gaat het nu even niet over.

Knutselen met mijn peuter van toen was voor mij altijd een leuke activiteit. Heerlijk met z’n tweeën aan tafel iets prachtigs maken. Mijn dochter was druk bezig en ik was allerlei aanwijzingen aan het geven. Had ze iets scheef geplakt, op de kop of op een verkeerde plek dan was ik er als de kippen bij om het op de juiste wijze te doen. Zo, wat was ik altijd trots op het eindresultaat een prachtig kunstwerk waarbij je denkt dat heeft die kleine mooi gedaan. Dat hebben WE weer mooi gedaan, met de nadruk op we want wat had mijn peuter nu gedaan en wat had ik gedaan. Ik had alles perfect gemaakt zoals het hoort, maar perfect hoort niet bij een peuter van 2 á 3 jaar. Maar ik was mij van geen kwaad bewust.

Tot op een avond papa thuis kwam en hij zag dat we weer hadden geknutseld, want ik zette natuurlijk de kunstwerken op een prominente plaats in de kamer zodat het niet gemist kon worden wat een creatief talent we in huis hadden. Hij zei “zo dat heb je mooi gemaakt meid” waarop mijn dochter zei “mama heeft het gemaakt”. Ik zeg nog “nee jij hebt het gemaakt” waarop ze natuurlijk zei “nee mama jij  overnieuw gedaan”. Het schaamrood stond mij op de kaken, wat een vreselijke moeder ben ik ook dacht ik. Onbewust maak je kind op deze wijze onzeker over zichzelf, want ja ze knutselde iets en ik moest zo nodig altijd iets over doen. Moet jij je eens voorstellen dat je op je werk iets doet en dat een collega het altijd over doet.

Na mijn opleiding tot peuterjuf ging ik pas goed begrijpen waarom we peuters moeten laten knutselen op hun eigen wijze en eigen manier. Door te knutselen leren peuters om zich te concentreren. Maar het stimuleert ook hun fantasie en vindingrijkheid en ze zijn vaak erg trots op wat ze hebben gemaakt. 

Peuters hebben natuurlijk nog wel wat begeleiding nodig bij hun creatieve projecten, maar die vorm van samenwerking heeft ook een functie. Door samen op een positieve manier met iets bezig te zijn, versterkt het de band tussen jou en je kind en leert het kind al op jonge leeftijd dat samenwerken leuk en leerzaam is. Tip is dus knutselen allebei en maakt iets verschillend en als ze hulp nodig zijn dan vragen ze wel.

Eigenlijk zitten er alleen maar positieve kanten aan knutselen met kinderen van 2 tot 4 jaar! Nou ja, ook wel een nadeel: niet alles blijft even schoon. Daarom hieronder wat tips om er een gezellige ochtend of middag van te maken.

1. Vies worden is geen probleem, vieze handen zijn werkhanden

2. Knutsel samen

3. Maak het voor iemand

4. Zet gezellige muziek op

5. Lekker hapje en drankje erbij

6. Samen opruimen

7. Knutselen is net als reizen, het gaat niet zozeer om het eindresultaat (de bestemming), ook de weg ernaar toe is mooi en boeiend (de reis). Met andere woorden: het eindresultaat hoeft niet perfect te zijn.

Ik wens jullie veel knutsel plezier.

Mijn laatste vraag aan jullie is, waar moet ik mijn volgende blog over schrijven of hebben jullie vragen stel ze gerust. Jullie bepalen!!!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je